Spiegel: Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την Ελλάδα

Ένα άρθρο για τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με Μέρκελ-Ολάντ φιλοξενεί το γερμανικό περιοδικό Spiegel, το οποίο αναφέρει ότι «η τύχη της χώρας θα αποφασιστεί στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. τον Οκτώβριο». Το περιοδικό αναφέρει ότι οι “ευρωδιασώστες” στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες αμφιβάλλουν για το αν η νέα

γραμμή πλεύσης της Ελλάδας, η οποία περιλαμβάνει-μεταξύ άλλων- περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και ιδιωτικοποιήσεις, θα καταλήξει έγκαιρα σε επιτυχία.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι η τρόικα θα ελέγχει τα οικονομικά της χώρας όλο το Σεπτέμβριο, ούτως ώστε να έχει έτοιμη την έκθεσή της μέχρι το Eurogroup στις 8 Οκτωβρίου, αν και είναι αμφίβολο εάν τελικά θα προλάβει. Παράλληλα, είναι προγραμματισμένη η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. στις 18 και 19 Οκτωβρίου, όπου η περίπτωση της Ελλάδος αναμένεται να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον.
Το Δ.Ν.Τ. εμφανίζεται σκληρό στις διαπραγματεύσεις, καθώς θεωρεί το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο και απειλεί να αποσυρθεί πλήρως από το ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας. «Η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε δίλημμα», αναφέρει το περιοδικό, καθώς η Άνγκελα Μέρκελ είχε καταστήσει τη συμμετοχή του Δ.Ν.Τ. προϋπόθεση κάθε ελληνικής διάσωσης. Τόσο η διετής επιμήκυνση του προγράμματος, όσο και ένα τρίτο πακέτο βοήθειας «θα κόστιζαν επιπλέον χρήματα», τονίζεται. Όπως αναφέρουν εμπειρογνώμονες της γερμανικής κυβέρνησης, είναι δυνατόν να αυξηθεί η μία ή η άλλη δανειακή δόση προς την Ελλάδα από το υφιστάμενο πρόγραμμα βοήθειας. «Το σενάριο εξόδου της Ελλάδας έρχεται πιο κοντά», καταλήγει το δημοσίευμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα