Αναζητείται «πολιτικό θαύμα» για τη Συρία

Η συνέχιση του εμφύλιου πολέμου στη Συρία κυριάρχησε στην ατζέντα της 49ης Διάσκεψης για την Ασφάλεια. Σε ένα σημείο συμφώνησαν όλοι: το τέλος της σύρραξης δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Οι εκτιμήσεις του ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου Λακτάρ Μπραχίμι για την κατάσταση στη Συρία κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, η οποία έληξε εχθές (Κυριακή), είναι ενδεικτικές του γενικού κλίματος που επικράτησε στις συνομιλίες. Ο κ. Μπραχίμι έδωσε εν πολλοίς την εντύπωση ότι δεν πιστεύει σε τίποτα λιγότερο

από ένα πολιτικό «θαύμα» για το τέλος της εμφύλιας σύρραξης στη Συρία. Παρά το γεγονός ότι κάλεσε όλες τις χώρες που συμμετείχαν να δείξουν συμπαράσταση στο λαό της Συρίας, εντούτοις υπογράμμισε την κρισιμότητα των πολιτικών εξελίξεων στη Συρία, από την έναρξη των εχθροπραξιών.

Προσφυγή στο διεθνές δίκαιο

Παράλληλα, ο Λακτάρ Μπραχίμι τόνισε την ανάγκη συζήτησης του συριακού εκ νέου στο Συμβούλιο Ασφαλείας, παρά τις αποτυχημένες ως τώρα προσπάθειες του ισχυρού οργάνου του ΟΗΕ να συμβάλει στην επίλυση του συριακού. Ωστόσο αυτή παραμένει η μόνη ασφαλής οδός σε διεθνές επίπεδο, κατά τον κ. Μπραχίμι, μιας και ο Μπασάρ Αλ Άσαντ αρνείται κατηγορηματικά οποιονδήποτε διάλογο με τη συριακή αντιπολίτευση, θέτοντας φραγμούς στις όποιες εσωτερικές προσπάθειες για υπέρβασης της κρίσης.

Ο κ. Μπραχίμι έδωσε τελικά στη δημοσιότητα, παρά τις αρχικές ενστάσεις, ένα μέρος της εμπιστευτικής έκθεσης προς το Συμβούλιο Ασφαλείας που έχει συντάξει . Σύμφωνα με την έκθεση, στην περίπτωση που τα μέλη του ΣΑ δεν καταφέρουν να καταδικάσουν σε ψήφισμά τους το καθεστώς Άσαντ, ο Μπραχίμι προτείνει την προσφυγή στη Διακήρυξη της Γενεύης του Ιουνίου 2012 ως διαπραγματευτική βάση για την επίλυση του συριακού. Παρά την αμφισημία της εν λόγω Διακήρυξης και παρά το γεγονός ότι το καθεστώς Άσαντ εξακολουθεί να επιδεικνύει αδιαλλαξία, μόνη βιώσιμη λύση, κατά τον Μπραχίμι, είναι η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών για τη σύσταση μεταβατικής κυβέρνησης. Ωστόσο, αναγνώρισε τη δυσκολία για κάτι τέτοιο.

Ο ρόλος του Ιράν

Κι ενώ η εμφύλια σύρραξη στη Συρία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, κανείς δεν φάνηκε να συμμερίζεται τις θέσεις του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, σύμφωνα με τον οποίο η εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Συρία απαιτεί κι άλλο χρόνο. Σύμφωνα με τον Σαλεχί, η κυβέρνηση του Ιράν βρίσκεται σε συνομιλίες με την συριακή αντιπολίτευση και τάσσεται υπέρ μίας ειρηνικής επίλυσης του προβλήματος. «Η ιστορία θα δείξει ποιος πράττει σωστά και ποιος λάθος», δήλωσε χαρακτηριστικά. Στο ερώτημα που έθεσε γερμανός βουλευτής, σχετικά με τη στήριξη του συριακού καθεστώτος με όπλα από το Ιράν, ο ιρανός υπ. Εξωτερικών απέφυγε να απαντήσει.

Αμηχανία και ασάφεια της διεθνούς κοινότητας

Η Διάσκεψη του Μονάχου ανέδειξε για άλλη μία φορά τις δυσκολίες εξεύρεσης λύσεων σε επίπεδο διεθνούς διπλωματίας. Ο Κένεθ Ροθ, επικεφαλής του Διεθνούς Παρατητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είπε πως εάν η Ρωσία θέσει εκ νέου βέτο στο ΣΑ, αυτό θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα για τη λειτουργία του ισχυρού οργάνου του ΟΗΕ. Από την άλλη πλευρά, ο αμερικανός Γερουσιαστής Τζον Μακέιν τάχθηκε υπέρ της χρήσης των εγκατεστημένων στην Τουρκία πυραύλων Patriot για τη δημιουργία μίας ασφαλούς εναέριας ζώνης πάνω από τη Συρία με στόχο την προάσπιση του άμαχου πληθυσμού.

Η αντιφατικότητα αλλά και σε μεγάλο βαθμό η ασάφεια των προτάσεων έφερε στην επιφάνεια για ακόμη μία φορά την αβεβαιότητα που επικρατεί και ανέδειξε την έλλειψη διεθνούς συντονισμού για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης στη Συρία. Στο μεταξύ, η κατάσταση στη Συρία επιδεινώνεται. Πάνω από 60.000 Σύριοι έχουν χάσει τη ζωή του μέχρι τώρα, ενώ το 40% των υποδομών της χώρας έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Πάνω από τρία εκατομμύρια σπίτια έχουν εγκαταλειφθεί, χιλιάδες πολίτες βρίσκονται στις φυλακές, ενώ το κύμα προσφύγων προς την Τουρκία είναι άνευ προηγουμένου.

Πληροφορίες από: Deutsche Welle

Keywords
Τυχαία Θέματα