To success story της υγείας

Ένα ευρώ η συνταγή, 25 ευρώ η νοσηλεία… Τόσο στοιχίζει για την ελληνική κυβέρνηση η υγεία των πολιτών, οι οποίοι από το νέο έτος καλούνται είτε να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη, είτε να… μην αρρωστήσουν.

Την ίδια στιγμή, στο μέτωπο του ΕΟΠΥΥ δεν διαφαίνεται κανένα φως στο τούνελ, καθώς το υπουργείο Υγείας δεν κάνει βήμα πίσω στους διαλόγους του με τους γιατρούς.

Από την Πρωτοχρονιά

η νοσηλεία στοιχίζει 25 ευρώ...

Από 1η Ιανουαρίου καλύτερα να μην χρειαστείτε νοσηλεία σε κάποιο από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, καθώς εκτός από τους ευνόητους λόγους, θα αναγκαστείτε με το «καλημέρα» να πληρώσετε το ποσό των 25 ευρώ. Αντίστοιχα, από 1ης Ιανουαρίου ισχύει και η υποχρεωτική καταβολή 1 ευρώ ανά συνταγή φαρμάκων υπέρ ΕΟΠΥΥ, ακόμη και αν πρόκειται για χρόνιους ασθενείς.

Ειδικότερα, τόσο το ποσό των 25 ευρώ (ανεξάρτητο από τα 5 ευρώ που αφορά στα εξωτερικά ιατρεία στα δημόσια νοσοκομεία), αλλά και το 1 ευρώ για τα φάρμακα προβλέπονται από το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα του Νοεμβρίου του 2012. Μάλιστα, μόνο από το εισιτήριο των 25 ευρώ, το υπουργείο Υγείας προσδοκά έσοδα ύψους 50-60 εκατ. ευρώ.

Προσεχώς η εγκύκλιος για το 1 ευρώ/συνταγή

Στο άμεσο διάστημα θα εκδοθεί η εγκύκλιος για την είσπραξη του ενός ευρώ ανά συνταγή από τα φαρμακεία, αφού για την ώρα το σύστημα μέσω της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) δεν είναι έτοιμο να λειτουργήσει.

Σε σημερινές του δηλώσεις ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι η είσπραξη του ενός ευρώ ανά συνταγή υπολογίζεται να ξεκινήσει στις 8 ή στις 10 Ιανουαρίου. Από την καταβολή του ενός ευρώ θα εξαιρεθούν οι χρονίως πάσχοντες. «Μέχρι να βγάλουμε την εγκύκλιο, να μην εισπράττεται το ποσό από τους φαρμακοποιούς» είπε ο κ. Γεωργιάδης και διευκρίνισε ότι το ευρώ αυτό θα αφορά την κάθε συνταγή και όχι το κάθε φάρμακο και θα εξαιρούνται οι χρονίως πάσχοντες που οφείλουν να συνταγογραφούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. «Δεν θα τον πηγαίνουμε φυλακή, μην ανησυχείτε» είπε ο κ. Γεωργιάδης για το ενδεχόμενο να μην έχει κάποιος ασθενής να πληρώσει.

Ο κ. Γεωργιάδης διευκρίνισε, επίσης, ότι για το ποσό αυτό οι φαρμακοποιοί δεν θα φορολογούνται. Η εισφορά του ενός ευρώ ανά συνταγή που θα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι θα αποδίδεται στον ΕΟΠΥΥ, ενώ με την εγκύκλιο που θα εκδοθεί θα καθορίζονται όλες οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή του μέτρου.

Η υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 3117/9-12-2013) προβλέπει ότι ο συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ γιατρός θα δύναται να συνταγογραφεί το 2014 ανά μήνα το 80% του κόστους των φαρμάκων που συνταγογράφησε το 2013. Ο ΕΟΠΥΥ θα υπολογίζει τη μέση μηνιαία δαπάνη ανά γιατρό το 2013 και θα θέτει, αναλόγως τα όρια μηνιαίας δαπάνης συνταγογράφησης ανά γιατρό για το 2014. Αν ο γιατρός υπερβεί το όριό του για τους δύο πρώτους μήνες, τότε τον τρίτο μήνα το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης (ΗΔΙΚΑ), θα του παρακρατεί την «υπέρβαση» του 20% των δύο προηγούμενων μηνών και θα μειώνει αντίστοιχα το όριο του μηνιαίου ποσού τον τρίτο μήνα. Σύμφωνα με το μέτρο αυτό, ο γιατρός καλείται από το 2014, να εξυπηρετεί μερικούς ασφαλισμένους και να αφήνει τους υπόλοιπους να πληρώνουν τα φάρμακά τους από την τσέπη τους.

Κινητοποιήσεων συνέχεια στην ΕΟΠΥΥ

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα η συνέλευση των γιατρών του ΕΟΠΥΥ Αττικής, οι οποίοι τελικώς έλαβαν την απόφαση να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους έως τις 3 Ιανουαρίου. Οι γιατροί αντιδρούν στην κατάργηση του ΕΟΠΥΥ, καθώς και την μετάταξή τους με αυστηρά κριτήρια στον ΕΣΥ, ενώ δηλώνουν απογοητευμένοι από την αδιαλλαξία της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

Μετά την γενική συνέλευση, που είχαν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ Αττικής, η διαπραγματευτική επιτροπή του είχε συνάντηση με τον υφυπουργό Υγείας, Αντώνη Μπέζα και τον Διοικητή του Οργανισμού, Δημήτρη Κοντό, η οποία όμως δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα, καθώς η ηγεσία του υπουργείου παραμένει στην αδιάλλακτη στάση της και επιδιώκει να επισπεύσει την μετατροπή του Οργανισμού σε αγοραστή υπηρεσιών.

Επίσης, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ (ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ) αποφάσισε τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων στις 7, 8, 9 και 10 Ιανουαρίου 2014. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά αντιμετωπίζονται από το προβλεπόμενο προσωπικό ασφαλείας.

Να αναφερθεί ότι τη Δευτέρα αναβλήθηκε η προγραμματισμένη συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, για να συζητηθεί ποια στάση θα κρατήσει απέναντι στα σχέδια του υπουργείου Ανάπτυξης για πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τα σούπερ-μάρκετ.

Η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί τις πρώτες ημέρες του νέου έτους.

Keywords
success, success, υγειας, μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, αδωνις γεωργιαδης, εοπυυ, φως, Πρωτοχρονιά, φαρμακεια, ηδικα, φαρμακοποιοι, φεκ, μετρο, απεργια μετρο, μεταταξεις, απεργια 3 ιανουαριου, απεργια 7 ιανουαριου, απεργια 10 ιανουαριου, απεργια 11 ιανουαριου, απεργια 12 ιανουαριου, απεργια 13 ιανουαριου, απεργια 14 ιανουαριου, απεργια 17 ιανουαριου, απεργια 18 ιανουαριου, απεργια 19 ιανουαριου, απεργια 20 ιανουαριου, απεργια 21 ιανουαριου, απεργια 24 ιανουαριου, απεργια 25 ιανουαριου, απεργια 26 ιανουαριου, απεργια 27 ιανουαριου, απεργια 28 ιανουαριου, απεργια 31 ιανουαριου, εκτακτη εισφορα, εισφορα αλληλεγγυης, νεα κυβερνηση, πανελληνιες 2012, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, απεργια 6 νοεμβρίου, απεργια 8 νοεμβριου, Παραμονή πρωτοχρονιάς 2012, βημα, ηγεσια, προγραμμα, υγεια, φως στο τουνελ, φως, ωρα, αδωνις, γιατροι, δευτερα, διαστημα, δηλωσεις, ευρω, ειπε, ετοιμο, ετος, ιδια, ισχυει, κυβερνηση, λεπτομερειες, μεσοπροθεσμο, μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, μηνες, νοσοκομεια, ορια, συνεχεια, συνταγη, σουπερ, σχεδια, υπουργειο υγειας, φυλακη, φαρμακα, χερι, χρονικα, εφαρμογη, υπουργειο, πωληση
Τυχαία Θέματα