Yoga και όνειρα γλυκά..

Καληνύχτα και όνειρα γλυκά… Από μικρό παιδί θυμάμαι να καληνυχτίζω μαμά, μπαμπά, αδέρφια και να αφήνομαι στην αγκαλιά του Μορφέα… Με τον ίδιο τρόπο με καληνυχτίζουν τα παιδιά μου σήμερα κι ο ύπνος μας παίρνει πριν καλά καλά το καταλάβουμε… Δυστυχώς όμως δεν ισχύει το ίδιο για όλους. Περίπου 50 τοις εκατό των ανθρώπων μέσης ηλικίας παραπονιούνται για συμπτώματα χρόνιας αϋπνίας, η οποία αυξάνεται όσο τα χρόνια περνάνε. Εκεί γύρω στη μέση ηλικία ο ύπνος αρχίζει να αλλάζει δραματικά. Στην Αμερική υπολογίζεται ότι 50-70 εκατομμύρια ενήλικες πάσχουνε από διαταραχές του ύπνου…Οι δε φαρμακευτικές

αγωγές και τα υπνωτικά χάπια που χορηγούνται αγγίζουν επίσημα το ποσό του 1,5 δισ. ετησίως…

Οι εξωφρενικά γρήγοροι ρυθμοί της ζωής μας, τα προβλήματα που ολοένα αυξάνονται και το στρες που έχει γίνει μόνιμος σύντροφος στην καθημερινότητά μας, οδηγούν ολοένα μεγαλύτερο ποσοστό ενηλίκων σε διαταραχές ύπνου, που δυστυχώς πολύ συχνά γίνονται χρόνιες. Πολλοί τρόποι προτείνονται για την καταπολέμησή τους. Εκείνο που πολλοί δεν γνωρίζουν όμως,είναι ότι σύμφωνα με έρευνες μπορούμε να έχουμε ακόμα έναν ισχυρό σύμμαχο ενάντια στην αυπνία. Την yoga…

Η τακτική εξάσκηση στη yoga βελτιώνει την διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου και κατά συνέπεια τη γενικότερη διάθεση και τη ζωτικότητά μας. Σύμφωνα με μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί, άνθρωποι που έπασχαν από προβλήματα αϋπνίας κοιμήθηκαν 15 λεπτά γρηγορότερα και μία ώρα περισσότερο κάθε βράδυ, μετά από δύο μήνες μιας 45λεπτης προπόνησης γιόγκα καθημερινά πριν τον ύπνο. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η γιόγκα βοηθά τους ανθρώπους να χαλαρώνουν, καθιστώντας ευκολότερο τον ύπνο τους. Ας δούμε όμως γιατί…

Η γιόγκα είναι μια αρχαία επιστήμη, που πλέον αναγνωρίζεται και από τη σύγχρονη δυτική ιατρική. ‘Εχει μια σειρά από πρακτικές που βοηθούν τον άνθρωπο να έρθει σε μια επίγνωση της αληθινής του φύσης. Αυτές οι πρακτικές είναι ασκήσεις ή στάσεις (asanas), αναπνοές (pranayama), διαλογισμός, μελέτη αρχαίων θεωριών, εφαρμογή των αρχών της γιόγκα και παρατήρηση του εαυτού στην καθημερινότητα.Με την εξάσκηση της yoga, μειώνεται το άγχος, βελτιώνεται η συγκέντρωση και η μνήμη μας, καταπολεμάμε την κατάθλιψη, μαθαίνουμε να διαχειριζόμαστε τον θυμό μας και απολαμβάνουμε γενικότερη αίσθηση χαράς και ευεξίας.

Aπολαμβάνουμε πολλά σωματικά οφέλη όπως αύξηση της μυοσκελετικής ευκινισίας, βελτιωμένη στάση του σώματός μας, απαλλαγή από διάφορους πόνους στη μέση, τον αυχένα κ.λπ., βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας, ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος κα.Μέσα από την πρακτική της γιόγκα, πέρα από τα σωματικά οφέλη,οι άνθρωποι καταφέρνουν να νιώσουν χαρά, ελευθερία και αγάπη. Οι περισσότεροι, στρέφονται στη γιόγκα προκειμένου να αντιμετωπίσουν συγκεκριμένα προβλήματα -όπως στρες, κατάθλιψη, πόνοι , αναπνευστικά προβλήματα, προβλήματα πεπτικού ή νευρικού συστήματος, αυπνία, κρίσεις πανικού.

Ακόμη ένα από τα σημαντικά οφέλη που μας προσφέρει ηyogaείναι η PRANAYAMA-τεχνικές αναπνοής… Όσο μεγαλώνουμε,δυστυχώς,στρεφόμαστε σ ένα είδος αναποτελεσματικής αναπνοής. Συνηθίζουμε να αναπνέουμε ρηχά, μόνο από το θώρακα, χρησιμοποιώντας στο ελάχιστο τις δυνατότητες των πνευμόνων μας.Τα καθημερινά άγχη στην εργασία, οι υποχρεώσεις ή οι πιέσεις στις οποίες υποβαλλόμαστε, οδηγούν σε ρηχή και γρήγορη αναπνοή, άρα σε ελλιπή οξυγόνωση, η οποία με τη σειρά της επιφέρει εξελικτικά διάφορες επιπλοκές, ανάμεσα στις οποίες είναι και ο προβληματικός ύπνος.

Με τις τεχνικές αναπνοής στη yoga, αυξάνουμε το εύρος των πνευμόνων μας, ενώ, λαμβάνοντας σταδιακά περισσότερο οξυγόνο, μαθαίνουμε να αναπνέουμε αργά, με βάθος και επίγνωση. Hσωστή και ελεγχόμενη αναπνοή που αναπτύσσουμε, μας βοηθά να μειώσουμε τις τοξίνες, να νιώσουμε καλύτερα, να χαλαρώσουμε και να αποβάλλουμε το στρες.Χαρακτηριστικά όπως αναφέρεται στη Hatha Yoga Pradipika, το πρώτο εγχειρίδιο γιόγκα: «Όταν η αναπνοή περιπλανιέται, ο νους είναι ασταθής, αλλά όταν η αναπνοή είναι σταθερή, είναι σταθερός και ο νους».

Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι,στο τέλος της ημέρας, πέφτοντας στο κρεβάτι μας μετά από την πρακτική μας στη yoga, έχουμε πολύ περισσότερους λόγους που μπορούν να μας οδηγήσουν σε έναν ευχάριστο ύπνο, αντί για τα προβλήματα, το άγχος και τη δυσάρεστη αίσθηση που μας προκαλλούν αυπνία. Πιθανώς ή μάλλον σίγουρα θα χρειαστούν μήνες για να το καταφέρουμε και σίγουρα σθεναρή θέληση, γιατί η αυπνία είναι ένας από τους λόγους που εγκαταλείπουμε την εξάσκηση της yoga και γενικότερα την άσκηση,συνήθως λόγω κούρασης, όμως στο τέλος κερδίζουμε περισσότερο και καλύτερο ποιοτικά ύπνο.

Την επόμενη φορά λοιπόν που δεν θα σας παίρνει ο ύπνος, μην μετρήσετε προβατάκια… Μετρήστε την αναπνοή σας…

Δαμανάκη Ειρήνη

Καθηγήτρια Yoga-Buti Yoga-Yogasing

Keywords
Τυχαία Θέματα