Αιματοχυσία χωρίς προηγούμενο στην Ουκρανία (live)

Κάθε έλεγχος μοιάζει να χάνεται στην Ουκρανία με την πλατεία Ανεξαρτησίας να έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης και να μαρτυρά πως η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρά το ενδεχόμενο να μπει σε ένα καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο. Από το πρωί της Πέμπτης (20/02) που έσπασε η εκεχειρία, ακούγονται συνεχώς ριπές όπλων και οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για 60 νεκρούς. Διεθνή μέσα ενημέρωσης, ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών στους 100 τη στιγμή που ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Βιτάλι Ζαχαρτσένκο εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επιβεβαιώνει ότι έχουν μοιραστεί πολεμικά όπλα στους άνδρες της αστυνομίας.

«Υπέγραψα

τη διαταγή και στην αστυνομία δόθηκαν πολεμικά όπλα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με τον νόμο», είπε ο υπηρεσιακός υπουργός Ζαχαρτσένκο, σύμφωνα με μια ανακοίνωση η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών.

Διαδηλωτές παραμένουν στο κέντρο της πλατείας, καίγοντας λάστιχα, και χρησιμοποιώντας τα ως οδοφράγματα. Μολότοφ, χειροβομβίδες κρότου λάμψης και ενδεχομένως και πραγματικά πυρά, τα όπλα των διαδηλωτών.

Αναφορές των ξένων Μέσων Ενημέρωσης

Ο ανταποκριτής του BBC μιλά για χαοτικό κυνηγητό διαδηλωτών με την αστυνομία. Το Russia Today αναφέρει, επίσης, ότι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και μολότοφ στις δυνάμεις ασφαλείας.

Ο ανταποκριτής του Associated Press αναφέρει ότι είδε «αριθμό νεκρών διαδηλωτών στην Πλατεία».

Την ίδια ώρα, εκκενώθηκε το κτίριο της Βουλής, λόγω πιθανής εφόδου των διαδηλωτών.

Αποχωρεί από το Σότσι η ουκρανική αθλητική ομάδα

Την αποχώρηση μέρους της ουκρανικής αθλητικής ομάδας στους Χειμερινούς του Σότσι, με φόντο την ανάφλεξη στο Κίεβο, ανακοίνωσε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή.

Ακροδεξιά στοιχεία ανάμεσα στους διαδηλωτές

Έντονα είναι τα στοιχεία ακροδεξιών μελών που διαδηλώνουν στην πλατεία Ανεξαρτησίας. Φασιστικά και ναζιστικά σύμβολα κυριαρχούν στην πλατεία σύμφωνα με μαρτυρίες ενώ μια μεγάλη φωτογραφία του Χίτλερ αναρτήθηκε σε κτίριο δίπλα στο Ουκρανικό Κοινοβούλιο τις προηγούμενες μέρες. Οι διαδηλωτές δεν ανήκουν στο σύνολό τους σε ακροδεξιούς σχηματισμούς όμως οι μαρτυρίες από το μακρινό Κίεβο κάνουν ολοένα και περισσότερες αναφορές σε φιλοναζιστικές ένοπλες ομάδες, ανάμεσα στους διαδηλωτές.

Οι σκέψεις της Ε.Ε.

Την επιβολή κυρώσεων εξέτασε σοβαρά η Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια προσπάθεια να σφίξει ο κλοιός γύρω από την Ουκρανία, μία ημέρα μετά τα αιματηρά επεισόδια που συγκλόνισαν την πρωτεύουσα Κίεβο. Προς την ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και οι Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Οι κρίσιμες Ευρωπαϊκές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την Πέμπτη (20/02), κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., η οποία συγκλήθηκε από την υπεύθυνη εξωτερικής πολιτικής των Βρυξελλών Κάθριν Άστον.

Την ετοιμότητα της Ε.Ε. να λάβει «στοχευμένα μέτρα» κατά της Ουκρανικίας επεσήμαναν σήμερα Τετάρτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ενώ ακόμα σκληρότερη στάση υιοθέτησε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, καθιστώντας σαφές πως οι υπεύθυνοι για την αιματοχυσία «θα υποστούν κυρώσεις».

Προς την ίδια κατεύθυνση φαίνεται πως προσανατολίζονται και οι Ηνωμένες Πολιτείες, με κυβερνητική πηγή να δηλώνει στο δίκτυο CNN πως εντός της ημέρας ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι θα εγείρει επισήμως το ενδεχόμενο κυρώσεων.

Παρέμβαση Ομπάμα

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε ότι «θα υπάρξουν συνέπειες εάν συνεχιστεί η βία στην Ουκρανία» και τόνισε πως «οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δεν πρέπει να επέμβουν σε μια κατάσταση που χρειάζεται να διευθετηθεί από πολιτικούς».

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους πριν από τη συνάντησή του, την Τετάρτη, με τον Μεξικανό ομόλογό του Ενρίκε Πένια Νιέτο, ο Ομπάμα επισήμανε πως καταδικάζει με τον πιο σθεναρό τρόπο τη βία στο Κίεβο και πρόσθεσε ότι πιστεύει πως μια ειρηνική διευθέτηση της κρίσης είναι ακόμη εφικτή.

Keywords
Τυχαία Θέματα