Taste Atlas 2023 Ελλάδα: Τα «βρώμικα» πιάτα που φέρνουν την ελληνική κουζίνα στις καλύτερες

Μεταξύ των πιο απολαυστικών βρίσκεται η ελληνική κουζίνα, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση σε λίστα του Taste Atlas, με βάση κριτικές του κοινού, ενώ η Ιταλία βρέθηκε στην πρώτη θέση. Τα κλασικά ελληνικά πιάτα κέρδισαν τις καρδιές των φίλων της γαστρονομίας, με το σουβλάκι, την πίτα γύρο και τη χωριάτικη σαλάτα να έχουν τη τιμητική τους. Η λίστα του Taste Atlas συστάθηκε με βάση την κριτική του κοινού του, το οποίο

βαθμολόγησε τις κουζίνες διαφορετικών χωρών από 0 έως 5 αστέρια, σε τρεις τομείς: Τα υλικά, τα πιάτα και τα ποτά. Η χώρα μας δεν τα πήγε καθόλου άσχημα, κερδίζοντας τη δεύτερη θέση στις προτιμήσεις μεταξύ 95 χωρών, ενώ μας προσπέρασε μόνο η παλιά μας «αντίπαλος», η Ιταλία.

Τα κορυφαία πιάτα

Στις πρώτες θέσεις της γαστρονομίας μας βρίσκονται, με αυτή τη σειρά, ο γύρος, το σουβλάκι-καλαμάκι, ο μουσακάς, η χωριάτικη σαλάτα, το παστίτσιο και το τζατζίκι. Η παραδοσιακή μας σπανακόπιτα ήταν έβδομη, ενώ από γλυκά στην κορυφή βρίσκονταν η μπουγάτσα με κρέμα και το ραβανί. Για την Ιταλία επίσης οι προτιμήσεις ήταν αναμενόμενες, με την πίτσα μαργαρίτα να σημειώνει το απόλυτο σκορ των 5 αστεριών, ενώ ακολούθησαν το ριζότο αλλά και το σπαγγέτι μπολονέζ. Για την τρίτη στη λίστα Ισπανία τις εντυπώσεις κέρδισε η «φορτωμένη» με υλικά παέγια, τα γλυκά churros και το λουκάνικο τσορίθο.

Την έκπληξη έκανε και η Ιαπωνία, της οποίας τα χαρακτηριστικά πιάτα έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή την τελευταία εικοσαετία. Το σούσι, τα σόμπα ράμεν, καθώς και το παραδοσιακό ιαπωνικό ψητό κρέας «yakiniku» είχαν την τιμητική τους. Η Ινδία κέρδισε με πιο ταπεινά φαγητά, καθώς τα άζυμα ψωμάκια ρότι και νάαν ήταν πρώτα στη λίστα, μαζί με το ρύζι μπιργιάνι κα το κοτόπουλο ταντούρι.

Τα καλύτερα υλικά

Άλλη μία κατηγορία της λίστας ήταν τα πρωτογενή υλικά και προϊόντα της κάθε χώρας. Για τη χώρα μας, φαίνεται πως τα τυριά κάνουν ιδιαίτερη εντύπωση, αφού με τη φέτα πρώτη, 7 από τα 10 αγαπημένα μας προϊόντα είναι τυριά. Πέρα από τη φέτα, τη λίστα συμπλήρωσαν το κασέρι, η ξερή μυζήθρα, το κεφαλοτύρι, η κεφαλογραβιέρα, η γραβιέρα Κρήτης και το μανούρι. Τη δεκάδα έκλεισαν οι ελιές Καλαμών, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο της ίδιας περιοχής, καθώς και το ελληνικό γιαούρτι.

Τα ιταλικά τυριά που άρεσαν ήταν η μοτσαρέλα, η ρικότα και η παρμεζάνα, ενώ το ίδιο ψηλά ήταν διάφορα είδη μακαρονιών, όπως το σπαγγέτι, τα λαζάνια, οι πένες και τα νιόκι. Στην έκτη θέση, το Μεξικό απροσδόκητα προτιμήθηκε για τα άγνωστα σε εμάς κολοκυθάκια «calabaza», αλλά και τα πολλά είδη πικάντικης πιπεριάς, όπως οι χαλαπένιος, οι τσιπότλε, οι άντσο και οι πομπλάνο.

Τα ποτά που άφησαν το στίγμα τους

Τέλος, έχουμε την κατηγορία ποτών και αφεψημάτων στην οποία παρατηρήθηκε ένα…«θερμό επεισόδιο» στη Μεσόγειο. Για περίεργο λόγο, ο κόσμος φαίνεται να έβαλε στην κορυφή των ποτών της Τουρκίας τον καφέ χόβολης, ενώ το ελληνικό «αδελφάκι» του, ο «ελληνικός» ήρθε έκτος.

Απέναντι στον «τουρκικό» όμως στέκεται ο παγκοσμίως μοναδικός «φραπές», και τον ανταγωνίζεται κατά κράτος αφού και οι δύο καφέδες βαθμολογήθηκαν με 4,4 αστέρια. Μετά τον «νες» έρχεται το ούζο, το κονιάκ «Metaxa», το τσίπουρο και η ρετσίνα. Στη «μάχη» του καφέ μπήκε και η Ιταλία, με τον εσπρέσο στο νούμερο 1 και επίσης 4,4 αστέρια, και τον καπουτσίνο δεύτερο.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Taste Atlas 2023 Ελλάδα,Taste Atlas 2023 ellada