7,6 εκατ. άνθρωποι έγιναν πρόσφυγες το 2012

Ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα είναι τα επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ σχετικά με τους πρόσφυγες. Όπως αναφέρει ο οργανισμός, οι πολεμικές συρράξεις και οι διωγμοί «έδιωξαν» το 2012 7,6 εκατομμύρια ανθρώπους, αριθμός που αυξήθηκε λόγω της εμφύλιας σύρραξης στη Συρία. Σχεδόν οι μισός πληθυσμός από το προσφυγικό κύμα αφορά τις χώρας του Αφγανιστάν, της Σομαλίας, του Ιράκ, του Σουδάν και της Συρίας.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι οι πρόσφυγες αυξήθηκαν, ενώ κατά μέσο, κάθε ημέρα του 2012 τα σπίτια τους αναγκάζονταν να εγκαταλείψουν 23.000 άνθρωποι.

Σήμερα, το 81% των εκτοπισμένων που έχουν αναζητήσει καταφύγιο έξω από τη χώρα τους βρίσκεται σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου (πριν από μία δεκαετία, το ποσοστό έφτανε το 70%).

Την αρνητική πρωτιά χρεώνεται για ακόμη μια φορά το Αφγανιστάν, με την πλειονότητα όσων ζητούν καταφύγιο έξω από τα σύνορα (το 95%) καταλήγουν είτε στο Πακιστάν είτε στο Ιράν.

Το 2012, οι Σύροι εκτοπισμένοι ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη ομάδα. Να σημειωθεί όμως ότι τα στοιχεία αφορούν την κατάσταση πριν το πρώτο εξάμηνο του 2013, οπότε και ο αριθμός των Σύρων που καταγράφηκαν στις γύρω χώρες εκτοξεύτηκε -και άρα η σημερινή κατάσταση είναι αρκετά χειρότερη.

Keywords
Τυχαία Θέματα