5+3 «πέτρινα» χρόνια με μέτρα και φόρους για τους Έλληνες πολίτες…

Δυο + ένα (που έρχεται) Μνημόνια έχουν «φάει στο κεφάλι» οι Έλληνες από το 2010 μέχρι σήμερα και με τεράστια αξιοπρέπεια έχουν υποστεί κάθε μέτρο και κάθε φόρο, με έναν σκοπό: Να σωθεί η Πατρίδα. Οι πολίτες αυτής της γωνιάς της γης, που υπερήφανα έχουν υπομείνει όλες τις σκληρές αποφάσεις των κυβερνώντων, έρχονται για μία ακόμη φορά αντιμέτωποι με μια νέα δέσμη σκληρών και αντικοινωνικών μέτρων και πάλι για να σωθεί η Ελλάδα.

Αυτό που

πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι όχι μόνο δεν φαίνεται να υλοποιείται κατ΄ ελάχιστον το λεγόμενο «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», που προέβλεπε παροχές πάνω από 10 δισ. ευρώ, αλλά είναι αναγκασμένοι να πληρώσουν μέτρα πάνω από 12 δισ. ευρώ.

Δείτε αναλυτικά και ανά περίοδο το περιεχόμενο των 2+1 Μνημονίων:

Το πρώτο Μνημόνιο (τον Μάϊο 2010 επί κυβερνήσεως Γιώργου Παπανδρέου)

ΑΥΞΗΣΗ ΦΟΡΩΝ-ΦΠΑ

– Αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 21% στο 23%, από το 10% στο 11% και από 5% στο 5,5%.

– Αύξηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά κατά περίπου 10%.

– Έσοδα από τη φορολόγηση των αυθαιρέτων και το τέλος διατήρησης ημιυπαίθριων χώρων.

– Αύξηση στους φόρους πολυτελείας (καταργήθηκαν ως αναποτελεσματικοί το 2011).

– Έσοδα από το λογιστικό προσδιορισμό των εισοδημάτων.

– Έσοδα από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης του ΦΠΑ.

– Έσοδα από «πράσινα» τέλη.

– Έσοδα από την αύξηση αντικειμενικών αξιών (δεν έγινε ούτε το 2010 ούτε το 2011).

– Έσοδα από τη φορολόγηση αποδοχών σε είδος.

– Έσοδα από άδειες, αλλά και φόρους στα τεχνικά και τυχερά παιχνίδια.

ΔΗΜΟΣΙΟ

– Ο 13ος και 14ος μισθός μειώνονται οριζόντια σε 500 ευρώ, δηλαδή 250 ευρώ το δώρο Πάσχα, 250 ευρώ το επίδομα αδείας και άλλα 500 ευρώ το δώρο Χριστουγέννων – σύνολο δηλαδή 1.000 ευρώ και χορηγούνται μόνο σε αποδοχές, που δεν ξεπερνούν τα 3.000 ευρώ το μήνα, μεικτές αποδοχές μαζί με τα επιδόματα.

– Περαιτέρω μείωση κατά 8% των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων.

– Για τους υπαλλήλους των ΔΕΚΟ, όπου δεν υπάρχουν επιδόματα, έχουμε την ανάλογη μείωση κατά 3%.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

– Συντάξεις: Τα επιδόματα Πάσχα, άδειας και Χριστουγέννων μειώνονται οριζόντια σε 200 ευρώ, 200 ευρώ και 400 ευρώ αντίστοιχα και χορηγούνται στις συντάξεις που δεν ξεπερνούν τις 2.500 ευρώ το μήνα.

– Μειώσεις στις υψηλές συντάξεις, μέσα από την επαναφορά του ΛΑΦΚΑ.

– Καθόλου αυξήσεις σε μισθούς στο δημόσιο τομέα και σε συντάξεις καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος ως το 2015.

– Περαιτέρω μείωση των καταναλωτικών δαπανών, με την κατάργηση του αποθεματικού του 10% στον προϋπολογισμό.

– Αναστέλλεται η χορήγηση της δεύτερης δόσης του επιδόματος αλληλεγγύης

ΝΕΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ

– Αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών στο δημόσιο τομέα, με έναρξη από το 2011 και περίοδο προσαρμογής 3 ετών. Ενισχύεται η ανταποδοτικότητα μεταξύ εισφορών και συντάξεων – συντάξεις, που καθορίζονται με βάση τις αποδοχές στο σύνολο του εργασιακού βίου.

– Αυτόματος μηχανισμός προσαρμογής των συντάξεων στο προσδόκιμο ζωής.

– Κατάργηση της 37ετίας –χωρίς σοβαρή μεταβατική περίοδο. Σύνταξη κατευθείαν στα 40 έτη δουλειάς, χωρίς όριο ηλικίας.

– Περιορισμός της πρόωρης συνταξιοδότησης και αύξηση του ελαχίστου ορίου στα 60 έτη.

– Αναθεώρηση του πλαισίου χορηγήσεων συντάξεων αναπηρίας.

– Περικοπές στη λίστα βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

– Μείωση των ασφαλιστικών ταμείων σε τρία.

ΑΛΛΑ ΜΕΤΡΑ

– Μειώνεται το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κατά 500 εκατ. το 2010.

– Περαιτέρω μειώσεις μέσα από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.

– Νέο σύστημα διαχείρισης των προμηθειών υγείας, με την εισαγωγή διπλογραφικών συστημάτων και τον έλεγχο των δαπανών, το νέο πλαίσιο για τις κρατικές προμήθειες, την ενιαία Αρχή Πληρωμής και από το 2011 ένα ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο τομέα.

Το δεύτερο Μνημόνιο (το 2012 επί κυβερνήσεως Λουκά Παπαδήμου)

Μέχρι το 2016 ίσχυαν τα μέτρα, που συμφώνησαν κυβέρνηση και τρόικα για τη διετία 2013-2014. Ο «λογαριασμός» όμως, που κλήθηκαν να πληρώσουν, μικρομεσαίοι, μισθοσυντήρητοι, ιδιοκτήτες ακινήτων, δημόσιοι υπάλληλοι και απλοί εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, αυξάνεται δραματικά και υπολογίστηκε τότε σε βάθος τετραετίας, στα 20 δισ. ευρώ.

Το νέο Μνημόνιο έφερνε μεγάλες περικοπές –και μάλιστα αναδρομικά- σε μισθούς και συντάξεις: Περικοπές έως 35% στα ειδικά μισθολόγια, «πλαφόν» στους μισθούς στις ΔΕΚΟ, κατάργηση στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ των δώρων και όλων των ειδικών επιδομάτων

Τα οικονομικά μέτρα που προέβλεπε το δεύτερο Μνημόνιο:

Ι) Μισθοί στο δημόσιο

Μισθολόγια: Κατάργηση όλων των εξαιρέσεων από το νέο μισθολόγιο του δημοσίου τομέα, που εισήχθη το 2011, με μείωση δαπανών κατά 15 εκατομμύρια το 2013. Μείωση 2% για μισθούς κάτω των 1.000 ευρώ, 10% για 1.000-1.500 ευρώ, 20% τοις εκατό για μισθούς 1.500-2.500 ευρώ, 30% για το 2500-4000 ευρώ και 35% για τους μισθούς πάνω από 4.000 ευρώ. Νέο μισθολόγιο για εργαζόμενους με ειδικό καθεστώς όπως δικαστικοί, διπλωμάτες, γιατροί, πανεπιστημιακοί, αστυνομικοί, προσωπικό αεροδρομίων, γενικές γραμματείες και υπάλληλοι της Βουλής.2. Τέλος δώρα και επιδόματα: Κατάργηση των δώρων εορτών, Πάσχα στον δημόσιο τομέα, και φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου. Αναστολή έως το 2016, των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων, εξοικονομώντας 13 εκατομμύρια το 2013 και επιπλέον 66 εκατομμύρια ευρώ το 2014. Αναστέλλεται έως το 2016 το κίνητρο επίτευξης στόχων των δημοσίων υπαλλήλων. Μείωση των επιδομάτων για υπαλλήλους, που υπηρετούν στο εξωτερικό και συμβούλους. Κατάργηση της πλήρους σύνταξης σε δημοσίους υπαλλήλους με 20 χρόνια υπηρεσίας.ΔΕΚΟ: Εναρμόνιση της μισθολογικής κλίμακας σε κρατικές επιχειρήσεις, με το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Μείωση του μέσου όρου των μισθών σε 1.900 ανά μήνα το πολύ (συμπεριλαμβανομένων των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, των επιδομάτων, υπερωριών και μη μισθολογικών παροχών) από 1η Ιανουαρίου του 2013.4. «Πάγωμα» προσλήψεων: Επέκταση του κανόνα 1 προς 5 για προσλήψεις στο ευρύτερο δημόσιο έως το 2016. «Πάγωμα» προσλήψεων στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

