Αισιοδοξία για θετική έκθεση προόδου από την τρόικα

«Φαίνεται αχνά να διαμορφώνεται ένα καλύτερο κλίμα. Δεν θα έχουμε συμφωνία έως τη Δευτέρα, όμως φιλοδοξούμε να έχουμε την συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο. Πιστεύω όμως ότι θα έχουμε μια θετική έκθεση προόδου και θα κλείσουμε μετά».

Αυτό δήλωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Ο ίδιος σημείωσε μάλιστα ότι η τρόικα θα επιστρέψει μετά το Eurogroup, όμως τα

τεχνικά κλιμάκια θα συνεχίσουν τις επαφές τους με τους εκπροσώπους των υπουργείων καθώς υπάρχουν ανοιχτά θέμα.

Θετικά εξελίσσεται πάντως η διαπραγμάτευση για τις τράπεζες όπου φαίνεται ότι θα υπάρξει μια συμβιβαστική λύση.

Όπως έλεγαν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών «ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ φάνηκε στις τελευταίες συναντήσεις να έχει διάθεση κατανόησης για τις θέσεις της ελληνικής πλευράς.

«Φαίνεται ότι δεν θα χρησιμοποιήσουν τις τράπεζες ως άλλοθι για να σταματήσουν την αξιολόγηση» υπογράμμισε, τονίζοντας ότι το θέμα που υπάρχει δεν είναι η διαφορά στα ποσά στο ύψος των κεφαλαίων που χρειάζονται οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών.

«Το θέμα είναι ο χρόνος. Εμείς θέλουμε περισσότερο χρόνο. Η ανάγκη να λυθούν οι διαφορές στο Eurogroup φαίνεται ότι δεν υφίσταται πλέον, αλλά ενδεχομένως να το συζητήσουμε ξανά».

Είπε μάλιστα ότι το ανώτατο όριο για συμφωνία να είναι το άτυπο Ecofin την 1η Απριλίου ωστόσο η ελληνική πλευρά επιδιώκει να λυθεί το θέμα νωρίτερα. Αυτήν την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Αναφορικά με τα εργασιακά θέματα που συζητήθηκαν στην συνάντηση που είχε την Παρασκευή το μεσημέρι με τους εκπροσώπους της Τρόικας παράγοντες του υπουργείου σημείωσαν ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν τοποθετηθήκαν στις προτάσεις του υπουργού Εργασίας για τις ομαδικές απολύσεις και τόνισαν ότι την τελική απόφαση την παίρνει ο πρωθυπουργός.

Όσο για τα ανοιχτά θέματα που αφορούν τις διαρθρωτικές αλλαγές με βάση τις προτάσεις του ΟΟΣΑ, αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί συνάντηση ανάμεσα σε τεχνικά κλιμάκια, στην οποία ενδεχομένως συμμετάσχει ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.

Πάντως υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης σημείωναν ότι η τρόικα βλέπει τη διάθεση της κυβέρνησης να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές και καταλαβαίνει ότι οι αντιρρήσεις που εκφράζονται σε κάποια σημεία δεν είναι αβάσιμες. «Η τρόικα δεν έχει δεχθεί, αλλά ούτε έχει απορρίψει», έλεγαν χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα