H πιο λεπτή "οθόνη" στον κόσμο! (vid)

Ερευνητές από την Ιαπωνία κατόρθωσαν την προβολή εικόνων σε μία σαπουνόφουσκα και η διαδικασία δεν είναι τόσο απλή όσο ακούγεται. Το φως διαπερνά τη σαπουνόφουσκα στη φυσική του μορφή γι’αυτό οι ερευνητές υπέβαλαν τη μεμβράνη της φούσκας σε κύματα υπερήχων που αναπαράγονταν από ηχεία. Τα ηχητικά κύματα αλλάζουν την επιφάνεια της σαπουνόφουσκας, κάνοντάς την περισσότερο αδιαφανή, αλλά και με αρκετή αντανάκλαση φωτός, ώστε να μπορούν να προβάλλονται

στη νέα επιφάνεια, εικόνες.

Το άλλο πρόβλημα που έπρεπε να λύσουν οι ερευνητές είναι πώς δεν θα «σκάσει» η σαπουνόφουσκα, η οποία έχει ζωή μόλις μερικών δευτερολέπτων. Έτσι, έφταξαν ένα μείγμα από ζάχαρη, γλυκερίνη, σαπούνι, επιφανειοδραστικές ουσίες, νερό και γάλα, το οποίο επιτρέπει στην επιφάνεια να είναι ανθεκτική, αλλά εξίσου ελαστική. Έτσι, φανταστείτε πως, αν φτιάξετε μία σαπουνόφουσκα από αυτό το μείγμα και την ακουμπήσετε με το δάχτυλό σας, αυτή δεν θα σπάσει, αλλά θα επανέλθει, κάνοντας την μοναδικό αντικείμενο το οποίο μπορεί να έχει αυτή την μορφή.

Τελικά, η σαπουνόφουσκα αποδεικνύεται μία πλήρως παραμετροποιήσιμη οθόνη, καθώς η επιφάνειά της αλλάζει, ανάλογα με την συχνότητα των ήχων που μεταδίδονται.

Η αλλαγή της συχνότητας αλλάζει επίσης το πόσο ανακλαστική είναι η «οθόνη». Μπορεί δηλαδή να γίνει περισσότερο στιβαρό ή διάφανο το αντικείμενο που προβάλλεται πάνω της, περίπου με τον ίδιο τρόπο που κάνουμε διάφανα τα αντικείμενα στο Photoshop!

Keywords
Τυχαία Θέματα