Aκόμη και η μικρή κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει άνοια!

Σύμφωνα με νέα Αμερικανική έρευνα που παρουσιάστηκε σε ιατρικό συνέδριο, ακόμη και η μικρή κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε άνοια. Τα άτομα που τηρούν ακόμη και τα επιτρεπτά όρια του αλκοόλ επίσης κινδυνεύουν, ανάλογα με τα ποτά και την εργασία που κάνουν. Η έρευνα διήρκεσε 20 χρόνια όπου οι επιστήμονες μελετούσαν την υγεία 1.300 γυναικών που ήταν πάνω από 60 ετών.

Ο κίνδυνος χωρίζεται σε κατηγορίες από την ήπια γνωστική εξασθένηση μέχρι την πλήρη άνοια, και ήταν υψηλότερος μεταξύ των γυναικών που ανέφεραν κατανάλωση

περισσότερου αλκοόλ. Όσοι από τους παρακολουθούμενους έπιναν αλκοόλ "με μέτρο", που σημαίνει επτά έως 14 αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα, είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν προβλήματα με τη μνήμη και τη λειτουργία του εγκεφάλου που μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι εμφάνισης άνοιας στο μέλλον.

Το χαμηλότερο άκρο της κλίμακας αυτής εμπίπτει στο συνιστώμενο όριο του Ηνωμένου Βασιλείου για τις γυναίκες, αλλά τα επιτρεπόμενα όρια αλκοόλ στις ΗΠΑ είναι μεγαλύτερα από ό,τι στο Ηνωμένο Βασίλειο, οπότε 14 ποτά την εβδομάδα υπερβαίνουν κατά πολύ το όριο του Ηνωμένου Βασιλείου σε εβδομαδιαία βάση. Πάντως δεδομένου ότι η μελέτη εξέτασε μόνο τις γυναίκες, δεν είναι δυνατόν να πούμε αν το ίδιο ισχύει και για τους ηλικιωμένους άνδρες.

Επίσης μια άλλη ομάδα ερευνητών στις ΗΠΑ παρουσίασε την δική της έρευνα που δείχνει τις δυνητικές βλάβες της ευκαιριακής και άμετρης κατανάλωσης αλκοόλ. Μεταξύ των 5.075 ανδρών και γυναικών που μελετήθηκαν, εκείνοι που ανέφεραν αυξημένη κατανάλωση ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν άνοια, ενώ όσοι συνεχίζουν την κατανάλωση για πολλές ημέρες συνεχόμενα, διπλασιάζουν τον κίνδυνο για τον εαυτό τους. Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει αύξηση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλη στο αίμα, η οποία μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τον εγκέφαλο, προκαλώντας προβλήματα όπως η αγγειακή άνοια.
Η συμβουλή που δίνουν οι επιστήμονες στου άνδρες είναι να μην πίνουν περισσότερο από τρεις μονάδες αλκοόλ την ημέρα, ενώ για τις γυναίκες να μην πίνουν περισσότερο από δύο έως τρεις μονάδες την ημέρα. Μια μονάδα αλκοόλ είναι ίση με ένα μικρό ποτήρι κρασί ή 25ml αλκοολούχου ποτού.

Πηγή: bbc.com

Keywords
Τυχαία Θέματα