Αμφίβολο το deal Εθνικής-Eurobank

Ανατροπές σχετικά με το μεγάλο τραπεζικό deal μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank, φέρνει η τρόικα, ζητώντας από τη κυβέρνηση, να σταματήσουν οι διαδικασίες συγχώνευσης , λόγω ανησυχιών ότι ο όμιλος που θα προκύψει θα είναι πολύ μεγάλος σε σχέση με την ελληνική οικονομία.

Οι πληροφορίες μεταδόθηκαν από το Reuters,

στο οποίο έκαναν δηλώσεις δύο τραπεζίτες το Σαββατοκύριακο.

Ωστόσο, αξιωματούχος της Εθνικής Τράπεζας, δήλωσε στο Reuters την Κυριακή, ότι η τράπεζα δεν έχει λάβει καμία εντολή για διακοπή της συγχώνευσης με την Eurobank.

«Η Εθνική δεν έχει ενημερωθεί προφορικώς ή γραπτώς για καμία αλλαγή στάσης όσον αφορά την συγχώνευση από την DGCom, την ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού ή την Τράπεζα της Ελλάδος».

Να θυμίσουμε πως η Εθνική εξαγόρασε το 84,3% της Eurobank μέσω ανταλλαγής μετοχών τον Φεβρουάριο στα πλαίσια της συγκέντρωσης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Ο νέος όμιλος θα έχει ενεργητικό 170 δισ. ευρώ, ενώ η ελληνική οικονομία ανέρχεται σε 190 δις ευρώ, και μερίδιο 36% επί των συνολικών καταθέσεων.

Και οι δύο τράπεζες μαζί χρειάζονται 15,6 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης και να καλύψουν τις ζημίες από το PSI και τα επισφαλή δάνεια.

Από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκφράζετε η επιθυμία, να προχωρήσει το deal, τονίζοντας ότι αν προκύψει πισωγύρισμα ο αντίκτυπος σε ολόκληρη την οικονομία θα είναι ιδιαίτερα αρνητικός, ειδικά μετά τα γεγονότα της Κύπρου.

Στον αντίποδα η τρόικα θεωρεί ότι ο νέος όμιλος δεν θα μπορέσει τα εξασφαλίσει το 10% των κεφαλαίων αυτών από τους ιδιώτες, που έχει τεθεί ως όριο για παραμείνει σε ιδιωτικά χέρια με βάση το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης, σύμφωνα με πηγές.

Keywords
Τυχαία Θέματα