5. Αποχωρήσεις-μετατάξεις: Υποχρεωτικές μεταθέσεις προσωπικού (οριζόντιες και κάθετες) μέσα στη γενική κυβέρνηση και από μια περιοχή στην άλλη. Μετά από αξιολόγηση στα υπουργεία, 2.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα μετακινηθούν ή θα αποχωρήσουν άμεσα από την υπηρεσία τους (το προσχέδιο όμως άλλαξε και η τρόικα συμφώνησε για 2.000 αποχωρήσεις). Προβλέπονται 25.000 μετακινήσεις δημοσίων υπαλλήλων το 2013, οι μισοί εκ των οποίων πριν τα μέσα του έτους. Το προσωπικό μπορεί να παραμείνει για διάστημα μέχρι ένα έτος, με μειωμένο μισθό, ενώ θα αναζητούν νέα απασχόληση και εκ νέου κατάρτιση.6. Εκπαιδευτικοί: Υποχρεωτικές μεταθέσεις εκπαιδευτικών από μία περιοχή σε άλλη, κλείσιμο και συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, μετατάξεις διοικητικού προσωπικού από τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα προς το υπουργείο Παιδείας και μείωση του αριθμού των αναπληρωτών σε ετήσια βάση από 15.226 σε 2.000 εκπαιδευτικούς. Μείωση κατά 90% των μη μόνιμων καθηγητών σε πανεπιστήμια και τεχνικές σχολές (στο πλαίσιο της εφαρμογής του σχεδίου «Αθηνά»).

ΙΙ) Φορολογικά μέτρα

1. Τέλος τα παιδιά με αφορολόγητο και επιδόματα: Αντικατάσταση των φοροελαφρύνσεων και των οικογενειακών επιδομάτων για παιδιά, με ένα συγκεκριμένο επίδομα.2. «Αυτόνομοι» φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί: Άμεσα συστήνεται θέση Γραμματέα Φορολογικής Διοίκησης, την οποία αναλαμβάνει άτομο με εμπειρία στη διοίκηση και στα φορολογικά θέματα. Έμπειροι φοροελεγκτές θα ελέγχουν τους πλούσιους φορολογούμενους. Ο υπουργός Οικονομικών εκχωρεί εξουσίες στον ελεγκτικό μηχανισμό [έως τον Φεβρουάριο του 2013]. Μειώνονται οι τοπικές εφορίες σε περίπου 90 [Ιούνιος 2013]. Άμεσα καταργείται ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων. Προβλέπεται πρόσληψη και επαναξιολόγηση ανά εξάμηνο 2.000 φορολογικών ελεγκτών [Ιούνιος 2013].3. Τέλος η «παραγραφή»: Καταργείται η παραγραφή παλαιών υποθέσεων και οι ελεγκτές έχουν τη διακριτική ευχέρεια να ελέγχουν οποιοδήποτε ποσό δηλώθηκε από τα προηγούμενα χρόνια, από τον Ιανουάριο του 2013.4. «Κυνηγοί χρεών» στις εφορίες: Τουλάχιστον το 10% του προσωπικού των ΔΟΥ θα ασχολείται με την είσπραξη χρεών [Δεκέμβριος 2012].5. Διαγραφή μη εισπράξιμων χρεών από φόρους: Αλλάζει η διαδικασία διαγραφής φορολογικών οφειλών με βάση την πραγματική προοπτική είσπραξης [Δεκέμβριος 2012].6. Τέλος οι ρυθμίσεις χρεών και περαιώσεις: Η κυβέρνηση δεσμεύεται, όσο διαρκεί το Μνημόνιο, να μην εφαρμόσει νέες φορολογικές «αμνηστίες», ούτε να επεκτείνει υφιστάμενες ρυθμίσεις για τα χρέη στην εφορία και τα Ταμεία.7. Ταυτόχρονη πληρωμή φόρων και εισφορών: Ενοποιείται η είσπραξη φορολογικών εσόδων και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης το αργότερο ως τον Μάρτιο του 2014.

8. Όλα με ΑΦΜ και μέσω τραπεζών: Προβλέπεται η δημιουργία ενός κεντρικού μητρώου τραπεζικών λογαριασμών [Δεκέμβριος 2012]. Από τον Ιούνιο του 2013, όλες οι συναλλαγές πολιτών και σε όλα τα υπουργεία ζητείται ο ΑΦΜ τους για οικονομικές συναλλαγές [Ιούνιος 2013]. Ένας κρατικός φορέας θα συνδέσει όλους τους διαφορετικούς αριθμούς αναγνώρισης, που χρησιμοποιούνται σήμερα σε διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες [Ιούνιος 2014].9. Όχι πια μετρητά στις εφορίες: Η πληρωμή στις ΔΟΥ θα γίνεται μέσω τραπεζών, απελευθερώνοντας προσωπικό για σημαντικότερες εργασίες (έλεγχος, επιβολή και είσπραξη φόρων, συμβουλές στον φορολογούμενο) [Δεκέμβριος 2012].10. «Αδιάφθοροι» στο Δημόσιο: Διορίζεται «εθνικός συντονιστής» για την ανάληψη δράσης κατά της διαφθοράς στο Δημόσιο [Απρίλιος 2013].

Το επερχόμενο τρίτο Μνημόνιο (Ιούλιος 2015 επί συγκυβερνήσεως Τσίπρα & Καμμένου)

Βασικός βραχίονας της ελληνικής πρότασης, πέραν από το ασφαλιστικό και τις ιδιωτικοποιήσεις, αποτελεί το φορολογικό πακέτο, απ” το οποίο και θα προέλθει το μεγαλύτερο μέρος της προσαρμογής.

Κοντά στο 1,8 δισ. ευρώ θα αποδώσουν οι αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ, ενώ μόνο από τη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ τη διετία 2015-2016 θα προκύψουν έσοδα τουλάχιστον 5,3 δισ. ευρώ.

Σημαντικά έσοδα θα προέλθουν επίσης από την αύξηση στη φορολογία των επιχειρήσεων, την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το φόρο πολυτελείας, την αλλαγή επί το δυσμενέστερο της φορολογίας των αγροτών, ενώ σημαντικά εισπρακτικά αποτελέσματα αναμένονται από την πάταξη της φοροδιαφυγής, τη διαφθορά και το λαθρεμπόριο.

Στα βασικά τρόφιμα και τα ξενοδοχεία επιβάλλεται συντελεστής ΦΠΑ 13%, η εστίαση «μετακομίζει» και πάλι στο 23%, ενώ διατηρείται σε ορισμένα από τα νησιά του Αιγαίου- όχι όμως στα μεγάλα πλούσια τουριστικά νησιά – η έκπτωση του 30% μόνο όμως μέχρι το τέλος του 2016. Στη συνέχεια η έκπτωση θα καταργηθεί σε όλα τα νησιά, αφού προηγουμένως όμως δημιουργηθεί μηχανισμός αποζημίωσης των μόνιμων κατοίκων. Ουσιαστικά, στο τέλος της επόμενης χρονιάς θα επανεξετασθεί και πάλι συνολικά το καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Στον υπερμειωμένο συντελεστή 6% (από 6,5%) εντάσσονται φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου.

Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης ενσωματώνεται στη φορολογική κλίμακα, ο φόρος στις επιχειρήσεις αυξάνεται από 26% στο 28%, αυξάνεται ο φόρος στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις, καταργούνται προνόμια των εφοπλιστών, αυξάνεται ο φόρος πολυτελείας και επεκτείνεται και στα σκάφη αναψυχής, ενώ άμεσα θα εφαρμοστεί ο φόρος στις τηλεοπτικές διαφημίσεις.

Προβλέπεται επίσης σταδιακή κατάργηση της ειδικής φορολογικής μεταχείρισης για τους αγρότες, με κατάργηση και της επιδότησης πετρελαίου, ενώ αυξάνει το συντελεστή φορολόγησης των εισοδημάτων μέχρι 12.000 ευρώ από ενοίκια, από το 11% στο 15% και για εισοδήματα πάνω από 12.000, σε 35% από 33%, με πρόβλεψη για συνολικά έσοδα 200 εκατ. ευρώ, σε περίπτωση που δεν βγει ο λογαριασμός από τα άλλα μέτρα.

Στις προτάσεις περιλαμβάνεται ολοκληρωμένο σχέδιο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής με έλεγχο των αδήλωτων καταθέσεων, μέσω διασταύρωσης των τραπεζικών συναλλαγών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, εισαγωγή προγράμματος εθελοντικής δήλωσης με τις κατάλληλες ποινές, κίνητρα και διαδικασίες βεβαίωσης, σύμφωνα με τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές και συνεργασία με χώρες-μέλη της Ε.Ε. για παροχή δεδομένων σχετικά με τις ιδιοκτησίες Ελλήνων και την προέλευσή τους.

Βασικό εργαλείο στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής το περιουσιολόγιο, το οποίο ολοκληρώνεται το προσεχές διάστημα. Η ελληνική πλευρά δεσμεύεται και για τη βελτίωση του ποινικού δικαίου για τη φοροδιαφυγή.

Αναλυτικότερα:

– Από 1η Ιουλίου αλλάζει το σύστημα ΦΠΑ, με στόχο έσοδα 1% του ΑΕΠ (περίπου 1,8 δισ. ευρώ). Στο 23% πάνε εστιατόρια και τροφοδοσία, ενώ στο 13% μένουν τα βασικά τρόφιμα, η ενέργεια, τα ξενοδοχεία και το νερό (εξαιρουμένης όμως της αποχέτευσης). Οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία και τα νησιά θα εφαρμοστούν από τον Οκτώβριο του 2015.

Η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ μπορούν να επανεξεταστούν στο τέλος του 2016, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν αποδώσει έσοδα τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, καθώς και η εισπραξιμότητα του φόρου. Οποιαδήποτε απόφαση για την επανεξέταση και αναθεώρηση μπαίνει σε διαβούλευση με τα θεσμικά όργανα.

– Αυξάνεται στο 100% η προκαταβολή φόρου για τις Ανώνυμες Εταιρείες, αλλά και τις ατομικές επιχειρήσεις σταδιακά μέχρι το 2017. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχει καταργηθεί και η «προνομιακή φορολογική μεταχείριση των αγροτών» μαζί και η επιδότηση στο πετρέλαιο

– Στη φορολογία ακινήτων οποιαδήποτε αλλαγή στις αντικειμενικές αξίες δεν θα πρέπει να διαταράξουν τον εισπρακτικό στόχο για τη διετία 2015-2016 και τα έσοδα των 2,650 δισ. ευρώ κατ” έτος.

– Αυξάνεται ο συντελεστής φορολογίας των επιχειρήσεων από 26% στο 28%.

– Μπαίνει φόρος στις τηλεοπτικές διαφημίσεις, ενώ θα διενεργηθεί διεθνής διαγωνισμός για την απόκτηση των αδειών λειτουργίας τηλεοπτικών σταθμών και τη χρήση των αντίστοιχων εισφορών των σχετικών συχνοτήτων.

– Επεκτείνεται ο φόρος πολυτελείας και στα σκάφη αναψυχής άνω των 5 μέτρων και αυξάνεται από 10% σε 13%.

– Μπαίνει φόρος 30% στα ηλεκτρονικά παιχνίδια και προβλέπονται έσοδα από τις άδειες κινητής τηλεφωνίας 4G και 5G.

– Στην περίπτωση φορολογικών ελλειμμάτων προβλέπονται αντισταθμιστικά μέτρα, όπως η αύξηση του φορολογικού συντελεστή στα έσοδα ενοικίων. Στο 15% (από 11%) για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ, με πρόσθετα έσοδα 160 εκατομμύρια ευρώ και στο 35% (από 33%) για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, με επιπλέον έσοδα 40 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχη «εφεδρεία» προβλέπεται και από τη φορολογία των επιχειρήσεων, με αύξηση του συντελεστή στο 29% αν χρειαστεί, με στόχο εσόδων 130 εκατ. ευρώ.

– Προβλέπεται η πλήρης ανεξαρτητοποίηση της ΓΓΔΕ, η οποία θα αναφέρεται μόνο στη Βουλή

– Η κυβέρνηση δεσμεύεται να προωθήσει νέο νομοθετικό πλαίσιο για το ακατάσχετο μισθών και συντάξεων στην κατεύθυνση όχι μόνο της μείωσης του ορίου των 1.500 ευρώ, αλλά και εξάλειψης του 25%, που μπορεί να κατασχεθεί στο υπερβάλλον ποσό. Επίσης, δεσμεύεται να αυστηροποιήσει τους όρους και τις προϋποθέσεις της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων χρεών, ώστε να αποκλείονται εκείνοι, που δεν καταφέρνουν να πληρώσουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις, να μειωθεί η διάρκεια για όσους έχουν την ικανότητα αποπληρωμής του χρέους νωρίτερα και να εισαγάγει τα επιτόκια της αγοράς στις περιπτώσεις καθυστερήσεων.

– Σχεδιάζεται η αύξηση από τις 10.000 ευρώ στις 25.000 ευρώ του ορίου απαλλαγής των μικρών επιχειρήσεων από το καθεστώς ΦΠΑ.

– Μειώνονται οι αμυντικές δαπάνες κατά 100 εκατ. φέτος και κατά 200 εκατ. το 2016, με μείωση του προσωπικού.

Δάνειο 53 δισ. ευρώ και απεμπλοκή από το ΔΝΤ ζητά η κυβέρνηση

Με μέτρα, που ξεπερνούν τα 13 δισ. ευρώ, κάθεται η κυβέρνηση στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, προκειμένου να εξασφαλίσει δάνειο 53 δισ. ευρώ για να μπορέσει να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες έως τα μέσα του 2018, αλλά και στήριξη για το τραπεζικό σύστημα (χωρίς να δίνονται λεπτομέρειες για τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης).

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο για τη σύναψη δανειακής σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και σύμφωνα με την κυβέρνηση βάζει τέλος στα σενάρια του «Grexit» η Αθήνα ζητά 46 δισ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση των δανείων, που λήγουν από την 1-7-2015 έως την 1-7-2018, αλλά και επιπλέον 7,5 δισ. ευρώ, που αφορούν στις υποχρεώσεις των τελευταίων μηνών.

Η κυβέρνηση στην εισηγητική έκθεση σημειώνει ότι η πρόταση συντάχθηκε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «στη λογική συγκερασμού των εκατέρωθεν προτάσεων», κάτι που δείχνει ότι υπάρχει κατ” αρχήν αποδοχή από την πλευρά των εταίρων.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η πρόταση αυτή συνιστά μερική αναμόρφωση του δημοσίου χρέους, καθώς μετατίθεται η χρονική αποπληρωμή του και ενσωματώνεται στο συνολικό χρέος του EFSF και ESM και έτσι γίνεται αποκλειστικά Ευρωπαϊκό (σ.σ. το ΔΝΤ δεν μετέχει χρηματοδοτικά, ενώ αναδιαρθρώνεται μέρος της οφειλής της χώρας προς αυτό) και ρυθμίζεται στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Συνθηκών. Όπως υποστηρίζεται, η συμφωνία θα περιλάβει, επίσης, δέσμευση των δανειστών να διαπραγματευτούν με τη χώρα μας τη λήψη περαιτέρω μέτρων αναμόρφωσης και αναδιάρθρωσης του μακροχρόνιου χρέους, μετά το 2022, ώστε να καταστεί βιώσιμο και εξυπηρετήσιμο.

