8χρονος σκάκι Ελβετία: Ο μικρός Άσουαθ κατάφερε το απίστευτο

Tο προηγούμενο ρεκόρ κρατούσε από τον περασμένο μήνα ο Λεονίντ Ιβάνοβιτς από τη Σερβία, ο οποίος νίκησε στο σκάκι τον 59χρονο Βούλγαρο Μίλκο Πόπτσεφ κι έγινε ο πρώτος οκτάχρονος που κέρδισε ποτέ σε κλασική παρτίδα έναν γκραντ μετρ. Μόνον που ο Ιβάνοβιτς είναι κατά πέντε μήνες μεγαλύτερος του Καουσίκ.

Ashwath Kaushik is the YOUNGEST-EVER player to beat a GM in classical chess pic.twitter.com/2ejHYX2a5K

Chess.com (@chesscom) February 18, 2024

Ποιος είναι ο Ασουάθ Καουσίκ

Ο νέος κάτοχος του σχετικού ρεκόρ γεννήθηκε στην Ινδία και ζει με την οικογένειά του στη Σιγκαπούρη. Όπως ανέφερε ο περήφανος πατέρας του στην πλατφόρμα X, ο Ασουάθ Καουσίκ ξεκίνησε να παίζει σκάκι στο Διαδίκτυο στην ηλικία τεσσάρων ετών και μυήθηκε στα μυστικά του από τους παππούδες του. Το 2022 σε ηλικία τότε έξι ετών ο Ασουάθ αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής στο «γρήγορο σκάκι» (όπου δίνεται στους παίκτες λιγότερος χρόνος για να ελέγξουν τις κινήσεις τους από ό,τι επιτρέπουν οι συνήθεις έλεγχοι χρόνου τουρνουά) στην κατηγορία των κάτω των οκτώ ετών σκακιστών. «Μέχρι τότε δεν γνωρίζαμε πώς θα τα πήγαινε στη διεθνή σκηνή», είπε ο πατέρας του. Την περασμένη χρονιά ο Ασουάθ Καουσίκ κατάφερε κι άλλες επιτυχίες μεταξύ των οποίων και δύο ισοπαλίες με αντιπάλους γκραντ μετρ.

Singaporean young talent Ashwath Kaushik today beat Grandmaster Jacek Stopa in a classical game at the Burgdorfer Stadthaus-Open 2024. He is standing well at 4/4 and will have a challenging rest of the tournament.

At the age of 8 years, 6 months and 11 days, is this a record?…

— Kevin Goh Wei Ming (@kevingohwm) February 18, 2024

O επικεφαλής της σκακιστικής ομοσπονδίας της Σιγκαπούρης, Κέβιν Γκο Γουέι Μινγκ, δεν εξεπλάγη με την τελευταία επιτυχία του οκτάχρονου, αφού όπως λέει, ο Καουσίκ «δουλεύει σαν σκυλί κι έχει μια οικογένεια που τον υποστηρίζει». Σύμφωνα με το chess.com ο Καουσίκ προπονείται καθημερινά έως και επτά ώρες στο σκάκι. Αφιέρωμα στο εξαιρετικό ταλέντο του είχε κάνει ήδη την περασμένη χρονιά η εφημερίδα της Σιγκαπούρης “The Straits Times” με τον οκτάχρονο να δηλώνει τότε ότι το ίνδαλμά του είναι ο «μάγος της Ρίγα», όπως αποκαλείται λόγω των θεαματικών παρτίδων του ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής Μιχαήλ Ταλ, από τον οποίο έμαθε να παίζει τόσο επιθετικά.

Float like a butterfly, sting like a bee! @SunwayChessOpen

An amazing 2023, with 1892 elo, nearing U8 world #1, amongst youngest to draw vs 2 GMs, beat 2 IMs & a WGM, E Asian u12 #3, spectacular events in 7 nations, youngest in @chesscom puzzle finals, @lichess game of month. pic.twitter.com/wScXx5sIP2

— Kaushik (@kaushiksriram) December 24, 2023

Keywords
Τυχαία Θέματα