Αλέξης Τσίπρας: «Θα τιμήσουμε τις δεσμεύσεις μας, δεν θα απογοητεύσουμε το λαό»

Την απόφαση της κυβέρνησης να τηρήσει απαρέγκλιτα τις προεκλογικές της δεσμεύσεις τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι θα στηριχθεί σε συγκεκριμένους άξονες, οι οποίοι είναι αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η ανάκτηση της λαϊκής κυριαρχίας, η αποδοχή ως ισότιμου μέλους της χώρας μας στην Ε.Ε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ιδιαίτερα την «αμετάκλητη απόφαση να τιμήσουμε το σύνολο

των προεκλογικών δεσμεύσεών μας», προσθέτοντας ότι «Επιδιώκουμε μια βιώσιμη συμφωνία με τους εταίρους μας και αισιοδοξώ ότι θα την πετύχουμε», ενώ αναφερόμενος στην ανθρωπιστική κρίση είπε πως από την Τετάρτη «πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η σίτιση, η στέγαση, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, το να δώσουμε ρεύμα για τους πιο αδύναμους».

Εξήγγειλε μείωση του «στρατού» συμβούλων, του προσωπικού στο Μαξίμου κατά 30%, την μείωση της ασφάλειας του πρωθυπουργού κατά 40%, την πώληση των μισών από τα περίπου 700 κυβερνητικά αυτοκίνητα και το ένα από τα τρία κυβερνητικά αεροσκάφη, λέγοντας πως η λιτή ζωή πρέπει να ξεκινά από την κορυφή, ενώ ζήτησε από την πρόεδρο της Βουλής να εξετάσει το θέμα των βουλευτικών αυτοκινήτων λέγοντας ότι οι βουλευτές μπορούν να κινούνται με δικά τους έξοδα.

Ανέφερε ότι θα υπάρξει «σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια και όχι για εκδίκηση των πολιτικών μας αντιπάλων», όπως ήταν τα λόγια του, ενώ πρόσθεσε ότι θα επανασυσταθεί η ΕΡΤ αλλά από μηδενική βάση, ενώ κατήγγειλε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν αυτή που ζήτησε παράταση μόνο δυο μηνών στο πρόγραμμα και να τελειώσει αυτό στις 28 Φεβρουαρίου, προκειμένου να υπάρχουν ασφυκτικά περιθώρια για τη νέα κυβέρνηση.

Θα υπάρξει είπε έλεγχος όλων των δημόσιων συμβάσεων, ενώ θα αλλάξει τίτλο και δομή η ΕΥΠ, η οποία θα μετονομαστεί σε Υπηρεσία Εθνικής Κυριαρχίας, με αρμοδιότητα την εξωτερική ασφάλεια της χώρας.

Για το θέμα της ιθαγένειας των παιδιών που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα είπε ότι θα τους δοθεί γιατί έχουν μεγαλώσει στη χώρα, ενώ για τα κλιμάκια της φορολογίας ανέφερε ότι θα υπάρχει αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, θα γίνει κατάργηση ΕΝΦΙΑ από το 2015 και αντικατάσταση με Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Στο σημείο αυτό μάλιστα κάλεσε τους πολίτες να πληρώσουν τις τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ που δεν έχουν πληρωθεί.

Ανακοίνωσε νέα ρύθμιση με 100 δόσεις για ληξιπρόθεσμα σε εφορία και Ταμεία, ενώ πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θα κάνει πράξη την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, σταδιακά έως το 2016 για να γίνει ομαλά η προσαρμογή της οικονομίας σε αυτό. Ενώ θα γίνει επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, θα υπάρχει πλέον προστασία από μαζικές απολύσεις, ενώ επαναφέρεται και ο θεσμός της διαιτησίας για να προστατευτούν οι εργαζόμενοι, ενώ πρόσθεσε ότι δεν θα υπάρχουν διακρίσεις εις βάρος των νέων σε ό,τι αφορά τους μισθούς, μιλώντας για «αναλογία μισθού και δουλειάς».

Αναφερόμενος στο χρέος είπε πως πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία με εταίρους μας καθώς είναι ένα χρέος που δεν μπορεί να αποπληρωθεί, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ξεπουλήσει δίκτυα και υποδομές της χώρας τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξή της, όπως και τον φυσικό της πλούτο.

Επίσης πρόσθεσε ότι απαγορεύεται κάθε πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας και μεταβίβαση ενυπόθηκων δανείων χωρίς τη σύμφωνη γνώμη οφειλέτη «σε οποιονδήποτε Έλληνα ή ξένο κερδοσκόπο», όπως ήταν τα λόγια του χαρακτηριστικά, ενώ για το ασφαλιστικό είπε ότι δεν θα υπάρξει καμία επιπλέον αύξηση των ορίων ηλικίας και μείωση των επικουρικών συντάξεων

Επανέλαβε την χορήγηση της 13ης σύνταξης το Δεκέμβριο του 2015 σε όσους λαμβάνουν σύνταξη κάτω από 700 ευρώ, ενώ είπε ότι θα υπάρχει πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους.

Στην παιδεία είπε ότι το πρώτο βήμα από φέτος θα είναι η κατάργηση των εξετάσεων με θέματα κατά 50% με από την λεγόμενη τράπεζα θεμάτων, ενώ στη συνέχεια θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και στις τρεις βαθμίδες με διάλογο που θα γίνει μέσα στην τετραετία και χωρίς όπως τόνισε να υπάρξουν αιφνιδιασμοί. .

Αναφέρθηκε στην διεκδίκηση του κατοχικού δανείου και των πολεμικών επανορθώσεων, λέγοντας ότι σε αυτό θα έχει κεντρικό ρόλο ο Μανώλης Γλέζος ο οποίος παλεύει για το θέμα αυτό πολλά χρόνια τώρα.

Τέλος ευχαρίστησε τον Πάνο Καμμένο για την συγκρότηση της κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι θα δικαιώσουμε τα οράματα και τις θυσίες του ελληνικού λαού και έκλεισε σχεδόν βουρκωμένος, καλώντας όλους τους βουλευτές να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτήν την κυβέρνηση γιατί πρέπει πρώτα και πάνω απ’ όλα να μπει η χώρα και οι πολίτες της.

Keywords
Τυχαία Θέματα