Ανακωχή ανακοίνωσε ο Ουκρανός πρόεδρος (live)

Κάτω από τις αφόρητες πιέσεις διεθνών κυρώσεων, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης (19/02), ότι συμφώνησε σε ανακωχή με την αντιπολίτευση. Η ανακοίνωση για την επίτευξη εκεχειρίας δημοσιοποιήθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας. Προηγήθηκαν της εξέλιξης αυτής βίαιες συγκρούσεις των διαδηλωτών με τις δυνάμεις ασφαλείας που είχαν ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 26 άτομα να χάσουν τη ζωή τους και πάνω από 800 άνθρωποι να τραυματιστούν.

Τι

είχε προηγηθεί

Τα βλέμματα όλου του κόσμου είναι στραμμένα στο Κίεβο την ώρα που η διπλωματία αναλαμβάνει να παίξει το δικό της ρόλο.
Στην πλατεία Ανεξαρτησίας η κατάσταση υπήρξε εκρηκτική. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό τη ζωή τους έχασαν 26 άνθρωποι, 16 πολίτες και 10 αστυνομικοί. Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται εκατοντάδες τραυματίες, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν δεχθεί πυρά από όπλα.
Σύμφωνα με το Associated Press, το απόγευμα της Τετάρτης, o Γιανουκόβιτς διέταξε να αντικατασταθεί ο επικεφαλής του στρατού της χώρας, έπειτα από την αιματοχυσία.

Οι σκέψεις της Ε.Ε.
Την επιβολή κυρώσεων εξέτασε σοβαρά η Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια προσπάθεια να σφίξει ο κλοιός γύρω από την Ουκρανία, μία ημέρα μετά τα αιματηρά επεισόδια που συγκλόνισαν την πρωτεύουσα Κίεβο. Προς την ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και οι Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
Οι κρίσιμες Ευρωπαϊκές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την Πέμπτη (20/02), κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., η οποία συγκλήθηκε από την υπεύθυνη εξωτερικής πολιτικής των Βρυξελλών Κάθριν Άστον.
Την ετοιμότητα της Ε.Ε. να λάβει «στοχευμένα μέτρα» κατά της Ουκρανικίας επεσήμαναν σήμερα Τετάρτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ενώ ακόμα σκληρότερη στάση υιοθέτησε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, καθιστώντας σαφές πως οι υπεύθυνοι για την αιματοχυσία «θα υποστούν κυρώσεις».
Προς την ίδια κατεύθυνση φαίνεται πως προσανατολίζονται και οι Ηνωμένες Πολιτείες, με κυβερνητική πηγή να δηλώνει στο δίκτυο CNN πως εντός της ημέρας ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι θα εγείρει επισήμως το ενδεχόμενο κυρώσεων.

Παρέμβαση Ομπάμα

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε ότι «θα υπάρξουν συνέπειες εάν συνεχιστεί η βία στην Ουκρανία» και τόνισε πως «οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δεν πρέπει να επέμβουν σε μια κατάσταση που χρειάζεται να διευθετηθεί από πολιτικούς».

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους πριν από τη συνάντησή του, την Τετάρτη, με τον Μεξικανό ομόλογό του Ενρίκε Πένια Νιέτο, ο Ομπάμα επισήμανε πως καταδικάζει με τον πιο σθεναρό τρόπο τη βία στο Κίεβο και πρόσθεσε ότι πιστεύει πως μια ειρηνική διευθέτηση της κρίσης είναι ακόμη εφικτή.

Keywords
Τυχαία Θέματα