Αμόλα καλούμπα… στην Αθήνα! Όλες οι εκδηλώσεις των δήμων

Κέφι, χορό, τραγούδι και ξεφάντωμα στην αυλαία των καρναβαλικών εκδηλώσεων της Αποκριάς υπόσχονται οι Δήμοι της Αθήνας για να γιορτάσουμε τα φετινά Κούλουμα!

Φτάσαμε λοιπόν αισίως και στην Καθαρά (και όχι Καθαρή) Δευτέρα που σηματοδοτεί για την ορθόδοξη εκκλησία την έναρξη της Σαρακοστής. Ο χαρακτηρισμός «Καθαρά» πηγάζει γιατί τις επόμενες 48 ημέρες που ακολουθούν μέχρι την ημέρα του Πάσχα, είναι ημέρες νηστείας και κάθαρσης της ψυχής και του σώματος

γι” αυτό και ο χαρακτηρισμός «Καθαρά».

Λαχταριστά νηστίσιμα εδέσματα όπως λαγάνα, χαλβάς, ταραμάς κ.α. “έχουν την τιμητική τους αυτή την ημέρα όμως πρωταγωνιστής είναι αναμφισβήτητα ο χαρταετός. Το έθιμο του πετάγματος του Χαρταετού και η έξοδος στη φύση την Καθαρά Δευτέρα. inner Και παρά τις προβλέψεις της Ε.Μ.Υ. ότι ο καιρός δεν θα είναι σύμμαχος μας για το πέταγμα του χαρταετού αφού αναμένεται άστατος σε όλη τη χώρα, εμείς δεν πτοούμαστε και με πολύ προσοχή στα καλώδια της ΔΕΗ θα τιμήσουμε και φέτος το έθιμο.

Πάμε να δούμε λοιπόν αναλυτικά τι έχουν ετοιμάσει για την Καθαρά Δευτέρα οι μεγάλοι Δήμοι της Αθήνας:

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ Που αλλού; Κλασσικά όπως πάντα στον Λόφο Φιλοπάππου με παραδοσιακά σαρακοστιανά εδέσματα σε ένα κεφάτο πρόγραμμα με χορό, μουσική και τραγούδι. Στις 11.00 η φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων θα υποδεχτεί τους Αθηναίους στην είσοδο του Λόφου. Στις 11.30 το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής του Δήμου Αθηναίων θα πραγματοποιήσει συναυλία με παραδοσιακή μουσική και τραγούδια με τους: Νάντια Καραγιάννη, Νίκο Καραγιάννη, Μανώλη Σκουλά, Δώρα Λουίζου και στο κλαρίνο τον Κων/νο Δήμου. Επίσης ο δήμος διοργανώνει παραδοσιακά Κούλουμα στο Πάρκο ΚΑΠΑΨ με παραδοσιακή μουσική σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άνω Αμπελοκήπων.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ Παραδοσιακό γλέντι με σαρακοστιανούς μεζέδες και κατασκευή χαρταετού στην παραλία της Φρεάττυδας υπόσχεται ο Δήμος Πειραιά για την Καθαρά Δευτέρα. Μουσική, ποτά και συναυλία με τον Γρηγόρη Αλυσσανδράκη και το συγκρότημά του. Στην εκδήλωση συμμετέχει το χορευτικό συγκρότημα της Αδελφότητας Κρητών Πειραιά »Η Ομόνοια» και η Φιλαρμονική του Δήμου Πειραιά.

ΓΛΥΦΑΔΑ Την Καθαρά Δευτέρα στις 11.30 ο Δήμος διοργανώνει γιορτή για τα Κούλουμα, με σαρακοστιανά εδέσματα και μουσική. Η γιορτή θα γίνει στην Άνω Γλυφάδα, στους πρόποδες του Υμηττού, στη θέση Πατητήρι, ενώ σε περίπτωση κακοκαιρίας, θα πραγματοποιηθεί στο κλειστό γυμναστήριο του Αγίου Τρύφωνα.

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ Στις 11:00, ο Δήμος Περιστερίου θα γιορτάσει τα καθιερωμένα κούλουμα στο Εκθεσιακό Κέντρο Δήμου Περιστερίου (Δωδεκανήσου & Αγ. Βασιλείου). Οι δημότες θα απολαύσουν σαρακοστιανούς μεζέδες και άφθονο κρασί, που θα προσφέρονται δωρεάν και παράλληλα θα έχουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν με παραδοσιακούς χορούς και ένα λαϊκό γλέντι με τον Ματθαίο Γιαννούλη, που επιφυλάσσει κέφι και πολύ χορό! Η είσοδος είναι ελεύθερη.

ΜΑΡΟΥΣΙ Την Καθαρά Δευτέρα στις 12.00, ο Δήμος Αμαρουσίου απευθύνει κάλεσμα με φασολάδα, λαγάνα, σαρακοστιανούς μεζέδες και άφθονο κρασί, στον υπαίθριο χώρο Αμαλιείου (λεωφόρος Κηφισιάς 219). Παράλληλα στον χώρο θα υπάρχει και δημιουργικό εργαστήρι εκμάθησης κατασκευής χαρταετού. Το παραδοσιακό γλέντι θα ντύσει μουσικά ο Χρυσόστομος Μητροπάνος με την ορχήστρα του.

ΜΟΣΧΑΤΟ-ΤΑΥΡΟΣ Καθαρά Δευτέρα στην παραλία Μοσχάτου και στο Πάρκο Ηρώων Ενόπλων Δυνάμεων στον Ταύρο με παραδοσιακό γλέντι στις 11.30 το πρωί με μουσική και χαρταετούς.

ΑΙΓΑΛΕΩ Την Καθαρά Δευτέρα στις 11.00 το πρωί ο Δήμος διοργανώνει γιορτή στο Άλσος Μπαρουτάδικο, για τα παιδιά της πόλης, με φουσκωτά παιχνίδια, ξυλοπόδαρους, διασκεδαστές, ζωγραφική προσώπου, μουσική και τραγούδια και φυσικά πέταγμα του χαρταετού.

ΚΑΛΛΙΘΕΑ Τα φετινά Κούλουμα με πολλές εκπλήξεις όπως υπόσχεται ο Δήμος διοργανώνονται στο Δημοτικό πάρκο Αθλητισμού και Αναψυχής (πρώην Ιππόδρομος) από τις 11.00 έως τις 15.00.

ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ Στις 11.ΟΟ το πρωί ο δήμος προσκαλεί τις οικογένειες της πόλης στο Πάρκο Χαλικάκι σε ένα γλέντι με φουσκωτά παιχνίδια και παραδοσιακή φασολάδα. Σε περίπτωση βροχής, η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Α΄ Κλειστό Γυμναστήριο. Στις 12.00 ο Σύλλογος Ηπειρωτών γιορτάζει τα Κούλουμα στον Προφήτη Ηλία.

ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ Οι εκδηλώσεις για τα πατροπαράδοτα Κούλουμα θα πραγματοποιηθούν στις 11.00 στον περιβάλλοντα χώρο του Δημαρχείου με παραδοσιακό γλέντι, χορό και σαρακοστιανά εδέσματα από τους τοπικούς συλλόγους της πόλης.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ Η εκδήλωση είναι προγραμματισμένη στο Πάρκο Γουδή, με νηστίσιμα, λαγάνα, κρασί και τη λαϊκή ορχήστρα του Βαγγέλη Κορακάκη.

ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ Τα «Πετροκούλουμα» θα εορταστούν με λαϊκή – παραδοσιακή ορχήστρα στην πλατεία Αγίου Δημητρίου. Ο Δήμος Πετρούπολης και ο Σύλλογος Κρητών θα προσφέρουν το δικό τους κέρασμα.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ Στον Πράσινο Λόφο θα γιορτάσουν τα Κούλουμα οι κάτοικοι της περιοχής. Το ραντεβού έχει δοθεί στις 11.00 το πρωί για χαρταετό, χορό, σαρακοστιανά εδέσματα και κρασί. Ταυτόχρονα, για τα παιδιά θα υπάρχουν εκπλήξεις με εργαστήρι χαρταετού, προσωπομαγίες, μπαλόνια και πολλά άλλα από παιδικούς διασκεδαστές και κλόουν.

ΠΑΛΛΗΝΗ Κούλουμα στον χώρο του πρώην εκθεσιακού κέντρου “EXPOATHENS” στην Ανθούσα διοργανώνει ο Δήμος με χορό και τραγούδι από ζωντανή παραδοσιακή ορχήστρα και πλήθος εδεσμάτων που θα προσφέρουν οι σύλλογοι της περιοχής

Keywords
Τυχαία Θέματα