«CHERCHEZ ΝΑ ΦΑΜ!» ή αλλιώς «ΚΥΠΡΟ ΝΑ ΦΑΝ!»

Έκθεση με τίτλο «CHERCHEZ ΝΑ ΦΑΜ! Ο Μποστ του Τύπου», αφιερωμένη στο γελοιογραφικό έργο του Μποστ διοργανώνουν το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ και το Μουσείο Μπενάκη, η οποία εγκαινιάζεται την Πέμπτη 4 Απριλίου στις 20:00, στο κτήριο της Οδού Πειραιώς και θα διαρκέσει έως τις 19 Μαΐου.

Η γελοιογραφία του Μποστ

που επιλέξαμε να συνοδεύει το κείμενο είναι σχετική με τις κρίσιμες ώρες της Κύπρου και σχετική με τις Απόκριες που αποχαιρετίσαμε χωρίς όμως να κάψουμε τον Καρνάβαλο που ζούμε τα τελευταία χρόνια… και δείχνει την Κύπρο δεμένη στο κοντάρι και τις κορδέλες τις γυρίζουν ο Κίσινγκερ, ένας Τούρκος, ένας Άγγλος και ο Αττίλας. Ο Μποστ χαρακτηρίζει το γαϊτανάκι «Έθιμον της Δύσεως» και δίνει και οδηγίες χρήσεως: Όταν ο υπ’ αριθ. 1 [ο Κίσινγκερ] αρχίζει να ελίσσεται, κινούνται και οι άλλοι, περισφίγγοντες δυνατά, υπό συνοδείαν οργάνων ΝΑΤΟ. Μάλλον τυχαία, πρόκειται για το τελευταίο σκίτσο του Μποστ στον Ταχυδρόμο για εκείνη την περίοδο συνεργασίας τους που κράτησε σχεδόν δυο χρόνια, από τον Ιούνη του 1973.

Φαίνεται ότι το γαϊτανάκι έχει πια ξεχαστεί, αλλιώς θα το βλέπαμε και φέτος, με την Κύπρο δεμένη στο κοντάρι και γύρω να χορεύουν πρωθυπουργοί, εταίροι, τραπεζίτες, βουλευτές, μεγαλοδημοσιογράφοι…και λοιποί συγγενείς…

Στα της έκθεση τώρα η οποία επικεντρώνεται στη γελοιογραφική σάτιρα του Μποστ, στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο την περίοδο 1950-1980.

Τα ιδιοφυή σκίτσα του καλλιτέχνη εντάσσονται σε ιστορικό πλαίσιο και η έκθεση ανιχνεύει τη σύγχρονη σημασία της σάτιράς του, καθώς και την αισθητική της αρτιότητα, η οποία ξεπερνά το εφήμερο.

Ο Μποστ είναι τώρα όσο ποτέ πολιτικά επίκαιρος. Με επίκεντρο τους θρυλικούς χαρακτήρες του, την καθημαγμένη Μαμά Ελλάδα, την Ανεργίτσα και τον Πειναλέοντα, οι γελοιογραφίες του συσχετίζονται με την σημερινή Ελλάδα της κρίσης.

Στην έκθεση, επίσης, αναδεικνύεται η φιλολαϊκή οπτική του Μποστ που ξεπερνά τα κομματικά πλαίσια και δηλώνει πίστη σε ένα δημοκρατικό ήθος συμμετοχής.

Σημαντικό σκέλος της είναι και τιμητικό αφιέρωμα στον Μποστ από σύγχρονους γελοιογράφους: το παρόν διαλέγεται με το παρελθόν, ωθώντας μας, όχι μόνο να γελάσουμε με «τα χάλια» μας, αλλά και «να λογαριάσουμε πώς προχωρούμε».

Παράλληλες εκδηλώσεις

Ημερίδα με θέμα «Ξαναθυμόμαστε τον Μπόστ»

Αμφιθέατρο, Μουσείο Μπενάκη – Πειραιώς 138

Κυριακή 14 Απριλίου 2013 και ώρα 12:00

Η ημερίδα εντάσσει το γελοιογραφικό έργο του Μποστ σε ιστορική προοπτική, ενώ παράλληλα ερευνά τη σύγχρονη σημασία του.

Συμμετέχουν οι: Κώστας Γεωργουσόπουλος (φιλόλογος, μεταφραστής και κριτικός θεάτρου), Στάθης Σταυρόπουλος (γελοιογράφος), Θανάσης Παπαγεωργίου (σκηνοθέτης), Γιάννης Κοντός (ποιητής), Μανόλης Σαββίδης (φιλόλογος), Τάσος Σακελλαρόπουλος (ιστορικός), Κώστας Μποσταντζόγλου (γραφίστας, γιος του Μποστ).

Bost Live!

Σάββατο 20 Απριλίου 2013 και ώρα 19:00

Χώρος εστιατορίου, Μουσείο Μπενάκη – Πειραιώς 138

Η νεότερη γενιά οικειοποιείται και ζωντανεύει τα σκίτσα του Μποστ στην σκηνή. Δραματοποίηση επιλεγμένων γελοιογραφιών που Μποστ από φοιτητές του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με την καθοδήγηση του καθηγητή τους, σκηνοθέτη Γιάννη Λεοντάρη.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Επιμελήτρια της έκθεσης, καθώς και των προγραμμάτων που την περιβάλλουν, είναι η θεατρολόγος Μαρίνα Κοτζαμάνη, Επίκουρη Καθηγήτρια στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Η έκθεση για τον Μποστ είχε προταθεί και σχεδιαστεί από την ιστορικό τέχνης Μαρία Κοτζαμάνη, που χάθηκε πρόσφατα και υλοποιείται με την επιμέλεια της κόρης της ως προσφορά στην μνήμη της μητέρας της.

Keywords
Τυχαία Θέματα