Από την κυβέρνηση γίνεται λόγος για «αναγκαία ισχυρή οικονομική ενίσχυση του Τραπεζικού Συστήματος και των επενδυτικών σχεδίων και δράσεων. Με την συμφωνία, η Ελληνική Κυβέρνηση θα εξασφαλίσει την κεφαλαιουχική ενίσχυση των Τραπεζών, αλλά και χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ενίσχυση της ανάπτυξης και την καταπολέμηση των συνεπειών της λιτότητας της τελευταίας πενταετίας». Έμφαση δίνεται στην ανάγκη αναπτυξιακού πακέτου, το οποίο πιθανότατα αφορά στο σχέδιο Γιούνκερ για τα 35 δισ. ευρώ.

Keywords
δωρο πασχα, δωρο χριστουγεννων, ενιαιο μισθολογιο, υπουργείο παιδείας, εισφορα αλληλεγγυης, φπα 13, νέα, ελλαδα, θεσσαλονικη, μνημονιο, ΦΠΑ, αυθαιρετα, ημιυπαιθριοι, πασχα, επιδομα, επιδοματα, ΔΕΚΟ, λαφκα, μισθολογιο, τροικα, ΟΤΑ, βουλη, μεταταξεις, συγκεκριμένο, δου, αφμ, τραπεζες, ζητείται, τσιπρας, ενφια, εισιτήρια, πετρελαιο, αεπ, εφεδρεια, ΔΝΤ, esm, αθηνα, χρεος, efsf, αναδιαρθρωση, κινηση στους δρομους, βιβλια, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , μετρο, κλειστα επαγγελματα, Κορμός Χριστουγέννων, αυξηση φπα, παραταση ημιυπαιθριων, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, φορολογικη δηλωση 2011, τελος ακινητης περιουσιας, εργασιακη εφεδρεια, ενιαιο μισθολογιο δημοσιων υπαλληλων, παπανδρεου, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, παπαδημος, λουκας παπαδημος, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, ηλεκτρονικο τσιγαρο, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, μνημονιο 2, ανεξαρτητοι ελληνες, κοινωνικη συμφωνια, καμμενος, πασχα 2012, δωρο πασχα 2012, θεμα εκθεσης 2012, αλλαγη ωρας 2012, μνημονιο 3, ογα επιδοματα, φορολογια 2013, σχεδιο αθηνα, νεος παπας, μπλοκα αγροτων, αξιολογηση, δωρο χριστουγεννων αναστολη, αποτελεσματα, ειδικα μισθολογια, νεο μνημονιο, αντικειμενικες αξιες, ζητείται, χωρες, αεπ, αφμ, αφορολογητο, δου, δωρα, εφορια, νησια, ξενοδοχεια, παιχνιδια, πλαισιο, προγραμμα, σχολες, υπουργείο παιδείας, αυξηση, αξιοπρεπεια, ασφαλιστικο, ατομο, γινεται, γιατροι, δανειο, δευτερο, διαστημα, δημοσιο, διοικηση, δειχνει, δωρο, εγινε, ευρω, υπαρχει, εισιτήρια, εκθεση, ενεργεια, ενιαια αρχη πληρωμων, ερχονται, εστιατορια, εστιαση, ετη, ετων, ετος, εφοριες, ζητα, ζωης, ειδος, υπηρεσια, υπηρεσιες, κυβερνηση, κλιμακα, λαφκα, λεπτομερειες, ληψη, μισθος, μειωση, νεο μισθολογιο, νερο, ουσιαστικα, παιδια, ποτα, προσληψεις, ρυθμισεις, συγκεκριμένο, συνεχεια, συνταξη, σκαφη, σχεδιο, τυχερα παιχνιδια, τοις εκατο, τρια, τσιγαρα, φαρμακα, φορολογικη, φορολογια, φορα, ευχερεια, efsf, εμφαση, esm, χωρα, ηλεκτρονικα, υπουργειο, οργανα, πακετο, θεματα, υγειας
Τυχαία Θέματα