«To 72% των επαγγελμάτων έχει απελευθερωθεί»

Από κοινού συνέντευξη Τύπου έδωσαν ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας και ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης. Όπως δήλωσε ο κ. Στουρνάρας, «τον Ιούνιο θα εξεταστεί το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση. Έχουμε δρόμο μπροστά

μας για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος». Επίσης επεσήμανε ότι το θέμα του ΦΠΑ στην εστίαση θα εξεταστεί τότε, όταν δηλαδή τα έσοδα θα είναι εντός στόχων. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο υπουργός αναφέρθηκε στη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα λέγοντας ότι «είναι επιθυμητό αλλά όχι εφικτό, καθώς τα έσοδα δεν το επιτρέπουν». Όπως συμπλήρωσε, «ενώ στις δαπάνες είμαστε εντός στόχων, τα έσοδα παρουσιάζουν μικρή απόκλιση από τους αρχικούς στόχους.

Επίσης, έκανε αναφορά για το θέμα της εκταμίευσης της δόσης του δεύτερου τριμήνου των 3,3 δισ. ευρώ. «Θα ήταν ευχής έργον να εκταμιευθούν και τα 3,3 δισ. ευρώ εκτός των 4,2 δισ. ευρώ που θα λάβει η χώρα μας», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι «κρατώ μικρό καλάθι, αφού έστω και μια άρνηση ενός υπουργού Οικονομικών μια άλλης χώρας-μέλους μπορεί να μπλοκάρει την έγκριση της δόσης».

Για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων σημείωσε ότι «η μεγάλη πλειοψηφία των επαγγελμάτων δεν υπόκειται πλέον σε κανέναν περιορισμό». Πρόσθεσε δε, ότι «έχει επιτευχθεί το μεγαλύτερο μέρος της επιδιωκόμενης απελευθέρωσης, καθώς το 72% του συνόλου των επαγγελμάτων είναι πλέον πλήρως απελευθερωμένο». Συμπλήρωσε ότι «απελευθερώνουμε αγορές και επαγγέλματα για τη μεγέθυνση του ΑΕΠ, την καταπολέμηση της ανεργίας και την πτώση των τιμών στην αγορά. Για πρώτη φορά από το 1968 οι τιμές μειώθηκαν τον Μάρτιο εφέτος. Οι τιμές πέφτουν πλέον στην Ελλάδα, αλλά η αλήθεια είναι ότι άργησαν να πέσουν». Όπως τονίστηκε από τον ίδιο «από τα 343 επαγγέλματα, το 72% έχει απελευθερωθεί πλήρως, μένουν ορισμένες ειδικότητες και άρα έχει επιτευχθεί το μεγαλύτερο μέρος της επιδιωκόμενης απελευθέρωσης».

Από τη δική του πλευρά ο υπουργός Ανάπτυξης χαρακτήρισε «ανοιχτό» το θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων όλες τις Κυριακές. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, το θέμα θα έρθει στη βουλή, ενώ υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχει διαφορετικό άρθρο για το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου.

Ανάκαμψη από το 2014 «βλέπει» ο Γ. Στουρνάρας

Νωρίτερα σήμερα (Πέμπτη) ο υπουργός Οικονομικών είχε δώσει συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση, όπου είπε ότι «έτος ανάκαμψης είναι το 2014. Ο διεθνής παράγοντας βλέπει ότι η Ελλάδα σώζεται και ότι παραμένει στο ευρώ. Οι συνθήκες βελτιώνονται. Πτώση του ποσοστού της ανεργίας βλέπω από το 2014 και μετά». Απατώντας σε ερώτηση για το τι θα έκανε αν είχε έναν άνεργο απέναντι του, είπε ότι θα προσπαθούσε να του βρει δουλειά. «Σίγουρα έχουν γίνει κάποια σημαντικά πράγματα τα οποία μας επιτρέπουν να του πω ότι υπάρχει ελπίδα», συμπλήρωσε.

Για το θέμα των μέτρων, τα οποία έχουν «γονατίσει» την ελληνική κοινωνία, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα, αρκεί να υλοποιηθούν τα προβλεπόμενα. «Όσο τηρούμε τα μέτρα που έχουμε υποσχεθεί δεν υπάρχει ανάγκη λήψης νέων μέτρων. Θα υπάρξει ωστόσο αν δεν τηρήσουμε τα συμφωνηθέντα», είπε χαρακτηριστικά.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, ο κ. Στουρνάρας πληροφόρησε ότι το υπουργείο του προχώρησε σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων φορολογουμένων αξίας άνω των 2 δισ. ευρώ μέσω μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης για φορολογικές οφειλές, ενώ ήδη έχουν ρευστοποιηθεί 400 εκατ. ευρώ από τα κατασχεθέντα. Για τη φοροδιαφυγή παραδέχθηκε ότι τα αποτελέσματα που καταγράφονται στην πάταξη της φοροκλοπής δεν τον ικανοποιούν, αλλά γίνονται προσπάθειες για αντιστροφή της κατάστασης. Συμπλήρωσε δε, ότι ο αριθμός των αυτοαπασχολούμενων είναι πολύ μεγαλύτερος από ότι στην Ευρωζώνη και ότι ένα κομμάτι της φοροδιαφυγής οφείλεται σε αυτό, αλλά και στο γεγονός ότι και οι ποινές δεν είναι κατάλληλες για να πλήξουν τη φοροδιαφυγή. «Τους τελευταίους μήνες πάνω από 650 μπήκαν στη φυλακή, έχουν γίνει κατασχέσεις πάνω από 2 δισ. ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία εκ των οποίων έχουμε ρευστοποιήσει περίπου 400 εκατ. ευρώ. Τα δύσκολα όμως παραμένουν μπροστά μας», τόνισε. Για τις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών φοροοφειλετών ο κ. Στουρνάρας είπε πως η εφορία γνωρίζει τους τραπεζικούς λογαριασμούς, αλλά δεν προχωρεί σε κατασχέσεις χωρίς να ακολουθείται η προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία. «Κανείς δεν μπορεί να πάρει τα χρήματα των πολιτών», ήταν το σχόλιό του.

Ο κ. Στουρνάρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν μειώσεις στις συντάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών από τη νέα χρονιά. «Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι θα επιβάλει φόρο της τάξης 2 της χιλίοις σε επιχειρήσεις προκειμένου να αποφευχθεί η μείωση των συντάξεων. Είναι ένα μέτρο που το πήραμε, αλλά δεν το εφαρμόσαμε. Εφέτος τα καταφέραμε με άλλους τρόπους. Καλύψαμε το κενό και δεν μειώσαμε τις συντάξεις του ΟΑΕΕ . Ελπίζω να τα καταφέρουμε και του χρόνου», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα