Αναζητώντας τη χαμένη συναίνεση – Οι ραγδαίες εξελίξεις στη Ν.Δ και το παρασκήνιο της αποδοχής Πλακιωτάκη στην Κ.Ο

Να πέσουν οι τόνοι επιχειρούν τώρα τα αντικρουόμενα στρατόπεδα στη Νέα Δημοκρατία, σε μια προσπάθεια να μην διαταραχθεί ακόμη περισσότερο η ενότητα του κόμματος μετά το φιάσκο των εκλογών. Σύσσωμη η «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα, και υπό την έγκριση των τεσσάρων υποψηφίων, αποδέχθηκε τον ορισμό του Γιάννη Πλακιωτάκη, ως μεταβατικού προέδρου της παράταξης, προκειμένου να αποκατασταθεί έστω σε κάποιο βαθμό η ηρεμία μεταξύ των στελεχών.

Η επιλογή του

κ. Μεϊμαράκη να αποχωρήσει από τη θέση του μεταβατικού προέδρου και να παραμείνει υποψήφιος πρόεδρος οδήγησε σε ένα σκληρό μπρα-ντε-φερ με το στρατόπεδο Τζιτζικώστα που είχε ως αποτέλεσμα και την αποχώρηση από την προεδρία της ΚΕΦΕ του Αντρέα Παπαμιμίκου.

Από την άλλη πλευρα, η παρέμβαση του Χαράλαμπου Αθανασίου ο οποίος αυτοβούλως από το περιστύλιο της βουλής έκανε τη σχετική δήλωση στις τηλεοπτικές κάμερες που αμφισβητούσε την καταστατική νομιμοποίηση της υπηρεσιακής προεδρίας Πλακιωτάκη δημιούργησε, αρχικά, νέα αναταρχή.

Σύμφωνα με τα τεκταινόμενα στους διαδρόμους της βουλής, αμέσως μετά τη δήλωση Αθανασίου, βουλευτές που στηρίζουν την υποψηφιότητα Τζιτζικώστα έλεγαν χαρακτηριστικά ότι «θα πρέπει να την σκοτώσουμε», ενώ καθοριστικός φέρεται να ήταν ο ρόλος του Μάκη Βορίδη στο να σταματήσει στον κ. Αθανασίου η διαδικασία αμφισβήτησης του Γιάννη Πλακιωτάκη.

Ουσιαστικά αυτό που είχε μεσολαβήσει ήταν η απειλή του στρατοπέδου του κ. Μεϊμαράκη πως θα προχωρούσε με τη σειρά του σε αμφισβήτηση μιας ενδεχόμενης υπηρεσιακής προεδρίας από τον Αντρέα Παπαμιμίκο και θα ωθούσε τα πράγματα σε έκτακτο συνέδριο όπου με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγούσε οριστική ματαίωση της εκλογής προέδρου από τη βάση του κόμματος.

Αυτή η δυνατότητα υπήρχε καταστατικά με βάση το άρθρο 7 όπου με τα 2/3 των μελών της πολιτικής επιτροπής μπορούν για «ειδικό λόγο» να συγκαλέσουν έκτακτο συνέδριο το οποίο έχει την αρμοδιότητα να αλλάξει το καταστατικό του ΝΔ. Ωστόσο επικράτησαν και δεύτερες σκέψεις καθώς σ’ αυτή την περίπτωση τα πράγματα θα έπαιρναν ανεξέλεγκτες διαστάσεις και είναι βέβαιο ότι η τροχιά της διάσπασης θα ήταν αναπότρεπτη.

Πεντάωρη συζήτηση

Τελικά το αποτέλεσμα ήταν να συγκληθεί κανονικά υπό την προεδρία του κ. Πλακιωτάκη η κοινοβουλευτική ομάδα, αλλά χωρίς την παρουσία των Κώστα Καραμανλή, Αντώνη Σαμαρά αλλά και Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Παρά την πεντάωρη σχεδόν συνεδρίασή της (ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα) δεν υπήρχε κανένα δια ταύτα καθώς το μόνο που αποφάσισε ήταν να οριστεί αν το επιθυμεί πρόεδρος της ΚΕΦΕ ο Γιάννης Τραγάκης και να συνεχιστεί κανονικά η απόπειρα για τη διεξαγωγή της εκλογής νέου προέδρου μέχρι το Δεκέμβριο.

Η πρόταση Δένδια για ματαίωση της συγκεκριμένης εκλογικής διαδικασίας προκειμένου να διεξαχθεί πρώτα συνέδριο τον Μάρτη και τον Απρίλη να γίνει εκλογή νέου προέδρου δεν περπάτησε καθώς βρήκε ελάχιστους υποστηρικτές όπως ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, Κώστας Τσιάρας, Όλγα Κεφαλογιάννη, Θόδωρος Καράογλου ενώ υπέρ αυτής της άποψης εκφράστηκε και ο Νικήτας Κακλαμάνης που την έχει διατυπώσει και δημόσια άλλωστε εδώ και αρκετό καιρό.

Άλλοι βουλευτές που δεν έχουν ταχθεί υπέρ κάποιας υποψηφιότητας σχολίαζαν ότι μια τέτοια πρόταση το μόνο που θα είχε ως αποτέλεσμα θα ήταν να δοθεί η δυνατότητα «να φτιαχτεί το νέο κόμμα από όσους ήδη το ετοιμάζουν», επισημαίνοντας ότι η ΝΔ δεν μπορούσε να προχωρήσει άλλο ένα τετράμηνο με υπηρεσιακό πρόεδρο.
Άλλες προτάσεις όπως του Κώστα Γκιουλέκα να παραμεριστεί η ΚΕΦΕ και να φτιαχτεί πενταμελής επιτροπή της κοινοβουλευτικής ομάδας που θα αναλάβει τη διεξαγωγή των εκλογών ή της Ντόρας Μπακογιάννη και του Γιώργου Βλάχου να γίνουν οι εσωκομματικές εκλογές με τον τρόπο που γίνονται οι εθνικές εκλογές προκειμένου να παραμεριστεί η ανάγκη εξεύρεσης εταιρείας πληροφορικής, προσπεράστηκαν.

Την ίδια ώρα η ΚΕΦΕ συνεδρίαζε στη Λεωφόρο Συγγρού αλλά δεν προχώρησε σε καμία απόφαση για ορισμό ημερομηνίας εκλογών κινούμενη στη γραμμή ότι δεν θα υπάρξει ανακοίνωση ημερομηνίας πριν διασφαλιστεί η ομαλή διενέργεια των εκλογών από τη νέα εταιρεία.

Κριτικές βουλευτών για Καραμανλή και Σαμαρά

Μέσα σ’ όλα αυτά αρνητικά σχολιάστηκε η απουσία των δύο πρώην πρωθυπουργών από τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας. Δεν ήταν λίγα τα στελέχη, ακόμη και κορυφαία, που εξέφρασαν δυσφορία σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους.

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα, ο Κώστας Τασούλας υπήρξε ιδιαίτερα αιχμηρός. «Καλούμαστε ως βαστάζοι, σε μία κρίσιμη κοινοβουλευτική ομάδα, να συζητήσουμε και να διαχειριστούμε μία τεράστια κρίση της Νέας Δημοκρατίας ενώ οι δύο πρώην Πρωθυπουργοί απουσιάζουν», είπε χαρακτηριστικά, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ο Θανάσης Δαβάκης σημείωσε με νόημα ότι «οι δύο έπρεπε να είναι παρόντες, αναρωτιέμαι τι ρόλο επιφυλάσσουν για τον εαυτό τους σε μία τόσο κρίσιμη φάση για το κόμμα».

Από την άλλη μεριά το γάντι σήκωσε ο Δημήτρης Σταμάτης και υπεραμύνθηκε της εκλογής Σαμαρά το 2009 απαντώντας στα όσα είπε η Ντόρα Μπακογιάννη που επέκρινε τη συγκεκριμένη διαδικασία εκλογής συγκρίνοντάς την με αυτή του 2009. Ο κ. Σταμάτης τόνισε χαρακτηριστικά: «Ακούω τώρα μετά από 6 χρόνια να αμφισβητείται η εγκυρότητα και η αξιοπιστία των εκλογών του 2009 που εγγυήθηκαν οι Κώστας Καραμανλής και Δημήτρης Σιούφας».

Keywords
Τυχαία Θέματα