Αλλαγές από το καλοκαίρι στα μουσεία

από τη Σέβη Σαλαγιάννη ([email protected])

Μήνα με τον μήνα αυξάνονται οι επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, κάτι που αποτυπώνεται στα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Δεδομένων μάλιστα των εκτιμήσεων για αύξηση των τουριστών στη χώρα το ερχόμενο καλοκαίρι, δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι αποφασίστηκε η διευρυμένη λειτουργία των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων κατά τη θερινή περίοδο.

Σε υπηρεσιακή

σύσκεψη, στην οποία συμμετείχε ο Αντώνης Σαμαράς, αποφασίστηκε η ισχύς διευρυμένου ωραρίου, καθώς και η αναβάθμιση αρχαιολογικών χώρων και μουσείων. Έτσι, οι μνημειακοί τόποι της Ελλάδας θα λειτουργήσουν ήδη από τη φετινή χρονιά ανοιχτοί καθημερινά από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, κι αυτό από την 1η Απριλίου που ξεκινά επίσημα το θερινό ωράριο έως το τέλος Οκτωβρίου. Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι οι άνεργοι θα μπορούν πλέον να έχουν δωρεάν πρόσβαση στους μουσειακούς χώρους, ενώ το υπουργείο Πολιτισμού προσανατολίζεται παράλληλα σε σειρά δράσεων για την «τόνωση» της επισκεψιμότητας των χώρων ιστορικού ενδιαφέροντος.

Δηλώσεις Σαμαρά για τη λειτουργία των μουσείων

«Είναι κάτι που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και δεκαετίες. Κατορθώσαμε -και λέω το ρήμα αυτό γιατί έγινε μέσα σε δύσκολες στιγμές, που η οικονομία περνάει πολύ δύσβατα μονοπάτια- για ολόκληρη τη θερινή περίοδο τα σημαντικότερα μουσεία μας να παραμένουν ανοιχτά από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, επτά ημέρες την εβδομάδα», δήλωσε ο πρωθυπουργός. «Η πρωτοβουλία αυτή αφορά τα 33 μεγαλύτερα μουσεία μας, τα οποία συγκεντρώνουν το 95% των επισκεπτών και των εισπράξεων, για την περίοδο από 1ης Απριλίου μέχρι και την 31η Οκτωβρίου», συμπλήρωσε. Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε στην ομιλία του ότι «θα προωθηθούν πολιτικές αναβάθμισης και συντήρησης, καθαριότητας και πρασίνου στον περιβάλλοντα χώρο, πωλήσεων αντιγράφων, καθώς και ανασυγκρότησης του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ)».

Οι στόχοι του υπουργείου Πολιτισμού

Από τη μεριά του ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που συντελείται, υπογραμμίζοντας ότι εστιάζεται:

Στο νέο διευρυμένο ωράριο (8 το πρωί με 8 το βράδυ, από 1ης Απριλίου έως 31ης Οκτωβρίου ).Στην έγκαιρη πρόσληψη και εγκατάσταση του νέου εποχικού προσωπικού, το οποίο θα καλύψει τα κενά που δημιουργούνται από την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας.Στην αναμόρφωση και επέκταση των πωλητηρίων και στην επιλογή και προβολή των καταλλήλων πωλητέων ειδών.Στη γενικότερη αναμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.Στην περαιτέρω βελτίωση της πρόσβασης των επισκεπτών.Στην καλύτερη λειτουργία των εκδοτηρίων, αλλά και των ακυρωτικών μηχανημάτων, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις δεν λειτουργούσαν.Στην επέκταση και αναμόρφωση των αναψυκτηρίων, ώστε να προσφέρουν καλές υπηρεσίες στους επισκέπτες και καλές τιμές.Στην εφαρμογή ενός νέου πολιτιστικού μάρκετινγκ σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και με φορείς της τουριστικής επιχειρηματικότητας.Στην επέκταση, την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της προβολής των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων μέσω του διαδικτύου.Στην επέκταση, την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων.Στην εφαρμογή μέτρων κοινωνικής πολιτικής που να διευκολύνουν την πρόσβαση στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους των οικονομικά αδύναμων κοινωνικών ομάδων.

Δωρεάν εισιτήριο για τους ανέργους

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, οι πολίτες που διαθέτουν ενεργό κάρτα ανεργίας, θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να επισκέπτονται τα μουσεία της χώρας δίχως να πληρώσουν εισιτήριο, ενώ σε λίγο αυτή η πολιτική θα επεκταθεί για τους ανέργους και σε άλλους πολιτιστικούς χώρους.

Αυξημένη η επισκεψιμότητα στα μουσεία

Αύξηση 2,4% καταγράφηκε τον περασμένο Νοέμβριο στον αριθμό των επισκεπτών που επέλεξαν να επισκεφτούν τα μουσεία της χώρας, ενώ οι εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 0,6%, σε σχέση µε τον αντίστοιχο μήνα του 2012. Ειδικότερα, το 11μηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2013, σημειώθηκε αύξηση της τάξεως του 14,9% στους επισκέπτες και αύξηση 13,8% στις εισπράξεις, σε σχέση µε την αντίστοιχη περίοδο του 2012. Σύμφωνα, επίσης, με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), στους αρχαιολογικούς χώρους σημειώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο αύξηση των επισκεπτών κατά 4%, αλλά παρατηρήθηκε μείωση των εισπράξεων κατά 1,4%, σε σχέση µε τον αντίστοιχο μήνα του 2012. Το 11μηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2013, σημειώθηκε αύξηση των επισκεπτών κατά 22,3% και αύξηση των εισπράξεων κατά 16,6%, σε σχέση µε την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

Keywords
Τυχαία Θέματα