Ακυρώθηκε το ταξίδι του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ στην Τουρκία

Την επίσκεψη του στην Τουρκία ακύρωσε ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, επικαλούμενος βεβαρημένο πρόγραμμα, ο οποίος επρόκειτο να παραβρεθεί στην ετήσια τελετή για την επέτειο του θανάτου, του μεγάλου Σούφι μυστικιστή του 13ου αιώνα, Τζελαλεντίν Ρουμί.

Η ακύρωση του ταξιδιού του Ιρανού προέδρου, ήρθε μόλις μία μέρα μετά τις δηλώσεις του που έκανε ο αρχηγός του στρατού, ότι η ανάπτυξη των πυραύλων του ΝΑΤΟ, κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας με τη Συρία, θα μπορούσε να

οδηγήσει σε «παγκόσμιο πόλεμο».

Κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών επρόκειτο να τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων θέματα όπως η σύγκρουση στη Συρία, ο αντίκτυπος των αμερικανικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Τεχεράνη για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό της πρόγραμμα, καθώς και τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου της Τουρκίας από το Ιράν.

Οι σχέσεις των δύο χωρών, παραμένουν τεταμένες εξαιτίας της κρίσης στη Συρία. Το Ιράν έχει ταχθεί επανειλημμένα στο πλευρό του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ-Άσαντ, ενώ η Τουρκία υπήρξε ένας από τους πιο αυστηρούς επικριτές του, έχοντας υποστηρίξει την αντιπολίτευση, προσφέροντας ακόμη και καταφύγιο σε στρατιωτικούς που αυτομόλησαν από τις τάξεις του συριακού στρατού.

Παρά την ένταση στις σχέσεις των δυο κρατών, οι εισαγωγές προς την Τουρκία, ιρανικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, συνεχίστηκαν σε μεγάλο βαθμό χωρίς προβλήματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα