Ανακατεύει την τράπουλα ο Βενιζέλος

Από τη Στεφανία Μουρελάτου ([email protected])

Η ευρωκάλπη δεν έδωσε την χαριστική βολή στο ΠΑΣΟΚ , που είδε την «Ελιά» να συγκεντρώνει 8%, αρκετά χαμηλότερα από την δύναμη του κόμματος στις εθνικές εκλογές του 2012 αλλά την ίδια στιγμή αρκετά καλύτερα από την περιρρέουσα πολιτική ατμόσφαιρα , που προεξοφλούσε συντριβή και αλλαγή αρχηγού. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος

θεωρεί ότι βγαίνει ενισχυμένος τόσο στο εσωτερικό της Κυβέρνησης, όσο και στο εσωτερικό του κόμματος, υπό την έννοια ότι για λίγους μήνες έχει εξασφαλίσει μορατόριουμ στην εσωστρέφεια. Βεβαίως δεν παραγνωρίζει ότι τη μείωση της δύναμης του ΠΑΣΟΚ θα την βρει μπροστά του.

Οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες

Σε προτεραιότητα βάζει την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας της Κυβέρνησης, ώστε να μπουν σε προτεραιότητα προοδευτικές μεταρρυθμίσεις. Ο ανασχηματισμός θεωρείται από τον Ευάγγελο Βενιζέλο ως ο απαραίτητος πολιτικός βατήρας για να κάνει την επανεκκίνησή της η Κυβέρνηση. Υπό αυτό το πρίσμα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα έβλεπε με καλό μάτι όχι μόνο να έρθουν στα χέρια στελεχών του κόμματος του τα λεγόμενα «παραγωγικά» υπουργεία, ώστε να φανεί στους πολίτες το έργο του ΠΑΣΟΚ. Πρωτίστως, όμως ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα επιθυμούσε να αποσπάσει το «ναι» εξωκοινοβουλευτικών προσωπικοτήτων της Κεντροαριστεράς, που με την συμμετοχή τους στην Κυβέρνηση θα δώσουν άλλο πολιτικό αέρα.

Το εσωκομματικό πεδίο

Το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης δεν ήταν τόσο ισχυρό ώστε να κλείσει τις εσωκομματικές πληγές. Ενδεικτικές είναι οι τοποθετήσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου την επομένη των ευρωεκλογών. «Οι πολίτες μας έδωσαν μια τελευταία ευκαιρία και πρέπει να αλλάξουμε πολιτική», σημείωσε ο Θάνος Μωραΐτης, προσθέτοντας ότι το συνέδριο, που ανακοίνωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος για τον Οκτώβριο, πρέπει να είναι συνέδριο επανίδρυσης της παράταξης και όχι συνέδριο της «Ελιάς». Ο Φίλιππος Σαχινίδης συμπλήρωσε στην εν λόγω κριτική ότι «η κοινωνία μας έδωσε το φιλί της ζωής και πρέπει να φροντίσουμε να μην αποδείξουμε ότι ήταν το φιλί του αποχαιρετισμού» . Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης πιστεύει ότι «δεν μπορεί να συγκροτηθεί η κεντροαριστερά πάνω στις στάχτες του ΠΑΣΟΚ» και η Φώφη Γεννηματά έθεσε ακόμα πιο ρεαλιστικές διαστάσεις σημειώνοντας ότι «το 8% είναι το dna της παράταξης, δεν αρκεί η Ελιά, δεν συμβιβαζόμαστε ότι είμαστε 4ο κόμμα με μονοψήφια ποσοστά».

Keywords
Τυχαία Θέματα