Αυτές είναι οι νέες ποινές της εφορίας για μικρομεσαίους

Ο εκβιασμός των μικρομεσαίων επιχειρηματιών από τους –λίγους, αλλά θρασύτατους- επίορκους εφοριακούς παίρνει τέλος. Ο νέος υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, άνθρωπος που έχει εργαστεί στην πραγματική οικονομία και ξέρει τα πραγματικά προβλήματά της, σε μια από τις πρώτες ενέργειές του μετά την υπερψήφιση των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης θα ανακοινώσει την κατάργηση των παράλογων και εξοντωτικών προστίμων της εφορίας για μικροπαραβάσεις του ΚΒΣ, προωθώντας τον εκσυγχρονισμό του απαρχαιωμένου και αντιαναπτυξιακού συστήματος

επιβολής προστίμων και με την κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, που εφαρμόζεται στη χώρα μας από το...1952!

Το ποινολόγιο του ΚΒΣ καταργείται. Η κατάργηση θα εφαρμοστεί αναδρομικά, ώστε να υπαχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση ακόμη και όσοι πιάστηκαν στα δίχτυα της εφορίας και βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινές, που προβλέπονται από την απηρχαιωμένη νομοθεσία που ισχύει ως σήμερα. Η αυστηρότητα της εφορίας, ωστόσο, θα είναι κυριολεκτικά εξοντωτική στις περιπτώσεις επιχειρηματιών, που συλλαμβάνονται με πλαστά και εικονικά τιμολόγια.

Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες απαλλάσσονται από τον εφιάλτη της απόρριψης των βιβλίων τους. Είναι γνωστό άλλωστε ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις τα πρόστιμα επιβάλλονται χωρίς λογική, με μοναδικό κριτήριο τους στόχους για έσοδα που έχει ο κάθε έφορος. Η Ομάδα Δράσης του Χορστ Ράιχενμπαχ την περασμένη Τρίτη ζήτησε επιτακτικά από την νέα κυβέρνηση με δημόσια δήλωση να πάρει τέλος αυτό το καθεστώς ομηρίας και ωμού εκβιασμού των επιχειρηματιών από τους εφοριακούς…: «…οι εταιρείες καλούνται να τηρούν φορολογικά στοιχεία, όμως είναι πολύ πολύπλοκα για τις εταιρείες και επιδέχονται διαφορετικές ερμηνείες», ανέφερε και υποστήριξε πως «είναι πολύ σημαντικό να αντικατασταθεί αυτή η διαδικασία από ένα πλαίσιο, που θα κρατάει µια καλή ισορροπία μεταξύ της καταγραφής των αρχείων και της φοροδιαφυγής».

Ποιοι απαλλάσσονται από τα πρόστιμα

Τα πρόστιμα θα πάψουν πλέον να είναι εξοντωτικά, αλλά μόνο για παραβάσεις που δεν συνιστούν φοροδιαφυγή. Αντιθέτως διατηρούνται ή ενισχύονται οι κυρώσεις για βαριές παραβάσεις, όπως για πλαστά και εικονικά στοιχεία.

Το νέο πλαίσιο θα προβλέπει:

• τα βιβλία των επιχειρήσεων στο εξής θα παραμένουν ισχυρά και δεν θα καταρρίπτονται, ούτε αν ο έλεγχος βρει λάθη και παραβάσεις. Τα ακαθάριστα έσοδα και το φορολογητέο εισόδημα θα προσδιορίζονται μέσω αντικειμενικών κριτηρίων.

• στην περίπτωση που εντοπίζεται απόκρυψη, στα ήδη δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα θα προστίθενται τα αποκρυβέντα, προσαυξανόμενα με συντελεστές βαρύτητας ή επανάληψης της παράβασης. Οι παραβάσεις θα υπολογίζονται στα έσοδα και στα έξοδα της επιχείρησης αποκλειστικά με τη λογιστική μέθοδο (έσοδα μείον έξοδα) πλέον των προσαυξήσεων.

• εάν ο φορολογούμενος υποπίπτει για πρώτη φορά σε συγκεκριμένο είδος παράβασης, δεν θα του επιβάλλεται πρόστιμο. Αντίθετα, σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο προσαυξάνεται, ανάλογα με τους τζίρους του και με την κατ

Keywords
Τυχαία Θέματα