Black Friday: Τα τρικ των εταιρειών για να «αδειάσουν» το πορτοφόλι των καταναλωτών

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Μολονότι η Black Friday να καινούργιο φαινόμενο στη χώρα μας, εντούτοις οι έμποροι και επιχειρηματίες έχουν ερευνήσει ήδη τις συμπεριφορές και τα κόλπα που χρησιμοποιούν χρόνια τώρα οι Αμερικάνοι και Άγγλοι συνάδελφοί τους, για να μεγιστοποιήσουν το κέρδος τους.

Το φαινόμενο των παραπλανητικών εκπτώσεων είναι ήδη γνωστό καθώς πολλά εμπορικά καταστήματα παρουσιάζουν σαν παλιά

τιμή όχι την αμέσως προηγούμενη από την έκπτωση, αλλά ακόμα και την αρχική τιμή του προϊόντος, προκειμένου να πείσουν τον πελάτη ότι έτσι κερδίζει περισσότερα. Ενδεικτικό είναι ότι σχεδόν οι μισές προσφορές που κάνουν την εμφάνισή τους κάθε Black Friday στην Αγγλία, ειδικά στα ηλεκτρικά είδη, είναι παραπλανητικές, με τις τιμές των προϊόντων να διαφέρουν ελάχιστα – ή και καθόλου – από εκείνες της αμέσως προηγούμενης ημέρας.

Υπάρχουν όμως και κάποια άλλα «τρικ» που έχουν αναπτύξει με τα χρόνια οι μεγάλες εμπορικές αλυσίδες με σκοπό να πείσουν τους καταναλωτές να ξοδέψουν περισσότερα απ’ όσα έχουν σκοπό, κι αυτά είναι εξίσου ύπουλα με τις παραπλανητικές εκπτώσεις.

Δείτε παρακάτω τα πιο συνηθισμένα «τρικ» των εταιρειών την Black Friday:

Σε πείθουν με κάθε μέσο να περάσεις την πόρτα του καταστήματος

Στην Αγγλία, πολλά καταστήματα ανοίγουν από τα μεσάνυχτα της προηγούμενες μέρας, διαφημίζοντας «συγκλονιστικές προσφορές». Ακούγοντας για μια τηλεόραση που πωλείται προς 140 λίρες (160 ευρώ), ο καταναλωτής θα τρέξει στο κατάστημα, για να διαπιστώσει τελικά πως πρόκειται για ένα προϊόν της φίρμας Polaroid, μιας εταιρείας που σίγουρα δεν φημίζεται για τις τηλεοράσεις της. Ωστόσο ο στόχος έχει επιτευχθεί: ο πελάτης βρίσκεται ήδη στο κατάστημα και δύσκολα θα φύγει χωρίς να ψωνίσει κάτι άλλο.

Προσπαθούν να σε κρατήσουν περισσότερη ώρα μέσα στο κατάστημα

Δεν είναι λίγα τα πολυκαταστήματα που συνδυάζουν την συγκεκριμένη μέρα τις εκπτώσεις στα προϊόντα τους με προσφορές στις καφετέριες ή τα εστιατόρια που περιλαμβάνονται στις εγκαταστάσεις τους. Κάποια μαγαζιά στην Αγγλία επιτρέπουν μάλιστα στους πελάτες να πληρώσουν για τις αγορές τους μέσω κινητού από το τραπεζάκι που απολαμβάνουν τον latte τους, αντί να περιμένουν με τις ώρες στο ταμείο.

Εστιάζουν πλέον στους καταναλωτές με περιορισμένο χρόνο

Το μεγαλύτερο κομμάτι της «πίτας» λαμβάνουν εδώ, όπως είναι φυσικό, οι ιστότοποι online αγορών, που την συγκεκριμένη μέρα υπόσχονται δωρεάν μεταφορικά και άλλες διευκολύνσεις στους καταναλωτές με φορτωμένο πρόγραμμα, προκειμένου να τους πείσουν να πατήσουν το μαγικό κουμπί «Προσθήκη στο καλάθι».

Κάνουν στοχευμένες προσφορές

Εκτός από τους καταναλωτές με περιορισμένο χρόνο υπάρχουν και εκείνοι που απλώς βαριούνται το ψάξιμο και δεν θέλουν να «βομβαρδιστούν» με προσφορές για τηλεοράσεις, κάμερες, συσκευές κουζίνας και λοιπά, όταν το μόνο που θέλουν είναι ένα καινούργιο κινητό. Οι προσφορές τύπου «70% έκπτωση σε όλα μας τα είδη» είναι ξεπερασμένες και δεν πείθουν κανένα, αναφέρει η Independent, συμπληρώνοντας ότι το μάρκετινγκ εστιάζει πλέον στα smartphones.

Αν όλα τα άλλα αποτύχουν…

Υπάρχουν και κάποιες παραδοσιακές μέθοδοι που δεν παλιώνουν ποτέ όταν ένας έμπορος θέλει να δελεάσει τον πελάτη, αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν από… σοκολατάκια στο ταμείο, μέχρι την κλασική προσφορά «στα δύο προϊόντα το ένα δώρο». Ωστόσο κάποια βρετανικά καταστήματα δοκιμάζουν και πιο πρωτότυπα «δολώματα» τα τελευταία χρόνια, μεταξύ των οποίων και η προσφορά φρεσκοψημένου ψωμιού από διπλανούς φούρνους!

Το άρθρο Black Friday: Τα τρικ των εταιρειών για να «αδειάσουν» το πορτοφόλι των καταναλωτών εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα