Αμπντούλ Xαμίντ Χαν: Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν

Η πολυδιαφημιζόμενη έξοδος του τουρκικού γεωτρύπανου Αμπντούλ Xαμίντ Χαν στα νερά της ανατολικής Μεσογείου, που είχε προκαλέσει πλήθος συζητήσεων και σενάρια επί σεναρίων ξεκίνησε με μια τόσο ήπια εκδοχή, που δεν το πιστεύει ούτε η Αθήνα. Παρά τους χρονολογικούς συμβολισμούς (100 χρόνια από την έναρξη της αντεπίθεσης του Κεμάλ στο μικρασιατικό μέτωπο), τις νεοοθωμανικές φιέστες, τις εθνικιστικές κορώνες ότι δεν χρειάζονται άδεια για τίποτα και τα κολύμπια προς το… Καστελόριζο, το γεωτρύπανο πιάνει δουλειά

σήμερα στα όρια του κόλπου της Αττάλειας, εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και στο κοίτασμα Yorukler-1. Προς το παρόν, λοιπόν, η «Γαλάζια Πατρίδα» μένει στην άκρη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στο άμεσο μέλλον δεν θα κινηθεί το γεωτρύπανο προς περιοχές, που εντάσσονται στο πλαίσιο της γενικότερης αναθεωρητικής πολιτικής της Τουρκίας.

Το σημαντικό, ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι η κίνηση αυτή, ακόμη κι αν είναι «μπλόφα», έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τις προηγούμενες δηλώσεις των τουρκικών στελεχών και αυτό έχει τη σημασία του. Φυσικό ήταν βέβαια η πρώτη «χαλαρή» αυτή κίνηση να προκαλέσει αντιδράσεις από τους «θερμοκέφαλους» εντός της Τουρκίας. Ειδικότερα, ο Ο εμπνευστής και θεωρητικός της «Γαλάζιας Πατρίδας» Τζιχάτ Γιαϊτζί, άφησε ευθέως αιχμές για την απόφαση Ερντογάν να «τρυπήσει» το «Αμπντουλ Xαμίντ Χαν» εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

«Δεν ξέρουμε τι να πούμε»

«Οι φόβοι μας έγιναν πραγματικότητα! Ο πρώτος σταθμός υπηρεσίας του γεωτρύπανου Αμπντούλ Χαμίντ Χαν είναι η γεώτρηση Yörükler-1, 55 χιλιόμετρα ανοικτά της Γκαζί Πασά. Δηλαδή, εντός του χάρτη της Σεβίλλης, που μας παγιδεύει μέσα στον κόλπο της Αττάλειας… Δεν ξέρουμε τι να πούμε» ήταν το πρώτο σχόλιο που αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό του «Τουρκικού Κέντρου Θαλάσσιας και Παγκόσμιας Στρατηγικής», μιας δεξαμενής σκέψης με επικεφαλής τον Γιαϊτζί. Είχε προτείνει την απομόνωση και τον αποκλεισμό Μυτιλήνης, Σάμου και Καστελόριζου προκειμένου να ασκηθεί πίεση στην Ελλάδα για την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, αν και δεν έχει τοποθετηθεί ευθέως για τις εξελίξεις, παρ’ όλα αυτά τα όσα δημόσια σχολιάστηκαν από τις αναρτήσεις του «Τουρκικού Κέντρου Θαλάσσιας και Παγκόσμιας Στρατηγικής», αντιπροσωπεύουν απόλυτα τις θέσεις και τις σκέψεις του.

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρόλο που αρέσκεται να δείχνει απρόβλεπτος, ζυγίζει περισσότερο τις κινήσεις του από ό,τι θα ήθελαν κάποιοι στο εσωτερικό της Τουρκίας. Ο Τούρκος πρόεδρος γνωρίζει καλά το παζάρι καθώς και το διπλωματικό παιχνίδι και έχει αποδείξει ότι μπορεί να τα συνδυάζει. Ο στόχος του θεωρητικά επετεύχθη, αφού προκάλεσε δυσανάλογο θόρυβο σε Αθήνα και Άγκυρα, με τα ΜΜΕ να στρέφουν επί σειρά ημερών την προσοχή τους στο γεωτρύπανο και τα σενάρια που θα ακολουθήσει, με την Τουρκία να θεωρεί ότι είναι «κερδισμένη».

Δεν ξεχνούν το Καστελόριζο

«Υπάρχει το ζήτημα του Καστελόριζου. Το νησί αυτό, το Καστελόριζο, απέχει 580 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική χώρα της Ελλάδας. Ενώ από εμάς απέχει μόλις 1.950 μέτρα», είπε ενδεικτικά ο κ. Ακάρ, επαναλαμβάνοντας την καινοφανή τουρκική θεωρία η οποία συνδέει την κυριαρχία με την… απόσταση από την ηπειρωτική χώρα. «Είναι σε απόσταση κολύμβησης των σπουδαστών των στρατιωτικών μας σχολών. Τις προάλλες ένας Έλληνας υπουργός δήλωσε, “αν επιθυμούν ας έρθουν, αν μπορούν να κολυμπήσουν”, κι εμείς απαντήσαμε, “αν θέλει ο Θεός μια ημέρα μπορεί να συμβεί κι αυτό”». Ο κ. Ακάρ αναφέρθηκε ξανά στα περί αποστρατιωτικοποίησης με βάση τη Συνθήκη της Λωζάννης και τη Συνθήκη των Παρισίων και επανέλαβε ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη για συνομιλίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα