To Facebook αγόρασε το Instagram έναντι του ποσού του 1δισ. δολαρίων.

Η εταιρεία Facebook του γνωστού Mark Zukenberg θα καταβάλει 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε μετρητά και μετοχές για το Instagram, την εταιρεία ανάπτυξης μιας μικροεφαρμογής μοιράσματος φωτογραφιών, η οποία συστάθηκε μόλις δύο χρόνια πριν. Η μεγαλύτερη εξαγορά στα χρονικά του Facebook

ανακοινώθηκε, λίγο πριν οι μετοχές του πρώτου, από πολλές απόψεις, προορισμού κοινωνικής δικτύωσης αρχίσουν να διαπραγματεύονται δημόσια στα χρηματιστήρια. Ο Mark Zukenberg, θέλοντας να προλάβει τον ανταγωνισμό, εξαγοράζει, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν, εταιρείες που αισθάνεται ότι το απειλούν, όπως αγόρασε το 2009 το FriendFeed, το οποίο δεν πρόλαβε να αναπτυχθεί προς το εξωτερικό, όμως ήδη στις ΗΠΑ, αποτελούσε απειλή για το facebook. Το ίδιο ακριβώς συνέβη και με το Ιnstagram.

Λίγα λόγια γιατί το είναι και πως λειτουργεί το Instagram: Η συγκεκριμμένη εφαρμογή επιτρέπει στους χρήστες να περνούν από φίλτρα και να προσθέτουν εφέ σε φωτογραφίες από το iPhone και τα smartphone, πλέον και με Android, και να τις κοινοποιούν στους φίλους τους. Έχει κερδίσει 30 εκατομμύρια χρήστες από την πρώτη διάθεσή της τον Ιανουάριο του 2011. Οι επικεφαλής της Instagram λένε ότι έως το τέλος του 2011 οι χρήστες είχαν ανεβάσει περί τα 400 εκατομμύρια φωτογραφίες ή 60 pixel per second, υποδηλώνοντας ότι οι αριθμοί αυτοί αντικατοπτρίζουν τους στόχους του Facebook σε μια προσπάθεια να αντλήσει έσοδα από φορητές συσκευές. Το app για Android διατέθηκε στο Google Play, το κατάστημα μικροεφαρμογών για Android, μόλις την περασμένη εβδομάδα και αριθμεί ήδη ένα εκατομμύριο downloads.
To Facebook είναι το μεγαλύτερο σάιτ κοινωνικής δικτύωσης και έχει 845 εκατομμύρια χρήστες, αντιμετωπίζει όμως έντονο ανταγωνισμό. Πέρυσι η Google λάνσαρε το Google+, μια ανταγωνιστική υπηρεσία, που προσφέρει πολλές από τις λειτουργίες του Facebook. Με την αγορά αυτή το Facebook δηλώνει ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσει το Instagram, ως ανεξάρτητο app, που θα συνεχίσει να συνεργάζεται με άλλες υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης. Ο χορός των εξαγορών εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί με άλλους πιθανούς στόχους -όπως το Pinterest, μια υπηρεσία στην οποία οι χρήστες δημιουργούν pinboard, όπου καρφιτσώνουν με πινέζες ό,τι τους ενδιαφέρει για να σχεδιάσουν μια γαμήλια τελετή, μια ταξιδιωτική εξόρμηση ή απλά να εξασκήσουν ένα αγαπημένο χόμπι.
Τέλος, αν ενδιαφέρεστε, μέσα στις επόμενες ημέρες θα γίνει γνωστή η ημερομηνία κατα την οποία θα μπορούν να αγοράζουν μετοχές της εταιρείας όσοι το επιθυμούν και καλό θα ήταν να θυμίσουμε ότι το Facebook είχε έσοδα 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2011, και όλα αυτά τα τεράστια ποσά εν καιρώ κρίσης...

Keywords
Τυχαία Θέματα