Eurogroup: Καμία λύση για το χρέος- Ψήφισαν τα πάντα αλλά έφυγαν με άδεια χέρια! (vid)

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Δεν θα φορέσει σύντομα γραβάτα τελικά ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς η ελληνική πλευρά έφυγε από την χθεσινή οκτάωρη συνεδρίαση του Eurogroup με άδεια χέρια. Μάλιστα οι Ευρωπαίοι έκοψαν μαχαίρι την συζήτηση και για το έκτακτο Eurogroup που θα μπορούσε να γίνει πριν από το προγραμματισμένο.

Τώρα, Βερολίνο και ΔΝΤ έχουν περιθώριο τριών εβδομάδων

για να οδηγηθούν σε ένα συμβιβασμό για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ο οποίος θα επιτρέψει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά και στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο να εγκρίνει την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα.

Γερούν Ντάισελμπλουμ

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι αναμένει «συμφωνία αλλά όχι… τη συμφωνία», εννοώντας αξιολόγηση αλλά όχι ακόμη χρέος, ενώ παραδέχτηκε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να κάνει η Ελλάδα, ρίχνοντας έμμεσες βολές στο ΔΝΤ για την άρνησή του να συμβιβαστεί για το χρέος.

Ξεκαθάρισε δε ότι η μεγαλύτερη σαφήνεια για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους αφορά μέτρα στη βάση της απόφασης του Eurogroup του Mαΐου του 2016 τα οποία θα εφαρμοστούν, «αν χρειαστεί» μετά το τέλος του προγράμματος που λήγει το 2018.

Ερωτηθείς για τις πληροφορίες ότι το ΔΝΤ απείλησε στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στο Eurogroup ότι αν δεν υπάρξουν δραστικότερα μέτρα για το χρέος δεν θα μπει στο πρόγραμμα ως το 2018 ο κ. Ντάισελμπλουμ αρνήθηκε να τις επιβεβαιώσει.

«Κάναμε σημαντική πρόοδο για το πακέτο μέτρων και το Eurogroup καλωσόρισε αυτήν την προσπάθεια της Ελλάδας, καθώς η χώρα καλύπτει τα προαπαιτούμενα. Σαφώς έχει γίνει πάρα πολύ δουλειά από την ελληνική κυβέρνηση και παράλληλα υπάρχει δέσμευση για να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια. Θεωρώ ότι θα υπάρξει εκταμίευση της δόσης πριν από το καλοκαίρι.

Σήμερα είχαμε μία πρώτη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους, όμως, δεν κατορθώσαμε να φθάσουμε σε συνολική συμφωνία για το συγκεκριμένο θέμα. Εντός των επόμενων εβδομάδων θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει σαφής πρόοδος έως το επόμενο προγραμματισμένο Eurogroup», υπογράμμισε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

«Το Ταμείο ξεκαθάρισε ότι καλωσορίζει και αυτό τις προσπάθειες της Ελλάδας, εξέφρασε την ικανοποίησή του, αλλά τόνισε ότι επιθυμεί, πρώτα, να επιλυθεί το ζήτημα του χρέους πριν αποφασίσει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Παραμένει, όμως, έτοιμο για να συμμετάσχει».

Ευκλείδης Τσακαλώτος

«Yπάρχει μία διάχυτη πίστη ότι το σκέλος που έχει να κάνει με το πακέτο των μέτρων πολιτικής έχει προχωρήσει παρά πολύ και ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της. Όλες οι πλευρές και όλοι οι θεσμοί επαίνεσαν την Ελλάδα για την ποιότητα του πακέτου των μεταρρυθμίσεων και επομένως κανένας δεν περιμένει να υπάρξουν προβλήματα αναφορικά με το εν λόγω ζήτημα» δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος για το θέμα της αξιολόγησης. Αναφερόμενος στην κουβέντα που έγινε για το χρέος σχολίασε τα εξής: «’Ολες οι πλευρές θα πρέπει να συμβιβαστούν λίγο και νομίζω -όλοι το καταλάβατε από τον τόνο των αξιωματούχων της Ευρωζώνης – ότι οι προσδοκίες είναι ότι θα φθάσουμε σε συμφωνία μέσα σε τρεις εβδομάδες».

Η επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup

Το Eurogroup καλωσορίζει την προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών στο νέο «πακέτο» μεταρρυθμίσεων που θα στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Η συμφωνία είναι ένα σημαντικό βήμα ούτως ώστε να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής.

Το Eurogroup παρατήρησε την πρόοδο που έχει επιτύχει η Ελλάδα, καθώς, ήδη, εφαρμόζει ένα σημαντικό μέρος των προαπαιτούμενων.

Οι μεταρρυθμίσεις, οι οποίες νομοθετήθηκαν από την Ελλάδα, καλύπτουν θέματα όπως συντάξεις, φόρος εισοδήματος, αγορά εργασίας και τον ενεργειακό τομέα. Θα πρέπει να στηρίξουν την φιλική προς την ανάπτυξη αναπροσαρμογή της οικονομίας και να καταστήσουν ισχυρή τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική της Ελλάδας.

Το Eurogroup καλεί τόσο τους θεσμούς όσο και την Ελλάδα αλλά και τρίτα μέρη να στηρίξουν την ολιστική ανάπτυξης στρατηγική.

Το Eurogroup είχε μία σε βάθος συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αλλά δεν υπήρξε συνολική συμφωνία. Η εργασία θα συνεχιστεί εντός των επόμενων εβδομάδων, βάσει του σχεδίου που έχει συμφωνηθεί τον Μάιο του 2016 με στόχο να υπάρξει μία ξεκάθαρη κατάληξη στο επόμενο Eurogroup. Σε αυτά περιλαμβάνεται και η επίτευξη ενός οικονομικά βιώσιμου μεσοπρόθεσμου πρωτογενούς πλεονάσματος για την Ελλάδα.

Το άρθρο Eurogroup: Καμία λύση για το χρέος- Ψήφισαν τα πάντα αλλά έφυγαν με άδεια χέρια! (vid) εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα