600 Ευρωπαίοι συνοριοφύλακες έρχονται στην Ελλάδα

Εξακόσιοι Ευρωπαίοι συνοριοφύλακες της FRONTEX αναμένεται να αφιχθούν στη χώρα το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα για να αναλάβουν σημαντικό ρόλο τόσο σε ζητήματα ελέγχου των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων, όσο και στην διαχείριση και καταγραφή στα σημεία πρώτης υποδοχής των αλλοδαπών, που φθάνουν κατά χιλιάδες κάθε μέρα.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Η απόφαση διάθεσης των 600 συνοριοφυλάκων στην Ελλάδα για να λάβουν μέρος στην επιχείρηση

αντιμετώπισης των μετανασταστευτικών ροών με την κωδική ονομασία «Ποσειδώνας» και 200 στην Ιταλία για το σχέδιο «Τρίτων», ελήφθη μετά από αίτημα της διεθνούς δύναμης για τον έλεγχο των συνόρων (Frontex).

Ο διευθυντής της Frontex Fabrice Leggeri δήλωσε πως «πρόκειται για μια ιστορική στιγμή, αφού για πρώτη φορά, από συστάσεως του Οργανισμού, διατίθεται ενίσχυση αυτού του μεγέθους σε ανθρώπινο δυναμικό». Ήδη, ο ευρωπαϊκός οργανισμός επιτήρησης συνόρων έχει απευθύνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για 775 φύλακες των συνόρων, που θα διατεθούν κυρίως σε Ελλάδα και Ιταλία.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν αισιοδοξία για την τελική έκβαση της νέας προσπάθειας του οργανισμού, αφήνοντας να εννοηθεί ότι της πρόσκλησης ενδιαφέροντος έχει προηγηθεί παρασκηνιακή διαπραγμάτευση και δέσμευση των κρατών-μελών να συνδράμουν τις επιχειρήσεις της Frontex σε Ελλάδα και Ιταλία.

«Από την αρχή του χρόνου, περισσότεροι από 470.000 μετανάστες έφτασαν σε Ελλάδα και Ιταλία. Καμία χώρα δεν μπορεί να διαχειριστεί μόνη της τέτοια πίεση στα εξωτερικά σύνορά της. Είναι κρίσιμο να διασφαλίσουμε ότι όσοι φτάνουν στην Ε.Ε. καταγράφονται και ταυτοποιούνται», δήλωσε ο κ. Leggeri.

Σε παρόμοια πρόσκληση προχώρησε και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου (ΕASO). Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε χθες ότι αναζητεί 370 εμπειρογνώμονες, που θα στελεχώσουν τις υπηρεσίες ασύλου Ελλάδας και Ιταλίας, και θα υποστηρίξουν το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων από τις δύο χώρες προς άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Σε χθεσινή ανακοίνωσή της, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου διευκρινίζει επιπλέον πως οι 370 «ειδικοί» θα συμμετάσχουν στην καταγραφή των μεταναστών, καθώς και σε ελέγχους για την πλαστότητα ταξιδιωτικών εγγράφων.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία προς άλλα κράτη-μέλη πρόκειται να τεθεί σε ισχύ τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα