Ανασκόπηση 2012 – Περιβάλλον

Από τον Στράτο Ιωακείμ

Γνωρίζοντας πλέον μετά βεβαιότητας πως το τέλος του κόσμου δεν ήρθε, αποχαιρετάμε το 2012 με τα μεγάλα περιβαλλοντικά θέματα που απασχολούν τον πλανήτη να παραμένουν ανοικτά, καθώς -όπως φαίνεται- δεν υπάρχει η πολιτική βούληση για να επιλυθούν. Η κλιματική αλλαγή είναι γεγονός, με την απειλή για τον πλανήτη να αυξάνεται, καθώς οι «ισχυροί» του κόσμου αρνούνται να πάρουν αποφάσεις που θα βάλουν τέλος στη μείωση των εκπομπών ρύπων.

Στη Ντόχα του Κατάρ, τις πρώτες μέρες του Δεκέμβρη ολοκληρώθηκε η 18η Διεθνής Συνδιάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή, όπου οι απεσταλμένοι 194 χωρών συμφώνησαν σε παράταση του Πρωτοκόλλου του Κιότο έως το 2020. Η συμφωνία προβλέπει ένα πακέτο αδύναμων μέτρων, για τα οποία κανείς δεν τρέφει αυταπάτες ότι θα συμβάλουν στον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Στη χώρα μας, εν μέσω οικονομικής κρίσης, είναι σημαντική η στροφή των καταναλωτών σε φιλικότερες προς το περιβάλλον μορφές ενέργειας. Το 2012 υπήρξε σταθμός για την εξάπλωση της αεριοκίνησης, με σημαντικά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη. Το φυσικό αέριο εξελίσσεται σε βασικό πυλώνα ανάπτυξης, ενώ αποτελεί ένα φιλικό προς το περιβάλλον καύσιμο. Στον αντίποδα, η ολοένα και βαθύτερη ύφεση της ελληνικής οικονομίας που έχει πλήξει πολλά νοικοκυριά, μας έφερε μπροστά σε μια πρωτοφανή κρίση παράνομης υλοτομίας. Το φαινόμενο τείνει να γίνει ανεξέλεγκτο, καθώς παρατηρήθηκε λαθροϋλοτομία ακόμα και σε αστικά πάρκα. Οι αρχές αναγνωρίζοντας το πρόβλημα ανέλαβαν δράσεις, όμως η έλλειψη προσωπικού βάζει σε κίνδυνο τα δάση της χώρας, που αποψιλώνονται προκειμένου να αποτελέσουν καύσιμη ύλη για την αντιμετώπιση του κρύου.

Ένα ακόμα γεγονός που ήρθε να επιβαρύνει την ατμόσφαιρα της Αττικής και σχετίζεται με τα παραπάνω, είναι η επικίνδυνη αιθαλομίχλη που παρατηρήθηκε από την καύση ξυλείας ή άλλης βιομάζας για τη θέρμανση. Τέλος, το 2012 αποτελεί χρονιά-ορόσημο, καθώς ξεκίνησαν στην Ελλάδα σεισμικές μετρήσεις για να εξεταστεί η πιθανότητα ύπαρξης ορυκτού πλούτου στο υπέδαφος της χώρας. Οι ενδείξεις που υπάρχουν μιλούν για μεγάλες ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου και μένουν να αποδειχθούν μέσα στο 2013.

Keywords
Τυχαία Θέματα