Ανασκόπηση 2012 – Οικονομία

Από τον Χρήστο Κώνστα

Το 2012 τα κάναμε όλα λάθος. Ουδείς πλέον αμφισβητεί ότι το 2012 ήταν μια χρονιά χαμένη για την ελληνική οικονομία. Μοναδικός υπαίτιος για τα λάθη του 2012 είναι το πολιτικό μας σύστημα. Δεν υπάρχουν κερδισμένοι, υπάρχουν μόνο διαβαθμίσεις απωλειών για όλους τους Έλληνες.

· Το 2012 έχασαν τη δουλειά τους 370.000 εργαζόμενοι. Περίπου 1.000 νέοι άνεργοι κάθε μέρα!

· Το 2012 κήρυξαν πτώχευση περίπου 25.000 επιχειρήσεις. Σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Μητρώου επιχειρήσεων, σε

καθημερινή βάση βάζουν λουκέτα 68 επιχειρήσεις, δηλαδή… πτωχεύουν 3 επιχειρήσεις την ώρα!

Από τις αρχές του έτους μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου του 2012, 23.278 επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο σε όλη την Ελλάδα. Πολλές επιχειρήσεις καθυστέρησαν την πτώχευσή τους μήπως και προλάβουν κάποιες εισπράξεις από την εορταστική περίοδο. Πολλές εταιρείες είτε δεν δηλώνουν καθόλου το κλείσιμο στα επιμελητήρια, είτε έχουν εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις, με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι ακόμη η εταιρεία λειτουργεί. Το 2012 η Ελλάδα έχασε χρόνο. Έκανε εκλογές όταν οι άλλοι διόρθωναν την οικονομία τους. Διαπραγματεύθηκε «κουρέματα» στο χρέος της αντί να μειώνει τα ελλείμματά της. Τα πολιτικά κόμματα αλληλοφαγώθηκαν σαν ύαινες πάνω από το πτώμα της ελληνικής οικονομίας, έδιωξαν τον Παπαδήμο για να μην «χάσει το κύρος του το πολιτικό σύστημα», οδήγησαν τη χώρα σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις με μοναδικό νικητή τον ΣΥΡΙΖΑ και χαμένους τα εκατομμύρια των Ελλήνων, που αντί να υποστούν μέτρα 11 δισ. ευρώ, τον Δεκέμβριο τελικά υποβλήθηκαν σε μέτρα 18 και πλέον δισεκατομμυρίων.

Στο τέλος του 2012, η Ελλάδα συνειδητοποίησε τα λάθη της. Το πολιτικό σύστημα σοβαρεύτηκε και ξεκίνησε την υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών, που όφειλε να είχε υλοποιήσει εδώ και δεκαετίες. Τόλμησε να αγγίζει τα δικαιώματα των συντεχνιών. Έβαλε φοροφυγάδες στη φυλακή. Και επιτέλους ξεκίνησε να σχεδιάζει την Ανάπτυξη. Η μεγάλη ευχάριστη έκπληξη του 2012 ήταν η αντοχή του Τουρισμού. Η Ελλάδα όχι μόνον «κράτησε» ως τουριστικός προορισμός, αλλά έπιασε τον στόχο των 16 εκατομμυρίων αφίξεων για το 2012. Η μέση κατά ταξίδι δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,4% ή 2,15 ευρώ και διαμορφώθηκε στα 584,3 ευρώ και η μέση διάρκεια παραμονής αυξήθηκε κατά 1,4%. Το 2013 η Ελλάδα ξεκινά με τη σοφία των παθών της. Τα λάθη της τα πλήρωσε ακριβά. Σήμερα όλα δείχνουν ότι το πολιτικό σύστημα έχει τη διάθεση να επανορθώσει και να επιταχύνει τις αλλαγές που όλοι έχουν καταλάβει πως είναι αναγκαίες. Οι εταίροι μας έχουν πεισθεί και στοιχημάτισαν επιπλέον 54 δισ. € στη σωτηρία της Ελλάδας. Ας ελπίσουμε ότι έχουν δίκιο…

Keywords
Τυχαία Θέματα