7 ώρες διάρκεια πρέπει να έχει ένας ιδανικός ύπνος..

Σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα ο ιδανικός ύπνος θα πρέπει να έχει διάρκεια 7 ώρες περίπου, καθώς οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο ή περισσότερο από επτά ώρες τη μέρα έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, ενώ σε άλλη μελέτη φαίνεται πως όσοι στερούνται ύπνο μέσα στην εβδομάδα, το σωστό είναι να τον αναπληρώνουν το σαββατοκύριακο.

Τα αποτελέσματα της πρώτης μελέτης δείχνουν ότι όσοι κοιμούνται λιγότερο από πέντε ώρες τη μέρα εμφανίζουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο για στηθάγχη, στεφανιαία πάθηση, έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Αλλά και ο καθημερινός ύπνος, για περισσότερες από εννιά

ώρες, μπορεί να αυξήσει κατά μιάμιση φορά τον κίνδυνο για την καρδιά μας.
Ακόμη οι ερευνητές βρήκαν ότι το μεγαλύτερο κίνδυνο τον διατρέχουν άτομα άνω των 60 ετών που κοιμούνται πέντε ώρες ή λιγότερο τη νύχτα, τα οποία έχουν υπερτριπλάσιο κίνδυνο για καρδιαγγειακή πάθηση σε σχέση με όσους κοιμούνται επτά ώρες. Ενώ επίσης οι επιστήμονες παραδέχτηκαν ότι ακόμα δεν γνωρίζουν την αιτία που η μεγαλύτερη ή μικρότερη από επτά ώρες διάρκεια ύπνου επιδρά στο καρδιαγγειακό σύστημά του ανθρώπου. Εκτιμούν όμως ότι η διάρκεια του ύπνου επηρεάζει τις μεταβολικές και ενδοκρινικές λειτουργίες, με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος για σκλήρυνση των αρτηριών του αίματος. Στην συνέχεια οι ερευνητές συνέστησαν στους γιατρούς να μελετούν κατά πόσο έχει αλλάξει η διάρκεια του ύπνου των ασθενών τους, ώστε να έχουν μια ακόμη ένδειξη σχετικά με τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής πάθησης.
Μια δεύτερη αμερικανική έρευνα όμως έδειξε ότι μια περιστασιακή δόση γερού ύπνου στη διάρκεια του σαββατοκύριακου αποτελεί ένα καλό τονωτικό για όσους συνήθως κοιμούνται λίγες ώρες την εβδομάδα. Όμως ακόμα και ένας ύπνος δέκα ωρών κατά περιόδους, μπορεί να μην είναι αρκετός για να αναπληρώσει πλήρως τον χαμένο ύπνο και να αντισταθμίσει τις αρνητικές συνέπειες της χρόνιας έλλειψης ύπνου.

Keywords
Τυχαία Θέματα