Unicef: Όλα τα παιδιά στο Χαλέπι έχουν σοβαρά ψυχικά τραύματα

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Για την πιο δραματική κατάσταση που έχει δει ποτέ στη ζωή του μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράντοσλαβ Ρζέχακ, επικεφαλής του γραφείου του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά της Unicef, αναφερόμενος στο Χαλέπι.

Τα παιδάκια που ζουν εκεί και γίνονται θεατές αιματηρών συγκρούσεων, ανθρώπων που «πέφτουν» νεκροί μπροστά στα αθώα ματάκια τους και συγγενών που χάνουν, έχουν όλα ψυχολογικά τραύματα.

Ο αξιωματούχος της Unicef,

υπογράμμιζε διαρκώς πως η πόλη της βόρειας Συρίας και η κατάσταση των παιδιών εκεί, είναι η πιο σκληρή από όλες τις υπόλοιπες που έχει συναντήσει στην μακροχρόνια καριέρα του. Οι μάχες που ξεσπούν ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους αντάρτες, είναι κάτι που αδυνατεί να συλλάβει ένα παιδικό μυαλό, το οποίο απλώς καταλήγει προβληματικό και «χαμένο».

Ο πόλεμος συνεχίζεται για τον έκτο χρόνο και πολλά παιδιά έρχονται στον κόσμο και οι πρώτες εικόνες της ζωής τους είναι βαμμένες με αίμα και μίσος.

«Όλα τα παιδιά του Χαλεπιού υποφέρουν. Όλα έχουν υποστεί τραύματα» δήλωσε ο Ράντοσλαβ Ρζέχακ.

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 15 ετών που εργάστηκα στους κόλπους του οργανισμού δεν έχω ποτέ δει μια τόσο δραματική κατάσταση με εκείνη που βιώνουν τα παιδιά στο Χαλέπι» τόνισε ο επικεφαλής του γραφείου του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά. Σύμφωνα με τον ίδιο, μισό εκατομμύριο παιδιά στην κατεστραμμένη πόλη χρήζουν άμεσης ψυχολογικής βοήθειας, ενώ από αυτά τα 100.000 παιδιά έχουν ανάγκη εξειδικευμένους ιατρούς ώστε να επανέλθουν με ομαλότητα στην καθημερινότητα και να μην καταστραφεί ολοσχερώς η ψυχή τους.

Το όμορφο Χαλέπι που κάποτε ήταν η οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, έχει χωριστεί από τον Ιούλιο του 2012 σε δύο μέτωπα. Κυβερνητικές δυνάμεις έχουν ανακαταλάβει το 85% των συνοικιών που είχαν στα χέρια τους οι αντάρτες, οι οποίοι βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα της πόλης, έπειτα από μια ευρεία επιχείρηση που εξαπέλυσαν στα μέσα Νοεμβρίου.

Μέσα στη δίνη του πολέμου, περίπου 120.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την περιοχή για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς των ανταρτών και βρήκαν καταφύγιο σε κέντρα υποδοχής εκτοπισμένων στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των συριακών δυνάμεων.

Το χειρότερο και θλιβερό συμπέρασμα για τα παιδιά του πολέμου, είναι πως όσα ζουν στις ανατολικές συνοικίες «έχουν χάσει το ένστικτο της άμυνας». «Ορισμένα παιδιά, ηλικίας 5 ή 6 ετών, γεννήθηκαν ενώ ο πόλεμος είχε ήδη ξεκινήσει. Όλα όσα γνωρίζουν είναι ο πόλεμος και οι βομβαρδισμοί» ανέφερε ο Ρζέχακ.

Τα στοιχεία της Unicef πραγματικά σοκάρουν: «Θεωρούν φυσιολογικό να τους βομβαρδίζουν, να αναγκάζονται να φύγουν, να πεινάνε, να κρύβονται στα καταφύγια. Για εκείνους δεν πρόκειται για έναν κίνδυνο. Είναι η καθημερινότητά τους, η φυσιολογική ζωή τους».

Ο Ράντοσλαβ Ρζέχακ περιγράφει μια καθημερινή στιγμή που βιώνουν τα αθώα παιδιά του Χαλεπίου και προκαλεί θλίψη. Συγκεκριμένα, όταν σημειώνεται μια έκρηξη μπροστά τους, «εκείνα δεν αντιδρούν». «Ακόμα σοβαρότερο, όταν σημειώνονται εκρήξεις και εμείς τρομάζουμε, εκείνα το διασκεδάζουν».

Στις δυτικές συνοικίες που βρίσκονται στα χέρια των κυβερνητικών δυνάμεων, τα παιδιά έχουν επίσης τραυματισμένη ψυχή, καθώς οι εικόνες που έχουν στο μυαλό τους, είναι βομβαρδισμένα σχολεία, νεκροί συμμαθητές και καθηγητές.

Αξιωματούχος του ΟΗΕ, αναφερόμενος στο σχολείο των παιδιών, λέει: Το σχολείο, «που υποτίθεται είναι ο πιο ασφαλής τόπος για τα παιδιά έχει μετατραπεί σε έναν τόπο θανάτου».

Το άρθρο Unicef: Όλα τα παιδιά στο Χαλέπι έχουν σοβαρά ψυχικά τραύματα εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα