Αυτή είναι η νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα προς την Εφορία

Του Χρήστου Κώνστα
Όσοι έχουν μικρά χρέη προς την Εφορία και αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία θα ακούσουν με ανακούφιση το νέο πλαίσιο ρυθμίσεων που σχεδιάζει να εφαρμόσει το υπουργείο Οικονομικών. Στο εξής αποκλείεται οποιαδήποτε ρύθμιση φορολογικής αμνηστίας (περαίωση, κίνητρα για επαναπατρισμό κεφαλαίων κ.ά.) και θα εφαρμόζονται μόνο ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών για πολίτες με αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία.
Με τις νέες ρυθμίσεις που προωθούνται, κάθε φορολογούμενος με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο θα έχει τη δυνατότητα να τα εξοφλήσει σε πολλές μηνιαίες

δόσεις που θα μπορούν να φθάσουν μέχρι και τις 36. Το ποσό κάθε δόσης ενδέχεται να είναι χαμηλότερο ακόμη και από το ελάχιστο όριο των 100 ευρώ που ισχύει σήμερα. Αν ο οφειλέτης δεν καταφέρνει να εξοφλεί εμπρόθεσμα τις δόσεις αυτής της ρύθμισης, λόγω μεγάλης οικονομικής δυσχέρειας θα έχει τη δυνατότητα να υποβάλει δεύτερη αίτηση για ρύθμιση του υπολοίπου των οφειλών του, στο πλαίσιο της οποίας θα αποκτά το δικαίωμα εξόφλησης σε μηνιαίες δόσεις που θα μπορούν να φθάσουν μέχρι και τις 48.
Η ισχύουσα σήμερα νομοθεσία (ν.2648/1998) προβλέπει ότι οι φορολογούμενοι που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο μέχρι του ποσού των 800.000 ευρώ μπορούν να ζητούν από τους προϊσταμένους των αρμοδίων Εφοριών την υπαγωγή τους σε «διευκολύνσεις τμηματικής καταβολής», ώστε να εξοφλούν τις οφειλές τους σε μηνιαίες δόσεις και με μείωση των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής κατά 30%. Στο πλαίσιο αυτό, ο αριθμός των δόσεων καθορίζεται με βάση συντελεστές ή βαθμούς αξιολόγησης που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένα «αντικειμενικά κριτήρια», τα οποία λαμβάνει υπόψη του ο Έφορος.
Τα «κριτήρια» αυτά είναι:
-Η οικονομική κατάσταση του οφειλέτη, η οποία βαθμολογείται με συντελεστές από 1 έως 5.
-Η διασφάλιση της οφειλής. Ανάλογα με το πόσο διασφαλισμένη είναι η είσπραξη της οφειλής, με βάση την περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη, οι συντελεστές που καθορίζουν τις δόσεις κυμαίνονται από 0 έως 4.
-Η προέλευση της οφειλής. Ανάλογα με την πηγή προέλευση της οφειλής, οι συντελεστές καθορισμού των δόσεων κυμαίνονται από 0 έως 5.
-Η συμπεριφορά του οφειλέτη κατά το παρελθόν. Το παρελθόν του οφειλέτη «βαθμολογείται» με συντελεστές από 0 έως 4.
-Η αιτία για την οποία ζητείται η διευκόλυνση. Η αξιολόγηση της αιτίας για την οποία ζητείται η ρύθμιση γίνεται με συντελεστές από 0 έως 5.
Επιπλέον, ο Έφορος μπορεί κατά την κρίση του να προσθέσει από 1 έως και 4 ακόμη βαθμούς αξιολόγησης. Οι συντελεστές που καθορίζει ο Έφορος, για κάθε κριτήριο και με βάση την κρίση του, αθροίζονται και το άθροισμά τους προσδιορίζει τον αριθμό των μηνιαίων δόσεων, στις οποίες μπορεί να εξοφληθεί το χρέος κάθε οφειλέτη. Βάσει του ισχύοντος συστήματος, ο συνήθης αριθμός μηνιαίων δόσεων που προσδιορίζουν οι ΔΟΥ δεν ξεπερνά τις 15, ενώ πολύ σπάνια και σε εξαιρετικές περιπτώσεις οι δόσεις μπορούν να φθάσουν μέχρι και τις 26.Το ποσό κάθε μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 100 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα