Αναδρομικά συνταξιούχων απόφαση ΣτΕ: Αναμένεται η ανακοίνωση για τα κομμένα δώρα

Σε νομικοτεχνικά θέματα «σκάλωσε» το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο το οποίο κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση δεν μπήκε στην ουσία της υπόθεσης για να αποφανθεί περί της συνταγματικότητας ή μη της διάταξης ( ν. 4093/2012) για την καταβολή των κομμένων δώρων αναδρομικά στους δικαιούχους επικουρικών συντάξεων για το επίμαχο 11μηνο Ιουνίου 2015-Μαίου 2016. Σύμφωνα με τους διαδίκους, η εισηγήτρια δικαστής έθεσε θέμα κανονιστικής ερμηνείας των διατάξεων περί παραδεκτού της δικαιοδοσίας του ΑΕΔ.

Ουσιαστικά θεωρεί ότι τα δικαστήρια που προηγήθηκαν, ο Άρειος Πάγος και το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), δεν έδωσαν ερμηνεία για το ίδιο ακριβώς ζήτημα της επίμαχης διάταξης.

Υπογραμμίζεται ότι τα δώρα έφτασαν στο Ειδικό Δικαστήριο από τον Άρειο Πάγο, ο οποίος απέρριψε προσφυγή συνταξιούχου της Τραπέζης της Ελλάδος και διαφώνησε με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε ότι η κατάργηση των Δώρων είναι αντισυνταγματική. Η δημοσιοποίηση της απόφασης αναμένεται σε δύο – τρεις μήνες. Πάντως η όποια απόφαση θα αφορά μόνο τους συνταξιούχους που έχουν ήδη προσφύγει στη δικαιοσύνη έως τον Ιούλιο του 2020.

Πάγωμα στην εκδίκαση των προσφυγών

Να σημειωθεί ότι μέχρι να εκδοθεί η απόφαση για τα δώρα, παγώνει η εκδίκαση των προσφυγών που έχουν ασκηθεί από περίπου 400.000 συνταξιούχους, οι οποίοι διεκδικούν αναδρομικά δώρων και επιστροφή των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις για το 11μηνο Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016. Η υπόθεση δεν αφορά τις μειώσεις που επιβλήθηκαν στις επικουρικές συντάξεις, που σημαίνει ότι ακόμη και αν το ΑΕΔ απορρίψει την επιστροφή των Δώρων, οι συνταξιούχοι έχουν να πάρουν τα αναδρομικά για τις επικουρικές τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αναδρομικά, ΣτΕ, Αναμένεται,anadromika, ste, anamenetai