Eurogroup: Δυσκολίες στη διαπραγμάτευση, αλλά αισιοδοξία για λύση

«Είναι αρκετά περίπλοκο, αλλά υπάρχει κάποια αισιοδοξία», είπε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ περιγράφοντας τις «πυρετώδεις» διαπραγματεύσεις, που λαμβάνουν χώρα αυτή τη στιγμή στις Βρυξέλλες.

Μέχρι τις 18.00 βρίσκονταν σε εξέλιξη εναλλάξ συναντήσεις των Ντάισελμπλουμ, Ντράγκι, Λαγκάρντ και Μοσκοβισί με τους υπουργούς Οικονομικών της Ελλάδας και της Γερμανίας. Σύμφωνα με κυβερνητικές «πηγές», η «ασυνήθιστη

σύνθεση» δείχνει τις δυσκολίες του διαλόγου ανάμεσα στους Βαρουφάκη και Σόιμπλε, «αλλά μπορεί να επιτρέψει να προχωρήσουμε».

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ προσήλθαν στη συνεδρίαση χωρίς να κάνουν κάποια δήλωση.

Αναλυτικότερα, ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε: «Το αποψινό Eurogroup είναι αρκετά περίπλοκο. Βρίσκομαι σε συνομιλία με τους βασικούς παράγοντες για να βρεθεί λύση, αλλά θα χρειαστεί χρόνος. Υπάρχει κάποια αισιοδοξία, αλλά, όπως καταλαβαίνετε, είναι δύσκολο. Ελπίζω να είμαι σε θέση να σας ανακοινώσω το αποτέλεσμα σε μερικές ώρες».

Αισιόδοξος παραμένει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της: «Πιστεύω ότι θα έχουμε (συμφωνία)», η ελληνική κυβέρνηση έχει καλύψει όχι κάποια μίλια της απόστασης αλλά την μεγαλύτερη απόσταση και τώρα περιμένουμε από τους εταίρους μας να μας συναντήσουν όχι στα μισά του δρόμου, αλλά στο 1/5 του δρόμου πριν το τέλος».

«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ και οι εταίροι της να αισθάνονται καλά με την Ελλάδα στο ευρώ», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν προσερχόμενος στη συνεδρίαση το Εurogroup, για να συμπληρώσει, πως «η λύση βρίσκεται στις πρωτεύουσες και το Παρίσι έχει να παίξει ένα ρόλο, όλος ο κόσμος εργάζεται για μια λύση, θα δούμε που θα οδηγήσει αυτό».

«Αναγκαία και εφικτή» θεωρεί τη συμφωνία στο Eurogroup, ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, ωστόσο, όπως λέει, «υπάρχει ακόμα δρόμος, αλλά θα εργαστούμε εντατικά για να επιτύχουμε μια συμφωνία». «Είμαι πεπεισμένος ότι μια λύση είναι εφικτή», δήλωσε ο επίτροπος, σημειώνοντας ότι «επιθυμία όλων είναι η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη».

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον ενημέρωσε ότι αν δεν υπάρξει θετική κατάληξη στο σημερινό Eurogroup θα ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την Κυριακή.

Πηγή: news.in.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα