Ανάκαμψη τα τέλη του 2013 «βλέπει» ο Ντράγκι

Ιδιαίτερα αισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις του Μάριο Ντράγκι για την πορεία της οικονομίας στην Ευρωζώνη, καθώς ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) «βλέπει» ανάκαμψη προς το τέλος του 2013.

Η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια τον Μάιο σε επίπεδα ρεκόρ ανακοινώνοντας παράλληλα ότι θα μπορούσε να κάνει και πάλι το ίδιο εφόσον καταστεί απαραίτητο, παρόλο που αυτό το μήνα ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 1,4%

σε σχέση με το 1,2% τον Απρίλιο. Να διευκρινιστεί ότι το συγκεκριμένο ποσοστό είναι αρκετά κάτω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ, τη στιγμή μάλιστα που η ανεργία έφτασε τον Απρίλιο στο 12,2%.

«Η οικονομική κατάσταση στη ζώνη του ευρώ παραμένει δύσκολη, εντούτοις υπάρχουν ορισμένα σημάδια πιθανής σταθεροποίησης και το βασικό μας σενάριο εξακολουθεί να είναι αυτό της σταδιακής ανάκαμψης που θα ξεκινήσει από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους», δήλωσε ο Ντράγκι χαρακτηριστικά στο πλαίσιο ομιλίας του στη Διεθνή Νομισματική Διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Σαγκάη.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε ότι οι απειλές της ΕΚΤ για την αγορά ομολόγων συνέβαλαν στο να καθησυχαστούν οι χρηματοπιστωτικές αγορές, από τις οποίες «το σύνολο των οικονομικών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών, των τραπεζών και των νοικοκυριών, επωφελούνταν. Παρόλα αυτά, παραμένουν αρκετά τρωτά σημεία».

«Προκειμένου να εμπνέουν την εμπιστοσύνη, οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής πρέπει να εμμείνουν στη μεταρρυθμιστική τους ατζέντα», συμπλήρωσε πάντως. «Στην πραγματικότητα λίγα θα είναι τα οφέλη από μια χαλάρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής σήμερα εάν κάτι τέτοιο δημιουργήσει προσδοκίες στις αγορές και καταστήσει αναγκαία την επιπλέον ενίσχυση αύριο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Μόνο μέσω της επιδίωξης αυτών των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων μπορεί η ανταγωνιστικότητα των οικονομικών της ευρωζώνης στην παγκόσμια αγορά να αποκατασταθεί», σχολίασε σε άλλο σημείο της ομιλίας του μιλώντας παράλληλα για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων από τις κυβερνήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα