9 ερωτήσεις και απαντήσεις για να κάνετε σωστή ανακύκλωση

Πολλοί από εμάς κάνουμε λάθη στην ανακύκλωση συσκευασιών, όσοι τουλάχιστον… ανακυκλώνουν, για αυτό και θα πρέπει να ακολουθηθεί η σωστή διαδικασία κατά την ανακύκλωση, προκειμένου να μην πάει χαμένη η προσπάθεια.

1.Πρέπει να ξεπλένω ή να σκουπίζω τις συσκευασίες των προϊόντων, πριν τις ρίξω στον κάδο ανακύκλωσης;

Οι συσκευασίες πρέπει να ρίχνονται στην ανακύκλωση άδειες και καθαρές από υπολείμματα. Μπορείτε, για παράδειγμα, να σκουπίσετε ένα κεσεδάκι γιαουρτιού ή να το ξεπλύνετε με λίγο νερό, δεν χρειάζονται, όμως, υπερβολές.

2.Ανακυκλώνονται τα εισιτήρια

των μέσων μεταφοράς, οι αποδείξεις και οι φάκελοι των ΔΕΚΟ;

Προς το παρόν δεν έχει δημιουργηθεί σύστημα για την εναλλακτική διαχείριση του έντυπου χαρτιού, αν και το σχετικό διάταγμα υπάρχει. Όσο για το σύστημα των μπλε κάδων, αφορά την ανακύκλωση μόνο συσκευασιών. Παρ’ όλα αυτά, όταν βρεθεί έντυπο χαρτί στον μπλε κάδο, ανακυκλώνεται. Τα μικρά χαρτάκια, όμως, δυσχεραίνουν το έργο της διαλογής και συνήθως καταλήγουν στις χωματερές. Γι’ αυτό, καλό είναι να μη σκίζετε τα χαρτιά πριν τα ρίξετε στον κάδο, απλώς τσακίστε τα.

3.Να πετάω το αλουμινόχαρτο στον κάδο ανακύκλωσης;

Όχι, το αλουμινόχαρτο δεν ανακυκλώνεται στην Ελλάδα.

4.Ανακυκλώνεται η συσκευασία που τυλίγουν τα τυριά, τα αλλαντικά και το κρέας στα σουπερμάρκετ;

Ναι. Και τα δύο υλικά από τα οποία αποτελείται η συσκευασία (χαρτί, ζελατίνη) ανακυκλώνονται, αλλά θα πρέπει να διαχωριστούν πριν τα ρίξετε στον μπλε κάδο.

5.Να ρίχνω στην ανακύκλωση τη συσκευασία του κρέατος από φελιζόλ, που βρίσκουμε στα σουπερμάρκετ;

Όχι.

6.Πού πρέπει να πετάω τα CD και τα DVD;

Στους μπλε κάδους μπορείτε να πετάτε μόνο τις θήκες τους. Δυστυχώς, τα ίδια τα CD και τα DVD δεν ανακυκλώνονται προς το παρόν στην Ελλάδα.

7.Να πετάω και τα καπάκια από τα μπουκάλια στην ανακύκλωση;

Ναι, αφού όμως τα ξεβιδώσετε από τα μπουκάλια.

8.Πρέπει να συμπιέζω τις συσκευασίες πριν τις πετάξω;

Ναι. Καλό είναι να συμπιέζετε, να τσακίζετε και να διπλώνετε όσες συσκευασίες μπορείτε.

9.Είναι λάθος να πετάω ό,τι ανακυκλώνω σε δεμένη πλαστική σακούλα;

Ναι. Θα πρέπει να ρίχνετε τις συσκευασίες στον μπλε κάδο «χύμα» και όχι μέσα σε δεμένες σακούλες. Μπορείτε να συλλέγετε τα ανακυκλώσιμα υλικά στην ειδική τσάντα ανακύκλωσης (που έχουν μοιράσει αρκετοί δήμοι) ή και σε οποιαδήποτε σακούλα (πλαστική ή χάρτινη), το περιεχόμενο της οποίας θα πρέπει να αδειάσετε στον μπλε κάδο. Τις πλαστικές και χάρτινες σακούλες μπορείτε, επίσης, να τις ρίχνετε στον κάδο μετά τη χρήση τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα