To μπόξ μπορέι να αποβεί μοιραίο λένε οι επιστήμονες...

Μία νέα έρευνα Σουηδών επιστημόνων, απέδειξε για πρώτη φορά αυτό που οι ερευνητές φοβούνταν για χρόνια, ότι δηλαδή, οι αθλητές του μποξ κινδυνεύουν από τα χτυπήματα να υποστούν ακόμη και μόνιμη κρανιοεγκεφαλική βλάβη.
Αν και τα σημάδια δεν είναι σε πολλές περιπτώσεις άμεσα ορατά ή αναγνωρίσιμα, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και μεγάλος.

Το κατά πόσο το μποξ είναι επικίνδυνο απασχολούσε χρόνια τους επιστήμονες, όμως για πρώτη φορά τώρα, οι Σουηδοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι έχουν και τις

αποδείξεις για να στηρίξουν τη θεωρία τους. Σύμφωνα με την έρευνα, οι αθλητές μπορεί μετά από έναν τραυματισμό, ακόμη κι αν αισθάνονται καλά, να έχουν υποστεί βλάβη.

"Αυτό που ανακαλύψαμε, ήταν ότι το 80% των αθλητών που εξετάστηκαν, είχαν συγκεκριμένες εκκρίσεις ουσιών στο υγρό που πήραμε από τη σπονδυλική τους στήλη, που σημαίνει ότι έχουν υποστεί μικρή βλάβη στον εγκέφαλο, που μπορεί να οδηγήσει στη διάσειση", είπε η επικεφαλής ιατρός.

Κατά τη δεύτερη εξέταση των αθλητών, οι περισσότεροι είχαν επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα, όμως ένα 20% εξακολουθούσε να αντιμετωπίζει προβλήματα συγκέντρωσης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το πρόβλημα έγκειται στο ότι οι αθλητές δεν αντιλαμβάνονται τη διαφορά στον οργανισμό τους, ακόμα κι αν έχουν υποστεί μικρή βλάβη, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν, ότι το επόμενο χτύπημα που θα δεχθούν, μπορεί να αποβεί μοιραίο ή να τους προκαλέσει ζημιά μη αναστρέψιμη.

Keywords
Τυχαία Θέματα