15ετία…για όλους (τους νέους) στο δίπλωμα αυτοκινήτου

Τα πάνω κάτω έρχονται στην έκδοση διπλώματος οδήγησης καθώς με το προεδρικό διάταγμα 51/2013, θα εναρμονιστούν με την ευρωπαϊκή νομοθεσία η εφαρμογή της οποίας μάλιστα θα ξεκινήσει από τις 19 Ιανουαρίου, με τις εξετάσεις των διπλωμάτων να γίνονται αυστηρότερες και ακριβότερες.

Έτσι οι νέοι υποψήφιοι θα κάνουν 5 παραπάνω υποχρεωτικά πρακτικά μαθήματα από 20 σε 25, όπως επίσης και στα θεωρητικά. Επιπλέον, αν ο υποψήφιος έχει «κοπεί» τις θεωρητικές εξετάσεις δεν μπορεί να κάνει πρακτικά μαθήματα.

Η ανανέωση διπλώματος θα γίνεται κάθε 15 χρόνια, και όχι στα 65 χρόνια όπως ίσχυε

μέχρι τώρα. Για τα επαγγελματικά διπλώματα εξακολουθεί να υφίσταται η ανανέωσή τους ανά πενταετία, και μετά τη συμπλήρωση των 65 χρόνων, η ανανέωση της άδειας οδήγησης θα γίνεται ανά τριετία για όλους.

Το κόστος για τις ιατρικές εξετάσεις παραμένει στα 90 ευρώ, ωστόσο θα υπάρξει ένα νέο παράβολο 10 ευρώ το οποίο θα πληρώνουν όσοι επανεξετάζονται.

Οι κάτοχοι αδειών οδήγησης οι οποίες θα έχουν εκδοθεί ως τις 18 Ιανουαρίου, δηλαδή πριν τεθεί σε ισχύ το νέο μέτρο, θα συνεχίσουν να ισχύουν, είτε μέχρι ο κάτοχός τους να συμπληρώσει την ηλικία των 65 ετών, είτε μέχρι το 2033, ενώ όσο αφορά τους μοτοσικλετιστές, θα πρέπει να φοράνε ειδικό ρουχισμό προστασίας, επιγονατίδες και κράνος.

Τέλος η κατηγορία Β για ταξί καταργείται.

Keywords
Τυχαία Θέματα