Άλλαξαν όλα, άλλαξαν και οι διακοπές (άποψη)

του Στράτο Ιωακείμ ([email protected])

Η μεγάλη έλευση τουριστών στην Ελλάδα είναι γεγονός, όμως ο εσωτερικός τουρισμός «βαλτώνει» και αυτό είναι αποτέλεσμα της ανέχειας. Δεδομένης της οικονομικής στενότητας οι διακοπές των Ελλήνων περιορίστηκαν και σε αρκετές περιπτώσεις τα χρήματα δεν έφθασαν καν, για κάποια ολιγοήμερη απόδραση.

Δυστυχώς, οι βίαιες αλλαγές που βιώνει η ελληνική κοινωνία είναι εμφανής στο τουριστικό προϊόν της χώρας. Τίποτα πια δεν είναι ίδιο.

Ο εσωτερικός τουρισμός επί

χρόνια υπήρξε αιμοδότης της οικονομίας. Στην πραγματικότητα εδώ και αρκετά χρόνια μπορεί να υπάρχουν αρκετοί τουρίστες από το εξωτερικό όμως οι Έλληνες ήταν αυτοί που κατανάλωναν.

Οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες φιλοξενούν εκατομμύρια τουριστών που ξοδεύουν τα πακέτα διακοπών τους, εντός των τειχών του ξενοδοχείου. Τα κρουαζιερόπλοια αποδίδουν ελάχιστα στις τοπικές κοινωνίες. Οι Ευρωπαίοι τουρίστες βρισκόμενοι και αυτοί στον κλοιό της λιτότητας αδυνατούν να ξοδέψουν και στρέφονται σε διαφορετικές λύσεις.

Το μοντέλο που αναπτύξαμε ως χώρα είναι αποτυχημένο. Η μείωση του ΦΠΑ εστίασης δεν πέρασε στον καταναλωτή και η οικονομική δυσπραγία μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτή (δε χρειάζεται να είναι κάποιος οικονομολόγος) στα «παραθεριστικά» σουβλατζίδικα, που στενάζουν από χιλιάδες πελάτες.

Μόνο τυχαίο δεν είναι. Δυο σουβλάκια και μια χωριάτικη σαλάτα. Αυτή είναι η αγοραστική δύναμη του Έλληνα. Αν οι μεγαλοσχήμονες το ονομάζουν success story έχουν κάθε δικαίωμα. Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική...

Keywords
Τυχαία Θέματα