Ανακάλυψη δημιουργεί προϋποθέσεις για τη διακοπή των επιθετικών καρκίνων

Εντοπίστηκε από επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ (Iνστιτούτο Kυττάρων), ένα γονίδιο στις τις πιο επιθετικές μορφές του καρκίνου, το οποίο ρυθμίζει την ανανέωση των εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων. Με την ανακάλυψη αυτή, αρχίζει μια δημιουργική έρευνα, το οποίο θα μπορούσε να διακόψει αυτή τη δραστηριότητα.

Η μελέτη η οποία δημοσιεύεται σε πολύ έγκυρο ιατρικό περιοδικό New England Journal of Medicine, περιγράφει τη μέθοδος την οποία μπορεί να διακοπεί η δράση

του γονιδίου SALL4, το οποίο έχει την ιδιαιτερότητα να παρέχει στα βλαστικά κύτταρα την ιδιότητά του να συνεχίζουν να διαιρούνται σαν βλαστικά κύτταρα, αντί να γίνουν ώριμα κύτταρα. Κατά τυπικό τρόπο, τα κύτταρα εκφράζουν το γονίδιο SALL4 μόνο κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του εμβρύου, όμως, το γονίδιο αυτό, εκφράζεται εκ νέου σε όλες τις περιπτώσεις της οξείας μυελoειδούς λευχαιμίας και στο 10 έως 30% των καρκίνων του ήπατος, των πνευμόνων, του στομάχου, της ωοθήκης, του ενδομητρίου και του μαστού, πράγμα το οποίο υποδηλώνει έντονα, ότι διαδραματίζει ένα ρόλο στο σχηματισμό του όγκου.

«Η μελέτη μας αφορά τον καρκίνο του ήπατος αλλά είναι πιθανόν ότι ισχύει και για τον καρκίνο του πνεύμονα, του μαστού, της ωοθήκης και πολλών - πολλών άλλων μορφών καρκίνου», δηλώνει ο επικεφαλής του προγράμματος Daniel Tenen. «Το γονίδιο SALL4 είναι ένας δείκτης, συνεπώς, εάν είχαμε ένα μικρό μόριο το οποίο να μπορούσε να μπλοκάρει τη λειτουργία του SALL4, θα μπορούσαμε να προβλέψουμε ποιοι ασθενείς θα μπορούσαν να ανταποκριθούν».

Keywords
Τυχαία Θέματα