Αναβρασμός στην Καταλονία: Οι Αρχές κλείνουν τα εκλογικά κέντρα, επιμένουν οι αυτονομιστές

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Αναβρασμός επικρατεί στην Καταλονία για το σημερινό δημοψήφισμα, με την ισπανική κυβέρνηση να κλείνει το εκλογικό κέντρο πληροφορικής και περισσότερα από τα μισά εκλογικά τμήματα, δεκάδες από τα οποία έχουν ωστόσο καταληφθεί από υποστηρικτές της ανεξαρτησίας.

Οι καταλανικές αρχές παραμένουν αποφασισμένες να οργανώσουν αυτή την ψηφοφορία

παρά την απαγόρευσή της από τη δικαιοσύνη, με τον Ραχόι να αρνείται χρόνια τώρα να αφήσει αυτή την πλούσια περιφέρεια της βορειοανατολικής Ισπανία να αποφασίσει μόνη.

Η καταλανική περιφερειακή κυβέρνηση είχε ανακοινώσει την Παρασκευή πως 2.315 εκλογικά τμήματα θα είναι ανοικτά για τους 5,3 εκατ. ψηφοφόρους της Καταλονίας.

Περισσότερα από τα μισά σχολεία έχουν σφραγιστεί απο την αστυνομία, η οποία θα απομακρύνει όποιους αποπειραθούν να ψηφίσουν. Λιγότερα από το ένα δέκατο των σχολείων έχουν καταληφθεί ειρηνικά από γονείς, σύμφωνα με την πηγή, η οποία διευκρίνισε πως η αστυνομία θα επιτρέψει στους καταληψίες να βγουν απ’ αυτά, όμως κανείς δεν θα μπορει να μπει.

Τα υπό κατάληψη εκλογικά κέντρα που επισκέφθηκε το Γαλλικό Πρακτορείο είναι κυρίως σχολεία και σε μερικές περιπτώσεις πολιτιστικά κέντρα. Μέσα σ’ αυτά βρίσκονται γονείς μαθητών με τα παιδιά τους.

Η Πολιτοφυλακή επενέβη στο κέντρο τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής της περιφερειακής κυβέρνησης και έκοψε τις συνδέσεις με τα εκλογικά τμήματα, τα συστήματα καταμέτρησης ψήφων και ένα λογισμικό που θα επέτρεπε τη διεξαγωγή «ονλάιν ψηφοφορίας σε μια ιστοσελίδα», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ισπανικής κυβέρνησης στην Καταλονία Ενρίκ Μιγιό.

Η Μαδρίτη έχει στείλει ενισχύσεις περίπου 10.000 ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας στην Καταλονία, ενώ ταυτόχρονα εκφράζει την βεβαιότητά της ότι το δημοψήφισμα δεν θα πραγματοποιηθεί. «Επιμένω ότι δεν θα υπάρξει δημοψήφισμα την 1η Οκτωβρίου», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης Μενέντεθ ντε Βίγο

Το άρθρο Αναβρασμός στην Καταλονία: Οι Αρχές κλείνουν τα εκλογικά κέντρα, επιμένουν οι αυτονομιστές εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα