Αγώνας δρόμου στην Κύπρο για το σχέδιο Β

Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις στις οποίες έχει επιδοθεί η κυπριακή κυβέρνηση, αναζητώντας εσπευσμένα εναλλακτικό τρόπο χρηματοδότησης της χώρας, μετά την καταψήφιση του νομοσχεδίου που στηρίχθηκε στην απόφαση του Eurogroup και προέβλεπε «κούρεμα» των τραπεζικών καταθέσεων. Ήδη έχουν δρομολογηθεί συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες βρίσκονται υπό συζήτηση˙ μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται η ενδεχόμενη ρωσική βοήθεια είτε σε επίπεδο κράτους είτε από επιχειρηματίες της χώρας.

Όλα αυτά, τη στιγμή που η κυπριακή κυβέρνηση έχει νέα

συνάντηση την Τετάρτη, με εκπροσώπους της τρόικας, η οποία δεν φαίνεται ευχαριστημένη από την τροπή των εξελίξεων.

Το σχέδιο Β

Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που έγινε το πρωί της Τετάρτη στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου, ολοκληρώθηκε με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Χρίστο Στυλιανίδη, να ανακοινώνει πως μια ομάδα τεχνοκρατών από κάθε κόμμα θα συμμετάσχει σε σύσκεψη στην κεντρική τράπεζα της Κύπρου προκειμένου να συζητηθεί ένα σχέδιο Β' για την εξεύρεση του ποσού των 5,8 δισ. ευρώ, τα οποία θα αντλούνταν από τη φορολόγηση των καταθέσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχηγοί κατέληξαν σε μία κοινή διαπραγματευτική γραμμή, η οποία θα περιλαμβάνει συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αναχρηματοδότηση του ρωσικού δανείου αλλά και συνεισφοράς των πολιτών της Κύπρου.

Αναζητείται δάνειο 5 δισ. από Ρωσία

Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής, βρίσκεται στη Μόσχα, όπου έχει επαφές με αξιωματούχους και επιχειρηματίες της χώρας. «Προσπαθούμε να βρούμε εναλλακτικές λύσεις… Κοιτάμε πώς θα εξασφαλίσουμε τα ποσά. Πρέπει να βρεθεί λύση... χθες. Βρισκόμαστε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρρής.

Στο ίδιο μήκος κύματος εντάσσεται και η πρόκληση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν προς τον ομόλογό του της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, να επισκεφτεί τη Μόσχα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Κύπρος ζήτησε νέο δάνειο, ύψους 5 δισ. ευρώ από τη Ρωσία και ταυτόχρονα, η Λευκωσία αιτήθηκε την επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου που έλαβε από τη Μόσχα το 2011 (2,5 δισ. ευρώ) αλλά και τη μείωση του επιτοκίου (ανέρχεται στο 4,5%).

Ωστόσο, προς το παρόν δεν υπάρχει συμφωνία για δανειακή στήριξη της Κύπρου από τη Ρωσία, με το πέρας του πρώτου γύρου συνομιλιών του Κύπριου υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή με τον Ρώσο ομόλογό του Αντόν Σιλουάνοφ, σύμφωνα τουλάχιστον με τα ρωσικά ΜΜΕ. Η συνάντηση των δύο διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα και εκτός της αναδιάρθρωσης του παλαιού ρωσικού δανείου των 2,5 δισ. ευρώ έχει συμπεριλάβει παραχώρηση μεριδίων σε κυπριακές τράπεζες, καθώς και ενεργειακά κοιτάσματα της Κύπρου.

«Οι συζητήσεις ήταν αρκετά εποικοδομητικές. Συνεχίζουμε τις διαβουλεύσεις σε άλλο σημείο», είπε ο κ. Σαρρής καθώς μετέβαινε στο γραφείο του αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης Ίγκορ Σουβάλοφ, ένδειξη ότι αναβαθμίζεται το επίπεδο των διαβουλεύσεων, αλλά και ότι έχουν τεθεί ευρύτερα ζητήματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Είχαμε μια καλή, εποικοδομητική συνάντηση, πολύ ανοιχτές, έντιμες συνομιλίες. Κατανοούμε πόσο βαριά είναι η κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί. Θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις ώστε να εξευρεθεί λύση, η οποία θα μας επιτρέψει να έχουμε την υποστήριξη της Ρωσίας, θα μείνουμε εδώ έως ότου πετύχουμε κάποια συμφωνία» είπε ο κ. Σαρρής.

Σύμφωνα με προηγούμενες δηλώσεις του κ. Σαρρή, που αναμεταδίδει το ρωσικό ραδιόφωνο «Η Φωνή της Ρωσίας», η πρόθεση της κυπριακής αντιπροσωπείας στις διαβουλεύσεις αυτές ήταν να εξασφαλίσει και ενδεχομένως να ανακοινώσει και σήμερα ακόμη μια δανειακή συμφωνία με τη Ρωσία, κάτι, που προφανώς δεν είναι ακόμη δυνατό.

Η τρόικα απορρίπτει το σχέδιο B

Η αντίδραση της τρόικας μετά το «όχι» της Κύπρου για το «κούρεμα» των καταθέσεων ήταν ιδιαιτέρως έντονη, όπως τουλάχιστον ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου, Σωκράτης Χάσικος. Μάλιστα, ανέφερε πως μετά την καταψήφιση της απόφασης του Eurogroup, έγινε γνωστό ότι η τρόικα δεν δέχεται σχέδιο Β για τη διάσωση της Κύπρου και οι τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή «δεν θα ξανανοίξουν».

Από την άλλη, ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Φώτης Φωτίου δήλωσε «ότι ενδέχεται να μην ανοίξουν η τράπεζες στην Κύπρο μέχρι και την Παρασκευή», τόνισε, όμως ότι υπάρχει plan B για τη διάσωση της Κύπρου, το οποίο ακόμα δεν έχει κατατεθεί.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε τη Δευτέρα με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, επέμεινε ότι οι διαπραγματεύσεις για το σχέδιο διάσωσης πρέπει να διεξαχθούν αποκλειστικά και μόνο με την τρόικα.

Ευρωπαϊκή αμηχανία

Προβληματισμό και αντιφατικές δηλώσεις επέφερε η καθολική απόρριψη από το κυπριακό κοινοβούλιο, του νομοσχεδίου που καταρτίστηκε πάνω στην απόφαση του Eurogroup της Παρασκευής και προέβλεπε το «κούρεμα» των τραπεζικών καταθέσεων στο Νησί.

Χαρακτηριστική είναι η διχογνωμία δύο Ευρωπαίων αξιωματούχων: του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και του Ολλανδού επικεφαλής του Eurogroup, Γιέρεν Ντάισελμπλουμ. Αν και αμφότεροι εξέφρασαν τη «λύπη» του για την καταψήφιση τού νομοσχεδίου, ο Ολλανδός είπε πως το δανειακό «πακέτο» των 10 δισ. ευρώ προς την Κύπρο παραμένει στο τραπέζι, ενώ ο Γερμανός τόνισε πως δεν υφίστανται πλέον οι προϋποθέσεις για πρόγραμμα βοήθειας.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι είναι σε επαφή με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι διατηρεί τη δέσμευσή της να παράσχει ρευστότητα στην Κύπρο, εντός των καθορισμένων ορίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα