Α. Σαμαράς: «Συμψηφίζονται οι οφειλές ΦΠΑ»

Το μέτρο του συμψηφισμού των οφειλών του ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης που έγινε στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους σήμερα (Δευτέρα), με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ.Σταϊκούρα, και των Φ.Σαχινίδη και Χ. Πρωτόπαππα.

Όπως

ανέφερε, στην πρώτη φάση το μέτρο θα αφορά επιχειρήσεις και επιτηδευματίες με τζίρο έως 500.000 ευρώ ετησίως και στην επόμενη φάση θα επεκταθεί και σε επιχειρηματίες με ετήσιο τζίρο έως 2 εκατ. ευρώ. «Η εξαγγελθείσα μεταρρύθμιση θα νομοθετηθεί σύντομα, θα εφαρμοσθεί μέσα στο φθινόπωρο και θα ολοκληρωθεί μες στη χρονιά«, σημείωσε.

Με το μέτρο αυτό επιδιώκεται να τονωθεί άμεσα η ρευστότητα στην αγορά καθώς εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις που έχουν λαμβάνειν από το δημόσιο επιστροφές φόρων, χρωστούν σημαντικά ποσά κυρίως σε ΦΠΑ και άλλους φόρους. «Με το νέο σύστημα οι συνεπείς επιχειρηματίες δεν θα έχουν κανένα φορολογικό μπλέξιμο, ούτε από την ασυνέπεια του κράτους ούτε από την ασυνέπεια άλλων επιχειρηματιών. Δεν χάνονται οφειλές ΦΠΑ ούτε καθυστερούν οφειλές, αντίθετα εντοπίζεται από την αρχή η πραγματική πηγή της οφειλής» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι η διάταξη για συμψηφισμούς ΦΠΑ με φορείς και του ευρύτερου δημόσιου τομέα (μέχρι τώρα γίνονται μόνο με φορείς του στενού δημόσιου τομέα) είχε περιληφθεί στην αρχική μορφή του πολυνομοσχεδίου επικύρωσης της συμφωνίας με την τρόικα, αλλά την τελευταία στιγμή απεσύρθη προκειμένου να γίνει βελτίωσή της.

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς είπε ότι «θα καταργηθούν όλα τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε επιχειρήσεις λόγω μη καταβολής ΦΠΑ το οποίο δεν τους είχε πληρώσει το ίδιο το Δημόσιο».

Keywords
Τυχαία Θέματα