Αλλάζει θεαματικά η ασφάλιση των ελευθέρων επαγγελματιών

Ανατρέπονται κυριολεκτικά όλα όσα γνωρίζαμε για την ασφάλιση των ελευθέρων επαγγελματιών καθώς η κυβέρνηση σε συμφωνία με την τρόικα προωθεί ένα νέο σύστημα εισφορών. Συγκεκριμένα ο υπολογισμός των εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες και πιθανόν αυτοαπασχολούμενους θα γίνεται με βάση τον τζίρο, δηλαδή το πραγματικό τους εισόδημα και όχι βάσει ασφαλιστικών κατηγοριών.

Το μέτρο, θα εφαρμοστεί, όπως περιγράφεται και στο αρχικό κείμενο των 46 σελίδων του υπουργείου Οικονομικών προς την τρόικα,

σε πλήρη εξέλιξη το 2017, όταν θα έχει ολοκληρωθεί και η ενιαία πλατφόρμα είσπραξης εισφορών – φόρων από τις εφορίες.

Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης επισημαίνουν πως πρόκειται, για μια θεμελιώδη αλλαγή στο σύστημα ασφάλισης των ελεύθερων επαγγελματιών που προτείνει το υπουργείο Εργασίας. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα των δανειστών συμφωνεί με την πρόταση και αναμένει από το υπουργείο Εργασίας την κατάρτιση ολοκληρωμένου σχεδίου, το οποίο θα οδηγεί σε δομικές αλλαγές.

Και αυτό γιατί η εξατομίκευση των εισφορών μετατρέπει το σύστημα από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό. Πρακτικά, δηλαδή προωθεί την λογική ότι οι συντάξεις γίνονται «ατομικές», δεδομένου ότι προκύπτουν από τις εισφορές του καθενός. Γεγονός που προκαλεί σημαντικό πρόβλημα στην χρηματοδότηση των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων. Άλλωστε, το πρόβλημα της μετάβασης από το ένα σύστημα στο άλλο, διαδραματίζει κεντρικό ρόλο σε κάθε προσπάθεια δομικής μεταρρύθμισης. Πολύ περισσότερο στον ΟΑΕΕ, που αντιμετωπίζει και ταμειακό πρόβλημα ρευστότητας.

Παράλληλα, σε ένα τέτοιο πιθανό ενδεχόμενο, θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα για τον κλάδο υγείας, ενώ δεν αποκλείεται – εφόσον προκριθεί μια τέτοια σημαντική αλλαγή- να υπάρξει πρόβλεψη για ένα ελάχιστο ασφάλιστρο, που θα αποτελεί τη βάση για κάθε ασφαλισμένο. Στο κείμενο της ελληνικής κυβέρνησης προς την τρόικα, δεν διευκρινίζεται επίσης, εάν το μέτρο θα αφορά στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ ελεύθερους επαγγελματίες (εμπόρους, βιοτέχνες και αυτοκινητιστές) ή και τους αυτοαπασχολούμενους του ΕΤΑΑ (γιατρούς, δικηγόρους και εργολήπτες – μηχανικούς).

Keywords
Τυχαία Θέματα