Αισιόδοξος για την ονομασία ο Μ. Νίμιτς

Πεπεισμένος πως μπορεί να βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, αναχώρησε για τη Νέα Υόρκη ο Μάθιου Νίμιτς. Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ, είχε μπαράζ επαφών σε Αθήνα και Σκόπια, αναφέροντας πως

οι ηγεσίες των δύο χωρών τον διαβεβαίωσαν ότι επιθυμούν την εξεύρεση λύσης.

Ο κ. Νίμιτς τόνισε πως τα δύο μέρη προσεγγίζουν με σοβαρή και εποικοδομητική διάθεση το πρόβλημα της ονομασίας και πως ο ίδιος, αναχωρεί ενθαρρυμένος για τη Νέα Υόρκη και θα επιδιώξει την εντατικοποίηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

«Με το ζήτημα της ονομασίας ασχολούμαι από το 1994 και δεν μπορώ να πω ότι πρόκειται για εντελώς νέες ιδέες. Τα πράγματα εξελίσσονται και θεωρώ ότι πάντοτε υπάρχει δυνατότητα για δημιουργία, ώστε να καταλήξουμε σε ένα θετικό συμπέρασμα... Παρουσίασα κάποιες ιδέες και στόχος είναι να βρεθεί μία λύση που θα ικανοποιεί τόσο τις κυβερνήσεις όσο και τους λαούς των δύο χωρών», σημείωσε ο μεσολαβητής του ΟΗΕ.

Σε ερώτηση, αν έπειτα από 20 χρόνια θεωρεί ότι υπάρχουν πιθανότητες για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, ο κ. Νίμιτς απάντησε μονολεκτικά: «Ναι».

Ο κ. Νίμιτς είχε σήμερα (Παρασκευή) διαδοχικές συναντήσεις στα Σκόπια με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Πόποσκι, τον πρόεδρο της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, και τον πρωθυπουργό, Νίκολα Γκρούεφσκι.

Στις συναντήσεις, εξετάσθηκαν κάποιες ιδέες και σκέψεις, χωρίς ο κ. Νίμιτς να αναφερθεί συγκεκριμένα σε αυτές.

Keywords
Τυχαία Θέματα