«Αυτή η Βουλή δεν θα είναι πλυντήριο σκανδάλων και νεκροταφείο ποινικών διαδικασιών»

Πραγματοποιώντας μια δυναμική παρέμβαση η νεότερη πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, που εξελέγη με 235 ψήφους (ρεκόρ στην ιστορία του Ελληνικού Κοινοβουλίου) αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας της, ασκώντας σφοδρή κριτική στη λειτουργία της προηγούμενης Βουλής.

«H σημερινή Βουλή,

η πρώτη μεταμνημονιακή Βουλή, καλείται να γράψει ιστορία και να αποδείξει ότι η λαϊκή κυριαρχία είναι αδιαπραγμάτευτη αξία και δεν υποτάσσεται σε συμφέροντα», τόνισε η κα Κωνσταντοπούλου, ενώ έκανε λόγο για «Βουλή των Ελλήνων και των Ελληνίδων».

Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι «ο Πρωθυπουργός και οι υπουργοί πρέπει να απαντούν στον κοινοβουλευτικό έλεγχο», προτροπή η οποία χειροκροτήθηκε από τους βουλευτές, αλλά και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα. «Είμαι σίγουρη ότι πρώτος θα δώσει το παράδειγμα ο Πρωθυπουργός και θα ακολουθήσουν οι υπουργοί που πρέπει να προσέρχονται και να απαντούν στις ερωτήσεις των βουλευτών», πρόσθεσε η ίδια.

«Δεν θα γίνουν δεκτές άσχετες και εκπρόθεσμες τροπολογίες, Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και νομοσχέδια εκατοντάδων σελίδων και αυτή η Βουλή θα εφαρμόσει τις αρχές της καλής νομοθέτησης», δήλωσε εμφατικά η πρόεδρος της Βουλής.

Σχετικά με τον ρόλο της Βουλής η κα Κωνσταντοπούλου επεσήμανε ότι «δεν μπορεί να λειτουργεί ως πλυντήριο σκανδάλων και ως νεκροταφείο ποινικών διαδικασιών» και προανήγγειλε την «ανάσυρση υποθέσεων που βρίσκονται στα συρτάρια». «Να δοθεί ένα τέλος στην ονειδιστική κατάσταση προνομιακής μεταχείρισης που έχει πλήξει βαριά το κύρος της Βουλής», είπε, δεσμευόμενη ότι «θα υπάρξει αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής η οποία θα εγγυηθεί την διερεύνηση όλων των υποθέσεων».

Εξάλλου, αναφέρθηκε και στην χθεσινή δήλωση Σόιμπλε ότι κάθε χώρα κοιτάζει τα του δικά της θέματα, σχολιάζοντάς τη ως «άστοχη και αβάσιμη».

Μάλιστα, η κα Κωνσταντοπούλου έκανε ειδική αναφορά στην σύσταση Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, λέγοντας ότι «η Επιτροπή θα συγκροτηθεί τάχιστα και θα αναβαθμιστεί προκειμένου να φέρει πέραν τις εθνικό καθήκον». «Θα αναλάβω και προσωπικά όλες τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες ώστε αυτό το χρέος που επιβιώνει πάνω από 70 χρόνια να αποπληρωθεί», δήλωσε με στόμφο.

Μάλιστα, δεσμεύθηκε ότι θα εργαστεί για την «προώθηση των ελληνικών διεκδικήσεων για την διαγραφή του μεγαλύτερου χρέους και την ανακούφιση από την ανθρωπιστική κρίση».

Παράλληλα, η κα Κωνσταντοπούλου τόνισε πως «προτεραιότητα θα είναι η εξασφάλιση των προϋποθέσεων ώστε όλοι να μπορούν να μελετούν τα νομοσχέδια» και πρόσθεσε ότι «αυτό θα αποτελέσει κριτήριο για την κατανομή των χώρων του Κοινοβουλίου».

Για τους εργαζόμενους της Βουλής είπε ότι «δεν πρέπει να είναι τα εξιλαστήρια θύματα καμίας εξουσίας και δικαιούνται να εργάζονται σε συνθήκες αξιοκρατίας, διαφάνειας και σεβασμού».

Την ίδια στιγμή η κα Κωνσταντοπούλου σχολίασε θετικά το ότι για πρώτη φορά στη Βουλή δόθηκε θρησκευτικός και πολιτικός όρκος λέγοντας ότι «η χθεσινή συνεδρίαση ήταν ιστορική». «Το περιεχόμενο του όρκου σημαίνει την ενεργό υποχρέωση ο καθένας και η καθεμιά από εμάς να δίνουμε περιεχόμενο στο δημοκρατικό πολίτευμα, να προστατεύουμε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες κάθε ανθρώπινης ύπαρξης και να θωρακίζουμε την διεθνή θέση της πατρίδας μας», υπογράμμισε η ίδια.

Η πρόεδρος της Βουλής ευχαρίστησε τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες για την υποστήριξη, τον τέως πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη για την ενημέρωση, τον τέως αντιπρόεδρο της Βουλής Γιάννη Τραγάκη για την διαδικασία της ψηφοφορίας, τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες και τους βουλευτές που έδωσαν θετική ψήφο, αλλά και όσους βουλευτές συμμετείχαν στη διαδικασία.

Τέλος έκλεισε την παρέμβασή της υπενθυμίζοντας το ακροτελεύτιο άρθρο του Συντάγματος (που παλαιότερα ήταν το 114) στο οποίο τονίζεται πως η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε τρόπο σε οποιονδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.

ΝΔ: Από πρόεδρος Βουλής κομματάρχης η κα Κωνσταντοπούλου

Η δυναμική και επιθετική για την προηγούμενη Βουλή ομιλία της κας Κωνσταντοπούλου δεν έμεινε ασχολίαστη από τον εκπρόσωπο της ΝΔ Κώστα Καραγκούνη, ο οποίος εξέδωσε ανακοίνωση, επικρίνοντας την ομιλία της νέας προέδρου.

Η σχετική του δήλωση έχει ως εξής:

«Η κα Ζωή Κωνσταντοπούλου εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων με αυξημένη πλειοψηφία, με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας και άλλων κομμάτων. Δυστυχώς, η ίδια επέλεξε, με την πρώτη της ομιλία, από Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων να μετατραπεί σε κομματάρχη. Κρίμα».

ΠΑΣΟΚ: Κομματικότερη του κόμματός της η κα Κωνσταντοπούλου

Επίθεση στη νέα πρόεδρο της Βουλής εξαπέλυσε, μετά τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντάς την ότι στην ομιλία της ήταν «κομματικότερη του κόμματός της».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ:

«Το ΠΑΣΟΚ πρώτο ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει την κ. Κωνσταντοπούλου, με την ευχή να διαψευσθούν οι αρνητικοί οιωνοί της συμπεριφοράς της την περασμένη κοινοβουλευτική περίοδο.

Δυστυχώς, στην ομιλία επί τη εκλογή της η κ. Κωνσταντοπούλου εμφανίστηκε κομματικότερη του κόμματός της και ουσιαστικά υπενθύμισε στον κ. Τσίπρα θεμελιώδεις προεκλογικές δεσμεύσεις, όπως τη μονομερή διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους.

Τρεις μόλις ημέρες μετά την αναγκαία δήλωση του κ. Τσίπρα ότι δεν θα υπάρξουν μονομερείς κινήσεις στο χρέος -γιατί αυτές οδηγούν σε πιστωτικό γεγονός. Και άλλα πολλά.

Όταν ο εκάστοτε Πρόεδρος της Βουλής ομιλεί από την έδρα του, ομιλεί ως κομματικά ουδέτερος θεματοφύλακας της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και τίποτε άλλο.

Ελπίζουμε – χωρίς να έχουμε ψευδαισθήσεις – ότι θα το κατανοήσει αυτό η κ. Κωνσταντοπούλου τιμώντας την τιμή που της έγινε».

Keywords
Τυχαία Θέματα