Αυθαιρεσίες καταγράφονται στην έκθεση του ‘Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης’

Περιπτώσεις αυθαιρεσίας, ατιμωρησίας υπαλλήλων και διαφθοράς καταγράφει η έκθεση του ‘Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης’, κου Λέανδρου Ρακιντζή, η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα την Τρίτη. Την πρωτιά στις διαφθορές κρατούν οι εφοριακοί και υπάλληλοι, που είτε είναι υψηλόβαθμα στελέχη, είτε έχουν χρόνια προϋπηρεσίας. Τα περισσότερα περιστατικά διαφθοράς σχετίζονται με παραβάσεις καθήκοντος, συναλλαγές δημόσιων λειτουργών κάτω από το τραπέζι και ελλιπή ή αδικαιολόγητα «πόθεν έσχες».

Οι υποθέσεις που εξετάστηκαν σε δεύτερο βαθμό είναι αυξημένες περίπου κατά

10% εν συγκρίσει με τα περσινά στοιχεία. Ο γενικός επιθεωρητής άσκησε ένσταση κατά 185 πρωτόδικων πειθαρχικών αποφάσεων (εν συνόλω 1.250), οι οποίες ήταν υπερβολικά επιεικείς ή η αιτιολόγησή τους ανεπαρκής.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση εφοριακού στη Δ.Ο.Υ. Τρικάλων, ο οποίος από το 1995 ως το 2006 εξέδιδε χρηματικά εντάλματα πληρωμής για την εξόφληση δανείων ή λογαριασμών στους δήμους Φαρκαδόνας και Πιαλείων, τα οποία όμως ουδέποτε απέδωσε. Έτσι, ιδιοποιήθηκε περίπου 175.000 ευρώ. Για τον εφοριακό εκκρεμούσε και άλλη πειθαρχική δίωξη για υπεξαίρεση σε παράβολα Δημοσίου (Κ.Τ.Ε.Ο.) αξίας 22.000.000 δρχ. Στον υπάλληλο είχε αρχικώς επιβληθεί η ποινή της προσωρινής παύσης έξι μηνών.

Σε άλλη περίπτωση, εφοριακός στην Αθήνα απαίτησε 100.000 ευρώ, για να μην καταχωρηθεί φορολογική παράβαση σε επιχείρηση. Το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό του επέβαλε προσωρινή παύση 6 μηνών, και τελικά απολύθηκε από το δευτεροβάθμιο. Προϊστάμενος του τμήματος ‘Κινήτρων Περιφερειακής Ανάπτυξης’ στην Πελοπόννησο παρέδωσε σε εταιρεία επιταγές 230.000 ευρώ, ποσό που αντιπροσωπεύει την επιχορήγηση της επένδυσης, χωρίς να ελέγξει το σχετικό φάκελο. Σε μια άλλη υπόθεση, υπάλληλος του Ι.Κ.Α. Ε.Τ.Α.Μ. Θήρας απαλλάχθηκε από πειθαρχικό παράπτωμα, αν και χορηγούσε βεβαιώσεις μη οφειλής σε επιχειρήσεις που δεν είχαν πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές. Προϊστάμενος της διεύθυνσης ‘Οικονομικών Υπηρεσιών’ του Ε.Ο.Τ. απαλλάχθηκε από το πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό, αν και με πράξεις ή παραλείψεις του από το 2006 έως το 2010 συνέβαλε στην πρόκληση οικονομικής ζημίας σε βάρος του Ε.Ο.Τ. (από την υπογραφή δελτίων τουρισμού) και στη δημιουργία υποχρεώσεων σε βάρος του.

Περίπου το 70% των σοβαρών πειθαρχικών παραπτωμάτων έχει τελεσθεί από υπαλλήλους με α' βαθμό και αρκετά χρόνια υπηρεσίας (τουλάχιστον 20-25), ενώ πολλοί κατέχουν θέσεις ευθύνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα