«Eπανεκκίνηση της οικονομίας μετά από χρόνια κρίσης»

Κοινή συνέντευξη Τύπου έδωσαν ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ενρίκο Λέτα και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αντώνης Σαμαράς, μετά τη σημερινή συνάντησή τους, η οποία διήρκεσε περίπου 1 ώρα.

Ο κ. Σαμαράς από τη μεριά του σημείωσε ότι έπειτα από χρόνια κρίσης, «η οικονομία της χώρας μας κάνει τώρα μια επανεκκίνηση», ενώ συμπλήρωσε πως «το κύριο ζητούμενο για την Ευρώπη και την Ελλάδα

είναι να επιτευχθεί η ανάπτυξη». Στις δηλώσεις του χαρακτήρισε «ιδιαίτερα σημαντική» την ανάληψη «κοινής δράσης με την Ιταλία» ενόψει και των δύο προεδριών των δύο χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2014, προκειμένου να «αλλάξει η Ευρώπη κατεύθυνση. Επίσης είναι σημαντική η διμερής συνεργασία, ώστε η ΕΕ να προχωρήσει στην μεταβολή της πολιτικής της για την αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης».

Ο κ. Λέτα από την πλευρά του σημείωσε ότι ένα από τα κύρια σημεία συζήτησης ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 24ης και 25ης Οκτωβρίου θα είναι η αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης — μετά και το κύμα μεταναστών που έφθασαν στην Ιταλία τους τελευταίους μήνες αλλά και τη σειρά πολύνεκρων ναυαγίων στα ανοιχτά της χώρας. Παράλληλα συμπλήρωσε ότι ανάμεσα στα κύρια ζητούμενα είναι η ενίσχυση της δύναμης Frontex για την επιτήρηση των ευρωπαϊκών συνόρων, η ενεργοποίηση του προγράμματος EuroSur, ενώ σημείωσε πως η ιταλική στρατιωτική ανθρωπιστική αποστολή Mare Nostrum πρόκειται να ολοκληρωθεί την 2α Δεκεμβρίου, με την έναρξη του προγράμματος EuroSur.

Ακόμη, ο Ιταλός πρωθυπουργός είπε ότι ένα κεντρικό θέμα θα είναι η επανεξέταση των διαδικασιών χορήγησης πολιτικού ασύλου. Ο κ. Λέτα αναγνώρισε παράλληλα τις «σημαντικές προσπάθειες και τα θετικά αποτελέσματα που πέτυχε η ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά ο Α. Σαμαράς» σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα