To Rockwave γιορτάζει φέτος 20 χρόνια

Στα εικοστά του γενέθλια το Rockwave Festival αποφάσισε να διοργανώσει ένα από τα πιο απολαυστικά τετραήμερα της διαδρομής του. Απλώνοντας τις μέρες από σήμερα 30 Μαΐου μέχρι και τις 21 Ιουλίου έτσι ώστε «όλο το καλοκαίρι να είναι Rockwave», φιλοδοξεί να μας κάνει να πηγαινοερχόμαστε στην εθνική οδό χωρίς δεύτερη

σκέψη. Δεν είναι δύσκολο καθώς οι συμμετέχοντες φέτος, σε αντίθεση με άλλα, δύσκολα καλοκαίρια, προκαλούν σαν μαγνήτης. Η αυλαία ανοίγει σήμερα με το κορυφαίο δίδυμο των Black Keys και η συνέχεια είναι ακόμα καλύτερη.

Black Keys

Από το Ακρον του Οχάιο στο Νάσβιλ, που είναι πλέον η μόνιμη κατοικία τους, και από εκεί κατευθείαν στα μέρη μας, το Terravibe της Μαλακάσας, ως επίσημοι προσκεκλημένοι των εικοστών γενεθλίων του Rockwave. Ξεκίνησαν από το υπόγειο του ντράμερ Πατ Κάρνεϊ αγαπώντας τα μπλουζ και τα γεμάτα και μοναδικά τύμπανα του Τζον Μπόναμ. Τους πήρε λίγο χρόνο μέχρι να τους εντοπίσουν οι προβολείς της δημοσιότητας αλλά όταν τελικά το κατάφεραν αναδείχθηκαν σε ένα από τα κορυφαία ονόματα του ροκ εν ρολ της εποχής μας.

Οι Black Keys γνώρισαν την εμπορική επιτυχία μόλις πριν από πέντε χρόνια με το έκτο άλμπουμ της καριέρας τους, το «Brothers», και έκτοτε το εκτόπισμά τους γίνεται όλο και πιο ισχυρό στο σύγχρονο μουσικό γίγνεσθαι. Το «El Camino» του 2011 τους έβαλε σε διαπλανητική τροχιά, με τα «Lonely Boy», «Gold on the Ceiling» και «Little Black Submarines» να ακούγονται στο repeat από τα ραδιόφωνα, ενώ τα βραβεία, που είχαν ήδη ξεκινήσει να πέφτουν βροχή από το «Brothers», επιβεβαίωναν την αποδοχή και την κυριαρχία τους στη ροκ αρένα.

Πέρυσι έβγαλαν το «Turn Blue» και πάτησαν για πρώτη φορά την κορυφή του Billboard. Αν ακόμη δεν έχετε πειστεί για τις ικανότητες αυτού του σπουδαίου διδύμου, Πατ Κάρνεϊ στα ντραμς και Νταν Αουερμπαχ στην κιθάρα και τη φωνή, τότε πρέπει να αναθεωρήσετε τη σχέση σας με το ροκ εν ρολ. Η αποψινή τους εμφάνιση στο Terravibe, γεγονός-σταθμός για το φετινό καλοκαίρι αλλά και την ιστορία του Φεστιβάλ, είναι η πλέον αναμενόμενη και δεν χάνεται από όσους θέλουν να βλέπουν από κοντά αυτό που συμβαίνει τώρα.

Λίγο νωρίτερα ένα άλλο σπουδαίο ροκ σχήμα θα έχει προετοιμάσει το έδαφος με τις ψυχεδελικές του διαδρομές. Οι The Black Angels από το Οστιν του Τέξας επανέρχονται στη χώρα μας ενάμιση μόλις χρόνο από τις εμφανίσεις τους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Οι αναμνήσεις λοιπόν από το ροκ ψυχεδελικό τους ιδίωμα είναι νωπές στο ελληνικό κοινό, με το οποίο συνάπτεται πλέον σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Τη βραδιά θα έχουν ανοίξει τρία από τα πιο ενδιαφέροντα ελληνικά σχήματα που βαδίζουν σε σχετικά μονοπάτια. Οι stoner 1000 Mods, το μινιμαλιστικό μπλουζ ροκ δίδυμο των Big Nose Attack και οι… όνομα και πράγμα Puta Volcano φαντάζουν ιδανική πρόγευση για το πάρτι που θα ακολουθήσει στη συνέχεια με Αμερικανούς καλεσμένους της πρώτης μέρας του Rockwave.

Info
Σάββατο 30/5
Είσοδος: 42, 60 (VIP) ευρώ
Οι πόρτες ανοίγουν στις 15.00
Οι The Black Κeys ανεβαίνουν στη σκηνή στις 22.00.

Ρόμπι Γουίλιαμς & Kovacs

Είκοσι μέρες αργότερα, στις 20 Ιουνίου, το Rockwave βγάζει το μεγάλο άσο από το μανίκι και μας φέρνει απέναντι σε έναν από τους κορυφαίους περφόρμερ των ημερών μας. Ο λόγος φυσικά για τον Ρόμπι Γουίλιαμς, που από διακεκριμένο μέλος της boyband των Take That άλλαξε πίστα και εκτοξεύθηκε στην κατηγορία των «μεγάλων» με τη σόλο πορεία του.

Στα 41 του χρόνια πλέον και έχοντας αφήσει πίσω του τις καταχρήσεις και τις ασωτίες των περασμένων ετών, ο Ρόμπι παραμένει ένας καλλιτέχνης πρώτης γραμμής που ξέρει να κάνει τους θαυμαστές του να παραληρούν. Αλλωστε, το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει τεράστιες επιτυχίες όπως τα «Freedom», «Αngels», «Millennium», «Let me entertain you», «Rock DJ», «Feel», «Come undone», «Rudebox» και πολλά άλλα που δημιουργούν ευφορία στο πολυπληθές κοινό του από την πρώτη νότα.

Νωρίτερα στη σκηνή του Terravibe θα ανέβει η ήδη αγαπημένη του ελληνικού κοινού Sharon Kovacs, που με ένα μόλις τραγούδι, το «My Love», κατάφερε να ανανεώσει το ενδιαφέρον μας για τα εξαγώγιμα μουσικά αστέρια της Ολλανδίας. Οι δικοί μας Ex girlfriend’s perfume, μια ολοκαίνουργια μπάντα που ετοιμάζεται για το ντεμπούτο της στη δισκογραφία, ανοίγουν τη βραδιά με φάνκι, swing και reggae ρεπερτόριο.

Info
Σάββατο 20/6
Τιμές εισιτηρίων: 60, 80 (Pitch A), 98 (VIP) ευρώ
Προπώληση: Tickethouse (Πανεπιστημίου 42 και πλ. Αριστοτέλους 5, Θεσσαλονίκη), www.ticketpro.gr & www.tickethouse.gr

Prodigy & Judas Priest

Και από τα μέσα του Ιουνίου το Rockwave βουτάει στα βαθιά στις 4 Ιουλίου, όπου οι ενισχυτές παίρνουν φωτιά. Το Terravibe στήνει δύο σκηνές και από τη μία φιλοξενεί τους Prodigy και τους Black Rebel Motorcycle Club ενώ από την άλλη μάς αφήνει στο έλεος των βετεράνων Judas Priest και των σαρωτικών δικών μας Rotting Christ.
Για τους Prodigy τα λόγια είναι περιττά. Οσες φορές έχουν σταθμεύσει στη χώρα μας προκαλούν πανδαιμόνιο με δυναμίτες από το παρελθόν όπως τα «No good», «Voodoo people», «Poison», «Smack my bitch up», «Firestarter», «Spitfire» και η λίστα δεν έχει τελειωμό. Αυτή τη φορά φέρνουν και ολοκαίνουργιο δίσκο μαζί τους, το «The day is my enemy», που τους επαναφέρει θριαμβευτικά στο εκρηκτικό παρελθόν τους.

Οι Black Rebel Motorcycle Club, το μαυροφορεμένο σχήμα του Πίτερ Χέιζ και του Ρόμπερτ Λίβον Μπιν από το Σαν Φρανσίσκο, επιστρέφει στην Αθήνα για ένα ακόμη καυτό λάιβ εφ” όλης της ύλης με κομμάτια από το σπουδαίο ντεμπούτο τους μέχρι και το πιο πρόσφατο και πιο «εσωτερικό» «Specter at the Feast».

Ο Τζον Γκαρσία πατάει στο Terra stage θυμίζοντάς μας ότι μπροστά μας θα έχουμε έναν από τους πρωτεργάτες του desert rock έτσι όπως το μορφοποίησε με τους θρυλικούς Kyuss. Οι Electric Litany ανοίγουν τη βραδιά με «κινηματογραφικής άποψης» αποσπάσματα από τις δύο κυκλοφορίες τους.

Στο Vibe stage το μέταλ θα έχει τον πρώτο λόγο με τους Judas Priest και τον frontman τους, Ρομπ Χάλφορντ, να ικανοποιούν τη δίψα των Ελλήνων θαυμαστών τους για ατόφιο, κλασικό βρετανικό μέταλ. Πριν από ένα χρόνο κυκλοφόρησαν και την τελευταία τους δουλειά, το «Redeemer of souls», που χαιρετίστηκε από κοινό και κριτικούς ως σπουδαία επιστροφή. Νωρίτερα οι Rotting Christ, με την άνεση και την εμπειρία που τους προσδίδουν τα 27 χρόνια της τεράστιας πορείας τους που περιλαμβάνει περιοδείες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, παρουσιάζουν το best of των έντεκα κυκλοφοριών τους όπου πλέον ενσωματώνουν και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία πέρα από το black metal. Οι Maplerun και οι Exarsis, με δύο άλμπουμ στο ενεργητικό τους έκαστος, θεωρούνται δύο από τις καλύτερες προτάσεις του «δικού μας» μέταλ τα τελευταία χρόνια.

Info
Σάββατο 4/7
Τιμές εισιτηρίων: 42 (προπώληση), 45 (ταμείο) ευρώ
Προπώληση: Tickethouse (Πανεπιστημίου 42, πλ. Αριστοτέλους 5-Θεσσαλονίκη), www.ticketpro.gr & www.tickethouse.gr

Μάνου Τσάο

Η τελευταία μέρα που το Rockwave γιορτάζει τα εικοσάχρονά του είναι ίσως και η πιο αναμενόμενη, καθώς όποιος έχει ξαναδεί στη σκηνή τον Μάνου Τσάο και την πάντα έτοιμη παρέα του ξέρει πολύ καλά τι ακριβώς να περιμένει. Μια απελευθερωτική εμφάνιση που παρασέρνει τα πάντα στο πέρασμά της.

Ο αγαπημένος Βάσκος επιστρέφει στη χώρα μας ένα μόλις χρόνο μετά την εμφάνισή του στη Θεσσαλονίκη αλλά φαίνεται ότι ποτέ δεν είναι αρκετό. Με ρεπερτόριο που φτάνει πίσω στα ένδοξα χρόνια των Mano Negra και ό,τι καλύτερο έχουμε ακούσει από τη σόλο πορεία του, ο Μάνου Τσάο προσφέρει πάντα στους πολυπληθείς θαυμαστές του την εμπειρία μιας ζωής που μοιάζει σαν να πρόκειται για το τελευταίο πάρτι επί της Γης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Terravibe θα ζήσει στις 21 Ιουλίου μια από τις πιο θριαμβευτικές βραδιές του.

Νωρίτερα οι δικοί μας Baildsa υπόσχονται να βάλουν δύσκολα σε όσους θα ήθελαν «να ακουμπήσουν τα πόδια τους στο χώμα». Εχουν σύμμαχο σε αυτό το απολαυστικό balkan gypsy-punk ιδίωμά τους.

Info
Τρίτη 21/7
Είσοδος: 19 ευρώ
Προπώληση: Tickethouse (Πανεπιστημίου 42, πλ. Αριστοτέλους 5-Θεσσαλονίκη), www.ticketpro.gr & www.tickethouse.gr

Keywords
rockwave, rockwave, judas priest, rotting christ, festival, μαΐου, καλοκαιρι, black, keys, οχάιο, μπλουζ, ροκ, γίγνεσθαι, blue, billboard, ντραμς, εμφάνιση, angels, αθηνα, θεσσαλονικη, big, vip, ιουνίου, freedom, rock, love, reggae, judas, prodigy, club, priest, people, poison, terra, stage, kyuss, vibe, κινηση στους δρομους, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, rockwave 2011, σουλτάν μπιν νάσερ φαρχάν αλ σαούντ, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, φωτια, αυλαια, δουλεια, εθνικη, εμπορικη, κιθαρα, ονοματα, billboard, judas priest, kyuss, ελεος, αναμνησεις, αστερια, βραδια, βροχη, γεγονος, γινεται, γίγνεσθαι, διψα, διδυμο, εδαφος, υπαρχει, εκρηκτικο, ενδιαφεροντα, εμφάνιση, επιτυχια, ετων, ευφορια, ζωης, λογια, λογο, μαΐου, μπλουζ, ντραμς, παντα, ονομα, οχάιο, πορτες, ροκ, συνεχεια, συμβαινει τωρα, σκηνες, συγχρονο, σχηματα, τεξας, τρια, τυμπανα, φεστιβαλ, φυσικα, φτανει, φωνη, φορα, angels, black, big, club, ελληνικα, εμφανισεις, ετοιμη, festival, gypsy, χωρα, ιουνίου, judas, keys, μοιαζει, μπροστα, ποδια, prodigy, priest, punk, rock, reggae, rotting christ, σκηνη, stage, terra, vibe
Τυχαία Θέματα